Ce este memoria musculară. Cum funcționează corpul tău pe pilot automat când vine vorba de exerciții fizice

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
memoria musculara Foto: Freepik @serhii_bobyk
memoria musculara Foto: Freepik @serhii_bobyk

Află mai multe despre fenomenul neurologic prin care mușchii se pot reacomoda rapid cu un antrenament practicat în trecut.

Memoria musculară, adesea asociată cu abilitatea de a-și aminti mișcările, este de fapt un proces complex în organism. Există două tipuri de memorie musculară: cea neurologică, care implică reamintirea activităților învățate, și cea fiziologică, care implică recreșterea țesutului muscular propriu-zis.

Înțelegerea acestor tipuri de memorie musculară poate ajuta la stabilirea unei rutine puternice de fitness sau la repornirea uneia după o pauză, asigurând o tranziție mai ușoară către noi activități.

Citește și: 5 alimente ușor de digerat pentru o stare de bine a sistemului gastrointestinal. Ușurează procesul digestiv al organismului

Cum funcționează

Memoria musculară, un fenomen neurologic, implică faptul că mușchii își "amintesc" anumite mișcări. Acest lucru nu se datorează faptului că mușchii memorează mișcările, ci învățării motorii în sistemul nervos central, format din creier și măduva spinării. Prin repetarea repetată a anumitor mișcări, creierul și măduva spinării creează căi neuronale puternice și eficiente pentru a transmite semnale către partea corpului necesară.

Acest tip de memorie musculară elimină necesitatea ca creierul să se gândească la mișcare. Stadiul cognitiv este cel în care mișcările sunt lente și ineficiente, cu o activare ridicată în cortexul prefrontal. Stadiul asociativ este cel în care creierul continuă să lucreze din greu, dar mișcările devin mai fluide și mai consistente, potrivit CNN.

Memoria musculară este atinsă atunci când se ajunge la stadiul autonom, în care performanța este lină și precisă, iar activitatea principală a creierului trece la ganglionii bazali, regiunea implicată în funcționarea automată.

Memoria musculară neurologică poate fi dezvoltată printr-o formă proastă, cum ar fi un pas ineficient sau o poziție aplecată deasupra tastaturii, fără o supraveghere adecvată din partea antrenorilor, a instructorilor sau a profesorilor.

Vezi și: Compușii din somon care scad nivelul de colesterol și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. O completare sănătoasă la dieta mediteraneană

Foto: Freepik @dusanpetkovic

O tehnică deficitară poate crește riscul de leziuni de suprasolicitare. Este important să fii conștient de tiparele de mișcare pe care le dezvolți, deoarece acestea devin înrădăcinate și mai greu de eliminat în timp. Unii experți consideră că nu există întotdeauna o tehnică corectă pentru fiecare mișcare, deoarece oamenii folosesc tehnici ușor diferite sau fac modificări în funcție de constrângerile individuale.

Masa musculară revine mai repede decât este nevoie pentru a te îngrășa, potrivit lui Nick Mitchell, fondator și CEO al Ultimate Performance. Cu toate acestea, nu există un consens în ceea ce privește intervalul de timp pentru reactivarea mușchilor sau a creierului, deoarece factori precum genetica, tiparele de somn, mecanismele de stres și dietele pot contribui la acest proces.

Cu cât ai mai mult timp masă musculară definită, cu atât aceasta dispare mai lent odată cu inactivitatea și cu atât mai repede revin odată ce reiei exercițiile fizice.

Exerciții regulate și funcția musculară

S-a demonstrat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc funcția musculară, potrivit Dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la New Mexico State University. Cu toate acestea, studiile la scară largă, pe termen lung, sunt limitate din cauza dificultății de a măsura cu precizie nivelurile de activitate sau de a le urmări ani de zile.

În timp ce noile celule musculare nu dispar imediat după exerciții fizice, nu se știe sigur dacă acestea vor dispărea după un anumit nivel sau o anumită durată de inactivitate. Experții ne sfătuiesc să nu uităm cum să mergem pe bicicletă, deoarece cu cât stăm mai mult timp departe de o activitate, cu atât mai mult timp este nevoie ca mușchii și creierul să se reconecteze. Exercițiile fizice nu țin doar de memoria musculară, ci și de voință, care slăbește pe măsură ce te îndepărtezi de activitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel