Centrele de testare, triajul epidemiologic și masca, încă prezente în spitale. Rogoz (SANADOR): COVID NU a dispărut, încă sunt destul de multe cazuri noi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Centrele de testare triajul epidemiologic si masca, încă prezente în spitale - Foto: Freepick @prostooleh
Centrele de testare triajul epidemiologic si masca, încă prezente în spitale - Foto: Freepick @prostooleh

Andrei Rogoz, medic de boli infecțioase de la Spitalul SANADOR ne-a vorbit despre testarea și triajul epidemiologic din spitale, după ridicarea restricțiilor și a stării de alertă.

Starea de alertă a fost ridicată în România după doi ani de pandemie, iar în prezent, niciuna dintre restricțiile impuse de autorități nu mai este în vigoare. Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă populația la responsabilitate. 

Întrebat dacă centrele de testare mai există și dacă se mai testează lumea, ținând cont de faptul că nu a dispărut de tot COVID-19, medicul Andrei Rogoz, specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic SANADOR ne-a spus că: "în ciuda faptului că incidența e în scădere, sunt destul de multe cazuri noi în continuare, de aceea este utilă menținerea centrelor de testare".

"Legat de restricții în sine, chiar dacă din punct de vedere legal sunt mult mai puține instrumente acum sau aproape deloc, ele sunt puternic recomandate. Asta e impresia pe care o am din partea autorităților, că mai degrabă și-ar fi dorit ridicarea restricțiilor etapizată și doar din cauza unor probleme de ordin legal au fost brusc anulate. Eu le recomand în continuare, mai ales pe unele dintre ele, care sunt și cele mai justificabile din punct de vedere științific precum menținerea măștii în interior și chiar testările efectuale la nivel de screening al persoanelor care se prezintă pentru internări, în centre de îngrijire, cămine de bătrâni.

Multe dintre instrumentele pe care le-am utilizat până acum sunt în continuare utile până când circulația virusului va scădea mult mai mult, nu doar formal. Nu cred că formalitatea ridicării stării de alertă ar trebui să reducă măsurile care au recomandate până acum", a completat medicul. 

Se mai păstrează circuitele în spital? Ce mai testează pacienții care intră în spital?

 

"Singura modificare pe care am aplicat-o momentan a fost ridicarea triajului pe bază de chestionar, care era impus tuturor unităților publice prin Legea 55. Restul măsurilor care asigură siguranța pacienților care se internează și a personalului medical, legate de triajul la nivel de secție ale persoanelor, din punct de vedere al simptomelor pe care le prezintă, precum și testarea persoanelor care urmează să se testeze rămân în vigoare. Rămân în vigoare, ca normă internă, portul măștii în interior, în toate centrele și spitalul Sanador.

Dacă situația epidemiologică ne va permite, o să le relaxăm și pe acestea, dar momentan le-am menținut.

Testările rămân și la noi la spital și din câte știu și la alte spitale. Aceste reguli au rămas pentru că ne aflăm în timpul circulației unui virus contagios pe cale respiratorie", a mai spus Andrei Rogoz, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel