Ce trebuie să știi când cumperi mici, proaspeți sau preparați. Anghel (ANPC): Atenţie deosebită la aspectul produselor

Sonia Baciu |
Data publicării:
ce trebuie sa stii cand cumperi mici. FOTO Captura video YouTube @ Gateste usor
ce trebuie sa stii cand cumperi mici. FOTO Captura video YouTube @ Gateste usor

Ziua de 1 mai se sărbătorește cu mici și bere, însă trebuie să fim atenți de unde le procurăm, pentru a ne putea bucura pe deplin de această zi. 

 

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, are o serie de sfaturi pentru români,  pentru a se putea bucura pe deplin de ziua de 1 Mai, zi sărbătorită, așa cum se știe, cu mici și bere. 

"La cumpărarea produselor din carne tocată să acorde atenţie deosebită la aspectul produsului, să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

Să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.

Să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită. 

Să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

La cumpărarea berii să verifice starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale”, a scris Paul Anghel, pe contul său de socializare.

Atenție și la locurile de agrement

De asemenea, Paul Anghel cere vigilență și în cazul în care românii aleg locurile de agrement pentru petrecerea acestei zile.

”Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume:

- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;

- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;

- etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc”, a mai scris Anghel, subliniind și importanța unei atenții acordate și personalului care se ocupă de prepararea și vânzarea micilor.

”Înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.Trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Și un ultim sfat să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea/siguranța unui produs”, a continuat șeful ANPC.

Mai mult decât atât, Paul Anghel a evidențiat problemele pe care comisarii ANPC le-au găsit în teren la controalele din anii trecuți, tocmai pentru a îi pune ”în gardă” pe consumatori. 

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire.

De asemenea, nu au fost respectate condiţiile de păstrare şi depozitare a produselor, s-a constatat schimbarea stării termice iniţiale a produselor, folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit, prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi), utilizarea unor grătare neigienizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).

Vezi și: Ce trebuie să știi când cumperi PEȘTE. Semnele la care să fii ATENT mereu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel