Impactul duratei somnului asupra sănătății. Care sunt cauzele și riscurile somnului excesiv

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
somn excesiv Foto: Freepik @sheremetaphoto
somn excesiv Foto: Freepik @sheremetaphoto

Gestionarea echilibrului delicat al duratei somnului este crucială pentru menținerea unei sănătăți optime, atât odihna insuficientă, cât și cea excesivă prezentând riscuri pentru sănătatea noastră.

Înțelegerea echilibrului complex al duratei somnului și a impactului acestuia asupra sănătății este crucială pentru menținerea stării de bine generale. În timp ce un somn adecvat este esențial pentru o funcționare optimă, atât privarea de somn, cât și somnul excesiv pot duce la diverse probleme de sănătate.

Dormitul mai puțin de 7 ore pe noapte poate duce la mai multe probleme de sănătate la adulți, în timp ce dormitul mai mult de 9 ore este benefic pentru adulții tineri, pentru cei care se recuperează după privarea de somn și pentru cei bolnavi. Copiii ar trebui să aibă parte de un somn corespunzător, siestele fiind adecvate pentru copiii sub 7 ani.

Privarea de somn poate duce la boli cronice, iritabilitate și o lipsă generală de energie. Somnul în exces poate duce, de asemenea, la probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă, obezitate, depresie, dureri de cap și un risc mai mare de a muri din cauza unei afecțiuni medicale.

Vezi și: Cele mai bune surse naturale de zinc. Renunță la suplimentele de zinc în schimbul acestor 10 alimente

"Uneori, corpul tău are nevoie de un pic de timp suplimentar de recuperare. Orice fel de rănire sau boală, sau chiar un program de lucru care te împiedică să dormi suficient, te poate face să dormi uneori mai mult decât de obicei. În general, nu este nimic de care să îți faceți griji", explică Dr. Drerup, specialist în somn la Fairview Hospital.

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă ca adulții să aibă nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, în timp ce adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au nevoie de opt până la 10 ore.

Cu toate acestea, obiceiurile individuale de somn pot varia, unii simțindu-se bine după 6 ore, iar alții care dorm de la 9 seara până la 7 dimineața. Indiferent de obiceiurile de somn, în general se consideră că este în regulă dacă acestea nu afectează funcționarea zilnică, cum ar fi munca, studiile, întâlnirile și menținerea vieții de rutină.

Foto: Freepik @romeo22

Care este cauza somnului îndelungat

Suprasomnul poate fi cauzat de o datorie de somn, în cazul în care recuperezi orele de somn pierdute într-o perioadă scurtă. De exemplu, este posibil să dormi peste 10 ore într-o perioadă de 24 de ore în weekend din cauza faptului că studiezi pentru un examen final. Somnolența frecventă poate indica hipersomnie, caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei, până la 18 ore pe zi, mai multe somnuri pe zi și lipsa senzației de alertă după trezire, conform HopkinsMedicine.

Suprasomnul poate fi cauzat de diverși factori, inclusiv consumul de droguri și alcool, factori de mediu, boli, lipsa somnului, medicamente și condiții de sănătate fizică și mentală. Droguri precum amfetamina și cocaina pot provoca somnolență excesivă, în timp ce alcoolul poate provoca sedare și somnolență.

Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi munca în ture, combinat cu un program de somn haotic pot contribui, de asemenea, la somnul excesiv. Deficitele de somn pot duce la somnul excesiv. Unele medicamente, cum ar fi antihistaminicele, analgezicele și medicamentele pentru tulburări de sănătate mintală, pot provoca somnolență. Condițiile de sănătate fizică și mentală, cum ar fi durerea cronică, diabetul, fibromialgia și hipotiroidismul, pot contribui, de asemenea, la somnul excesiv.

Vezi și: Ce este memoria musculară. Cum funcționează corpul tău pe pilot automat când vine vorba de exerciții fizice

Tulburările de somn pot duce la somnolență excesivă, inclusiv tulburările de ritm circadian somn-veghe, tulburarea de hipersomnolență, narcolepsia, apneea obstructivă a somnului (OSA) și sindromul picioarelor neliniștite (RLS).

Aceste tulburări implică somnolență extremă, nealinieri între ciclurile somn-veghe și lumină-întuneric, tulburare de hipersomnolență, narcolepsie, OSA și RLS. Dormitul prea mult poate rezulta din aceste tulburări, ceea ce poate cauza probleme precum sforăitul, pauze de respirație și furnicături, târâre, arsuri sau alte senzații la nivelul picioarelor.

Tratament

Tratamentul pentru somnul prelungit depinde de problema de sănătate care stă la baza acestuia și poate implica modificări ale stilului de viață, remedii la domiciliu și medicamente.

Remediile naturale pot îmbunătăți igiena somnului, cum ar fi menținerea unui program de somn consistent, practicarea de exerciții fizice regulate, neutilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare și evitarea cofeinei, alcoolului și alimentelor înainte de culcare. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate fi, de asemenea, utilă în cazul somnului excesiv.

Medicamentele sunt, în general, mai eficiente decât remediile la domiciliu și CBT în tratarea hipersomniei. Un tratament medicamentos de primă linie pentru hipersomnia cauzată de tulburări de somn, cum ar fi narcolepsia, este un medicament care promovează trezirea.

Este important să se monitorizeze schimbările acute, cum ar fi dormitul de 8 ore și apoi brusc dormitul de 11 ore. Un jurnal de somn poate ajuta la urmărirea duratei somnului, a sentimentelor și a oricăror factori de influență, cum ar fi medicamentele sau alimentele. Aparatele de fitness cu funcții de urmărire a somnului pot fi, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza aspecte ale somnului, cum ar fi somnul profund sau somnul REM.

În concluzie, somnul joacă un rol esențial în sănătatea noastră fizică și mentală. Găsirea unui echilibru corect în ceea ce privește durata somnului este vitală pentru asigurarea productivității, a bunăstării emoționale și a calității generale a vieții.

Indiferent dacă te confrunți cu privarea de somn sau te afli în situația de a dormi în exces, este esențial să te consulți cu medici specializați pentru a aborda orice problemă de bază și pentru a adopta obiceiuri de somn sănătoase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel