Ce se întâmplă în corpul tău când mesteci gumă?

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Guma de mestecat poate avea anumite avantaje, precum creșterea senzației de sațietate. 

O gumă poate părea inofensivă. Cu toate acestea, acest lucru nu este pe deplin adevărat. Desigur, până la urmă totul depinde de cât de des mestecăm gumă și de obiceiurile noastre de igienă personală. 

De multe ori, apelăm la gumă pentru a ameliora stresul, a atenua foamea sau pur și simplu, din obișnuință. Când vine vorba de gumă de mestecat, gustul său dulce și consistența flexibilă pot genera o anumită dependență. Prin urmare, iată care sunt avantajele și dezavantajele mestecatului de gumă. 

Guma de mestecat, bună sau rea?

 

Guma de mestecat acționează asupra nivelurilor de cortizol prezente în salivă. Acest hormon este responsabil pentru apariția stresului, care este redus cu aproximativ 16%. Și prin reducerea stresului, mintea se relaxează și are o capacitate mai mare de concentrare.

Mai puțină pofta de mâncare

Guma de mestecat păcălește stomacul, care crede că este plin ca urmare a acestui obicei, așa cum se arată într-un articol publicat în revista „Physiology & Behavior” .

Spune adio arsurilor la stomac

Guma de mestecat crește producția de salivă. În acest fel, atât alimentele solide, cât și cele lichide trec mai ușor prin esofag. Gumele cu mentă sau eucalipt sunt recomandate în special, deoarece aromele de fructe pot fi neplăcute și pot declanșa dureri de stomac.

Dezavantajele gumei de mestecat

 

1. Excesul de zahăr înseamnă mai multă greutate

Ca orice altă bomboană, o gumă de mestecat este fabricată din zahăr rafinat, aditivi și alte componente chimice. Astfel, devine un obicei nesănătos, mai ales dacă mesteci frecvent gumă. 

Zahărul este un ingredient care, în cantități mari, contribuie la creșterea riscului de a dezvolta boli, potrivit unui articol publicat în revista „Progress in Cardiovascular Diseases”.

2. Ferește-te de aspartam!

Aspartamul este unul dintre îndulcitorii folosiți la producerea gumei „sănătoase”, fără zahăr. Acest ingredient conține o substanță cunoscută sub numele de fenilalanină, dăunătoare persoanelor care suferă de fenilcetonurie, o boală care afectează creierul.

3. Laxativ periculos

O gumă fără zahăr conține sorbitol, un laxativ care, dacă este ingerat în exces, provoacă diaree cronică și dureri de stomac. Jurgen Bauditz, un gastroenterolog german, recomandă consumul a doar 5 grame de sorbitol pe săptămână.

4. Carii și tartru 

Zahărul din gumă va rămâne impregnat pe dinți, ceea ce contribuie la acumularea bacteriilor în gură și la apariția tartrului, printre alte disconforturi orale. Din acest motiv, medicii stomatologi recomandă să te speli pe dinți după ce ai mestecat gumă. 

6. Conține subproduse derivate din oi

O gumă de mestecat conține lanolină, o substanță care provine din lână de oaie. Este responsabil pentru menținerea gumei moi. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel