Cele 2 simptome banale ale cancerului pe care mulți le ignoră

Simptome cancer - Foto: Freepik @kjpargeter
Simptome cancer - Foto: Freepik @kjpargeter

Cele două simptome ale cancerului pe care mulți le ignoră. Apar la mulți pacienți abia diagnosticați.

Cancerul reprezintă un grup de boli caracterizate prin creșterea necontrolată a celulelor, care pot forma tumori maligne. Aceasta afectează diverse părți ale corpului, cauzând simptome variate și adesea grave.

Cancerul este o problemă de sănătate majoră, cu milioane de cazuri.

Cele 2 simptome ale cancerului pe care mulți le ignoră

Foto: Freepik @rcphotostock

Simptomele cancerului variază în funcție de tip și locație, dar pot include pierderea neintenționată în greutate, modificări ale pielii, formarea de noduli sau umflături, schimbări în obiceiurile intestinale sau ale vezicii urinare, tuse persistentă sau schimbări ale vocii, dificultăți în înghițire și sângerări neobișnuite sau secreții.

De asemenea, durerile persistente într-o anumită zonă, febra sau transpirațiile nocturne fără o cauză clară pot fi indicii ale prezenței cancerului. Aceste simptome pot fi și semne ale altor afecțiuni, deci este importantă consultarea medicală pentru un diagnostic corect.

Ei bine, două simptome adesea întâlnite în rândul pacienților cu cancer sunt amețelile și oboseala, care pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții acestora.

Oboseala legată de cancer este diferită de oboseala obișnuită și este o stare de epuizare profundă resimțită de un procent mare dintre pacienți, variind între 40-70%.

Această oboseală se manifestă în moduri diverse, fluctuând de la o zi la alta, intensificându-se după efectuarea unor activități minime și neameliorându-se prin odihnă sau somn, ceea ce afectează serios capacitatea pacienților de a-și desfășura activitățile zilnice.

Cauzele oboselii legate de cancer sunt multiple și complexe, incluzând atât efectele directe ale cancerului însuși, cât și ale tratamentelor. Printre acestea se numără inflamațiile sistemice, dezechilibrele hormonale, anemia cauzată de cancerul de sânge sau de tratamente precum chimioterapia, precum și scăderea nivelului de oxigen în cazul cancerului pulmonar. Tratamentele pentru cancer, inclusiv radioterapia și imunoterapia, sunt, de asemenea, factori contributivi semnificativi la apariția oboselii, potrivit Healthline.

Al doilea semn ignorat al cancerului

Foto: Freepik

Pe de altă parte, amețelile pot fi cauzate de diverse aspecte ale cancerului sau ale tratamentului său. Acestea includ efectele unui cancer cerebral, anemia, sau efectele secundare ale unor tratamente precum radioterapia cerebrală și chimioterapia. Alți factori precum stresul, anxietatea și deshidratarea datorată efectelor secundare ale tratamentului - cum ar fi greața, vărsăturile sau diareea - pot contribui și ele la apariția acestui simptom.

Bineînțeles, există o serie de semne de avertizare ale cancerului, inclusiv modificări ale pielii, schimbări în obiceiurile intestinale sau ale vezicii urinare, sângerări sau secreții neobișnuite, probleme persistente de alimentație și digestie, pierdere sau creștere semnificativă în greutate fără un motiv aparent, febră sau transpirații nocturne inexplicabile și oboseală severă care nu dispare.

De aceea este important să se înțeleagă că aceste simptome pot indica și alte afecțiuni de sănătate care nu sunt cancer.

Dacă prezentați simptome care sunt persistente sau care se înrăutățesc sau dacă vă preocupă în mod special, este important să consultați un medic pentru evaluare și pentru a determina cauza simptomelor, stabilind un plan de tratament adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel