Ce se întâmplă dacă mănânci nucă în fiecare zi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmplă dacă mănânci nucă în fiecare zi - Foto: Freepick @volosina
Ce se întâmplă dacă mănânci nucă în fiecare zi - Foto: Freepick @volosina

Ce se întâmplă în corp dacă mănânci nucă în fiecare zi.

Nucile sunt extraordinar de hrănitoare și au o activitate antioxidantă mare.

Acest profil nutritiv bogat contribuie la numeroasele beneficii pentru sănătate asociate cu nucile, cum ar fi reducerea inflamației și îmbunătățirea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

Oamenii de știință încă descoperă numeroasele moduri în care fibrele și compușii vegetali din nuci, inclusiv polifenolii, pot interacționa cu microbiota intestinală și pot contribui la sănătatea noastră.

Ce se întâmplă în corp dacă mănânci nucă în fiecare zi

Există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le știi despre nuci înainte să le mai consumi. 

Iată 12 dintre cele mai importante detalii despre nucă:

- Nuca este bogată în antioxidanți

Nucile sunt o sursă excelentă de antioxidanți care pot ajuta la combaterea daunelor oxidative din organism, inclusiv a daunelor datorate colesterolului LDL "rău", care favorizează ateroscleroza.

- Nuca este o super sursă vegetală de Omega-3

Nucile sunt semnificativ mai bogate în grăsimi omega-3 decât orice altă nucă, oferind 2,5 grame pe porție de 28 grame.

Grăsimea omega-3 din plante, inclusiv din nuci, se numește acid alfa-linolenic (ALA). Este o grăsime esențială, ceea ce înseamnă că trebuie să o obțineți din alimentație.

Potrivit Institutului de Medicină, aportul adecvat de ALA este de 1,6 și 1,1. grame pe zi pentru bărbați și, respectiv, femei. O singură porție de nuci îndeplinește această indicație.

Studiile observaționale au arătat că fiecare gram de ALA pe care îl consumați pe zi reduce cu 10% riscul de a muri din cauza bolilor de inimă.

- Nuca poate diminua inflamația

Inflamația se află la baza multor boli, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului de tip 2, a bolii Alzheimer și a cancerului, și poate fi cauzată de stresul oxidativ.

Polifenolii din nuci pot ajuta la combaterea acestui stres oxidativ și a inflamației. Un subgrup de polifenoli numiți ellagitanini poate fi implicat în mod special.

Bacteriile benefice din intestin transformă ellagitanii în compuși numiți uroliți, care s-au dovedit a proteja împotriva inflamației.

Grăsimea ALA omega-3, magneziul și aminoacidul arginină din nuci pot, de asemenea, să diminueze inflamația.

- Promovează un intestin sănătos

Studiile sugerează că, dacă intestinul tău este bogat în bacterii și alți microbi care promovează sănătatea (microbiota intestinală), ai mai multe șanse să ai un intestin sănătos și o sănătate generală bună.

O compoziție nesănătoasă a microbiotei poate contribui la inflamații și boli în intestin și în alte părți ale corpului, crescând riscul de obezitate, boli de inimă și cancer.

Ceea ce mâncați poate influența în mod semnificativ componența microbiotei dumneavoastră. Consumul de nuci poate fi o modalitate de a susține sănătatea microbiotei și a intestinului.

Atunci când 194 de adulți sănătoși au mâncat 1,5 uncii (43 de grame) de nuci în fiecare zi, timp de opt săptămâni, au avut o creștere a bacteriilor benefice, comparativ cu o perioadă în care nu au mâncat nuci.

Aceasta a inclus o creștere a bacteriilor care produc butirat, o grăsime care vă hrănește intestinul și promovează sănătatea intestinală.

- Nuca poate reduce riscul de apariție a unor cancere

Studiile de testare, studiile observaționale pe animale și la om sugerează că consumul de nuci poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv:

- cancerul de sân

- cancerul de prostată

- cancerul colorectal.

- Nuca susține controlul greutății

Nucile sunt dense din punct de vedere caloric, dar studiile sugerează că energia absorbită de la ele este cu 21% mai mică decât ar fi de așteptat pe baza nutrienților lor..

Mai mult, consumul de nuci poate chiar să vă ajute să vă controlați pofta de mâncare.

Nuca poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2 și la scăderea riscului de diabet

Studiile observaționale sugerează că unul dintre motivele pentru care nucile sunt legate de un risc mai mic de diabet de tip 2 este faptul că ajută la controlul greutății.

Excesul de greutate crește riscul de zahăr ridicat în sânge și de diabet.

Cu toate acestea, consumul de nuci poate ajuta la controlul zahărului din sânge prin mecanisme care depășesc influența lor asupra controlului greutății.

- Nuca poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Unele studii sugerează că un consum de nuci poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv la persoanele cu tensiune arterială ridicată și la persoanele sănătoase atunci când sunt stresate. Alte studii nu au observat acest efect.

- Nuca sprijină îmbătrânirea sănătoasă

Pe măsură ce îmbătrâniți, o bună funcționare fizică este esențială pentru a vă menține mobilitatea și independența.

Astfel, o dietă sănătoasă care include nuci poate ajuta la păstrarea funcțiilor fizice, cum ar fi mersul și abilitățile de autoîngrijire pe măsură ce îmbătrâniți.

- Nuca sprijină buna funcționare a creierului

Nucile conțin substanțe nutritive care pot ajuta la protejarea creierului împotriva inflamațiilor dăunătoare și pot susține o bună funcționare a creierului pe măsură ce îmbătrâniți.

Nuca sprijină sănătatea reproducerii masculine Nuca îmbunătățește grăsimile din sânge

O porție zilnică de 43 de grame de nuci poate ajuta la scăderea nivelului nociv de colesterol și trigliceride, care contribuie la riscul de boli de inimă, arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel