Ce sunt Ecstasy și Metamfetamina și ce EFECTE au. Cum cad tinerii în capcana de "a fi COOL" la festivaluri, ajungând să moară în brațele medicilor

Ce sunt ecstasy si metamfetamina si ce efecte au - Foto: Freepick @Waewkidja
Ce sunt ecstasy si metamfetamina si ce efecte au - Foto: Freepick @Waewkidja

Ce efecte au Ecstasy și Metamfetamina, celebrele droguri mortale de la festivaluri. Ce se întâmplă când le consumi împreună. Bogdan, tânărul mort la SAGA a murit în brațele medicilor.

Festivalul SAGA din București nu a însemnat doar show, ci şi peste o sută de dosare penale deschise pentru trafic sau consum de droguri. În plus, cele trei zile de spectacol și distracție au dus la zeci de oameni spitalizați după ce au consumat substanțe interzise, dar și la morți. 

Aproape 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 17 au fost tineri, unii dintre ei în stare foarte gravă.

Din fericire, medicii au reușit să îi salveze, mai puțin pe unul, pe Bogdan, în vârstă de 25 de ani.Tânărul din Republica Moldova, care lucra în București, la firma tatălui său, a murit chiar în brațele medicilor și venise însoțit de prieteni în prima noapte a festivalului SAGA.

Polițiștii și jandarmii au găsit o mulțime de substanțe interzise, însă, din lipsa câinilor special antrenați, le-au găsit mai greu. Printre acestea s-au numărat: Cocaina, Ecstasy sau Metamfetamina.

În urma analizelor, Bogdan a ieşit pozitiv la Ecstasy şi la Metamfetamină.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, declara recent că cel puțin 1,2 milioane de persoane din România au consumat droguri cel puțin o dată, iar rapoartele anuale spun că peste 50 de persoane mor în fiecare an, iar peste 4000 caută îngrijire în centre de specialitate.

Ce efecte au cele două substanţe asupra corpului, mai ales dacă sunt combinate

 

MDMA, numită şi Ecstasy sau Amfetamină, și Metamfetamina sunt printre cele mai populare droguri în rândul consumatorilor de substanţe interzise, mai ales când vine vorba despre petreceri și festivaluri de muzică.

Potrivit studiilor efectuate pe aceste două substanțe, efectele adverse sunt grave, iar impactul lor asupra creierului și comportamentului este de lungă durată.

''Amfetamina şi metamfetamina sunt două substanţe sintetice strâns înrudite, care acţionează ca stimulenţi ai sistemului nervos central. Acestea pot fi ingerate, prizate sau injectate, iar Metamfetamina, în special în formă cristalină, poate fi fumată.

Cele două substanţe pot avea un aspect şi efecte atât de asemănătoare încât adesea nici utilizatorul nu le poate diferenţia.

Efectele căutate includ o dispoziţie efervescentă, o senzaţie de bine, un nivel crescut de energie, vigilenţă, concentrare, alertă şi activităţi motorii şi de vorbire intensificate, performanţă îmbunătăţită în îndeplinirea sarcinilor fizice şi mintale, reducerea senzaţiei de oboseală şi scăderea inhibiţiilor sociale sau sexuale.

Efectele nocive ale acestor droguri includ psihoză, probleme cardiovasculare şi cerebrovasculare, dependenţă, probleme psihologice şi psihiatrice, boli infecţioase, în cazul injectării, şi deces'', potrivit unui raport al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, potrivit Observator News.

Analizele arată că utilizarea acestor amfetamine are loc în medii recreaţionale, în special în cadrul evenimentelor de muzică dance, unde consumul acestui drog pare să fie mai strâns legat de anumite genuri muzicale.

În plus, consumul cel puţin o dată pe parcursul vieţii de amfetamine în rândul tinerilor în astfel de medii variază considerabil, înregistrându-se niveluri de 30–70% în unele studii efectuate în Republica Cehă, Ungaria, Slovacia şi Marea Britanie.

Care sunt efectele celor după substanțe

 

Printre efecte se numără:

- modificări de durată ale comportamentului social

- anxietate

- simptome depresive

- afectarea memoriei.

Studii recente de laborator sugerează că, luate combinat, cele două substanțe pot produce efecte neurochimice și comportamentale adverse mult mai mari. 

MDMA determină creșterea tensiunii arteriale și crește ritmul cardiac dând senzația de creștere a energiei și poate provoca diferențe senzoriale de percepție a diverșilor stimuli.

 Printre afecțiunile provocate de MDMA se numără:

- rabdomioliza

- stări febrile

- coagulopatie intravasculară

- necroză hepatică

- aritmie cardiacă

- AVC

- tensiune musculară

Mare atenție, pentru că aceste efecte nu sunt la un consum ridicat de substanțe. Din contră, chiar și consumul unor doze mici de Metamfetamină poate avea aceleași efecte fizice ca cele produse de cocaină și amfetamină:

- stare de alertă

- activitate fizică crescută

- pierderea poftei de mâncare

- respirație accelerată

- puls ridicat

- bătăi de inima neregulate

- tensiune ridicată

- hipertermie.

Consumul pe perioade lungi poate duce la:

- pierdere severă în greutate

- probleme grave cu dantura

- anxietate

- confuzie

- insomnie

- dereglări de comportament

- comportament agresiv.

Potrivit Castle Craig Hospital, consumatorii cronici pot prezenta simptome psihotice precum:

- paranoia

- halucinațiile

- senzații ireale (insecte care mișună sub piele).

Dr. Ciuhodaru, avertiment pentru tineri: Este doar vârful iceberg-ului. Ele sunt legale, dar mortale

 

Medicul Tudor Ciuhodaru a reacționat cu privire la riscurile la care se expun tinerii ce consumă droguri, unele considerate legale, dar mortale.

Iar reacția medicului vine în contextul în care în weekendul trecut, în cadrul unui festival, un tânăr a decedat ca urmare a uneo supradoze de droguri.

”Țineți minte când vorbeam în 2008 despre apariția acelor droguri de sinteză, etnobotanice? Țineți minte că proiectul meu de lege, Legea Ciuhodaru, a fost prima care a trecut prin Parlamentul României și veneam cu o strategie coerentă, apropo de ceea ce înseamnă a aborda preventiv acest consum de droguri?

Să știți că ceea ce vedeți astăzi este doar vârful iceberg-ului și, din păcate, tratez de peste 20 de ani pacienți care consumă droguri în unitatea de primire a urgențelor. Dar vârsta este în continuă scădere, sunt forme tot mai severe, apar noi substanțe, iar faptul că vorbim despre un lucru pe care îl știe toată lumea este că la astfel de concerte, 2 din 3 persoane au consumat fie alcool, fie droguri”, a spus dr. Ciuhodaru la Antena 3.

Citește mai departe AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel