Celulele ucigașe din corp, cum se protejează singure

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Celule
Celule


Celulele albe din sânge, care eliberează o poțiune toxică de proteine pentru a ucide celulele canceroase și infectate cu virus, sunt protejate de orice rău prin proprietățile fizice ale membranei celulare, spun oamenii de știință de la UCL și Peter MacCallum Cancer Center din Melbourne.

 

Până acum, a fost un mister pentru oamenii de știință cum aceste globule albe din sânge - numite limfocite citotoxice - evită să fie ucise prin propriile acțiuni, iar descoperirea ar putea ajuta să explice de ce unele tumori sunt mai rezistente decât altele la imunoterapiile cancerului recent dezvoltate, notează Eurekalert.

Cercetarea, publicată în Nature Communications, evidențiază rolul proprietăților fizice ale membranei celulelor albe din sânge, și anume ordinea moleculară și sarcina electrică, în asigurarea unei astfel de protecții.

Potrivit profesorului Bart Hoogenboom (London Centre for Nanotechnology, UCL Physics & Astronomy and UCL Structural & Molecular Biology), coautor al studiului: „Limfocitele citotoxice sau celulele albe din sânge, scapă de corpul bolii prin găuri în celulele necinstite. și prin injectarea enzimelor otrăvitoare în interior. Remarcabil, ei pot face acest lucru de mai multe ori la rând, fără a face rău. Știm acum ce anume împiedică aceste globule albe să se sinucidă de fiecare dată când își omoară una dintre țintele lor. "

Oamenii de știință au făcut descoperirea studiind perforina, care este proteina responsabilă pentru perforarea găurilor. Ei au descoperit că atașarea perforinei la suprafața celulelor depinde puternic de ordinea și ambalarea moleculelor - așa-numitele lipide - în membrana care înconjoară și protejează globulele albe din sânge

Ambalarea mai ordonată și mai strânsă a moleculelor lipidice a dus la o legătură mai mică cu perforină și atunci când au perturbat artificial ordinea acestei lipide în celulele albe din sânge, celulele au devenit mai sensibile la perforină.

Cu toate acestea, ei au descoperit, de asemenea, că atunci când globulele albe din sânge au fost expuse la atâta perforină, încât o parte din ea s-au lipit de suprafața lor, perforina legată încă nu a reușit să omoare globulele albe din sânge, ceea ce indică faptul că trebuie să existe un alt strat de protecție. Aceasta s-a dovedit a fi încărcătura negativă a unor molecule lipidice trimise la suprafața celulei, care au legat perforina rămasă și au blocat-o de la deteriorarea celulei.

Primul autor comun, dr. Adrian Hodel, care a analizat și studiat multe sisteme de membrană pentru această lucrare, a spus: „Știm de mult timp că ordinea lipidelor locale poate schimba modul în care celulele comunică între ele, dar a fost destul de surprinzător faptul că proprietățile fizice precise ale membranei poate oferi, de asemenea, un astfel de strat important de protecție împotriva perforatoarelor moleculare. "

La Melbourne, primul autor comun Jesse Rudd-Schmidt, care s-a concentrat asupra caracterizării celulelor albe din sânge în laboratorul asociat-profesor Ilia Voskoboinik, a declarat: „Ceea ce am găsit ajută să explicăm modul în care sistemul nostru imunitar poate fi atât de eficient în uciderea necinstitului. celule. Acum suntem de asemenea dornici să investigheze dacă celulele canceroase pot folosi o protecție similară pentru a evita să fie uciși de celulele imune, ceea ce ar explica o parte din variabilitatea mare în răspunsul pacientului la imunoterapii împotriva cancerului. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel