5 alimente ușor de digerat pentru o stare de bine a sistemului gastrointestinal. Ușurează procesul digestiv al organismului

Descoperă o serie de mese sănătoase care nu necesită multă energie din partea sistemului digestiv pentru a fi transformate în nutrienți.
Simptomele intoxicației alimentare pot fi ameliorate prin consumul de alimente simple, ușor de digerat. Aceste alimente sunt sărace în fibre alimentare și grăsimi, au o aromă mai blândă și sunt mai ușor de digerat decât alimentele uscate sau tari. Energia digestivă este necesară atât pentru procesele mecanice, cât și pentru cele chimice, cum ar fi mestecatul, acidul din stomac și enzimele digestive din intestinul subțire.
Atunci când te simți prost dispus sau te confrunți cu indigestie sau alte simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea, alegerea alimentelor ușor de digerat poate ajuta la odihna tractului gastrointestinal, făcând organismul să lucreze mai puțin pentru a efectua procesele digestive.
Iată cinci grupe de alimente ușor de digerat atunci când stomacul sau intestinele tale îți dau o stare de disconfort.
Produse din făină albă
Aportul de fibre poate fi crescut, dar alegerea temporară a unor alimente mai puțin bogate în fibre poate fi benefică pentru cei care se confruntă cu tulburări digestive. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, pot crește alimentele nedigerate și pot accelera motilitatea intestinală, ceea ce le face mai mult dăunătoare decât utile pentru simptome precum balonarea abdominală și diareea.
Produsele din cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și pastele albe, au componentele lor de fibre eliminate, astfel încât optarea temporară pentru aceste alimente cu conținut mai scăzut de fibre poate oferi ușurare pentru intestine în timpul disconfortului digestiv.
Fructe decojite, conserve sau compoturi de fructe
Fructele proaspete sunt bogate în fibre, ceea ce le face greu de digerat. Majoritatea fibrelor alimentare se găsesc în coaja și semințele acestora, cum ar fi zmeura. Fructele mai puțin bogate în fibre, cum ar fi bananele coapte sau pepenele galben, pot fi de ajutor pentru cei cu probleme digestive, cum ar fi greața sau diareea.
Îndepărtarea cojii de la mere și pere este, de asemenea, recomandată, în ciuda faptului că aceasta conține deseori vitamine. Fructele mai moi, cum ar fi prunele în compot sau piersicile la conservă sunt, de asemenea, alegeri bune.
Atunci când cumperi fructe conservate, alege sortimentele ambalate în apă pentru a reduce conținutul de zahăr adăugat.
Legume bine gătite
Legumele crude sunt mai greu de digerat decât cele gătite, datorită pereților celulari mai moi și accesului mai ușor la enzimele digestive. Printre legumele ușor de digerat se numără dovleceii și zucchini, spanacul, cartofii (fără coajă), fasolea verde, sfecla și morcovii. Legumele gătite sunt mai blânde pentru sistemul digestiv.
Foto: Freepik @weyo
Proteine ușoare
Proteinele de origine animală, în ciuda lipsei de fibre, pot fi dificil de digerat din cauza durității, a capacității de mestecat sau a conținutului ridicat de grăsimi. În schimb, optează pentru proteine fragede, ușor de mestecat, cum ar fi ouăle omletă și carnea macinată slabă, sau proteine vegetale, cum ar fi unt de nuci și tofu, care sunt în general bine tolerate de către sistemul tău digestiv.
Supe, smoothie-uri și piureuri
Pregătirea alimentelor poate afecta cât de ușor digerabile sunt acestea. Amestecarea poate reduce dimensiunea particulelor de fibre din alimentele vegetale, făcându-le mai blânde pentru sistemul digestiv.
De exemplu, varza kale crudă este voluminoasă și dură, în timp ce varza kale gătită este moale și mai ușor de digerat. În mod similar, amestecarea fructelor fibroase, cum ar fi fructele de pădure în smoothie-uri, poate ajuta la demararea procesului de digestie mecanică, deoarece procesarea semințelor în blender nu diminuează conținutul de fibre, ci ajută la inițierea procesului de digestie, conform Health.
Ce alimente sunt greu de digerat
Alimentele greu de digerat pot varia în funcție de cauza simptomelor, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau o ușoară tulburare de stomac sau greață. Alimentele comune greu digerabile includ legume bogate în fibre dure, leguminoasele, nucile integrale, popcornul, alimentele acide, alimentele picante, alcoolul, cafeaua, alimentele prăjite, carnea procesată, carnea uscată, fructele uscate și îndulcitorii artificiali.
Deși unele dintre elementele menționate îți pot agrava simptomele, nu toate o vor face. Mesele pe care le poți consuma vor varia în funcție de motivele pentru care suferi de probleme gastrointestinale în primul rând.
Cine ar putea avea nevoie de alimente care sunt ușor de digerat?
Consumul de alimente ușor de digerat poate fi benefic din diverse motive, inclusiv pentru recuperarea post-chirurgicală, pentru simptomele post-chirurgicale și pentru cei care suferă de afecțiuni medicale precum diverticulita (un tip de inflamație la nivelul intestinului subțire), gastrita activă, ulcerul gastro-duodenal, gastropareza, crize ale bolii inflamatorii intestinale și cancerele care necesită radioterapie.
Aceste alimente pot ajuta la diminuarea stresului asupra sistemului digestiv și la promovarea vindecării post-chirurgicale. În plus, persoanele cu disconfort digestiv pot beneficia de consumul temporar de alimente ușor digerabile.
Colaborarea cu un dietetician autorizat poate ajuta la crearea unei diete mai echilibrate și mai eficiente pentru cei care se confruntă cu disconfort digestiv.
Ameliorarea simptomelor gastrointestinale poate fi obținută prin consumul temporar de alimente ușor de digerat, cum ar fi alimentele bine gătite, cu conținut scăzut de fibre și grăsimi.
Cu toate acestea, este important să nu restricționezi grupuri întregi de alimente pentru perioade lungi, deoarece acest lucru poate duce la deficiențe nutriționale și la obiceiuri alimentare dezordonate.
Cu toate acestea, este esențial să consulți un gastroenterolog pentru a identifica cauza principală a simptomelor și un dietetician autorizat pentru a găsi o dietă variată, completă din punct de vedere nutrițional și bine tolerată.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.