Cercul vicios care destabilizează sistemul sanitar

Dana Lascu |
Data publicării:

Cercul vicios care lovește din plin sistemul sanitar românesc. Milioane de români care cotizau la asigurările de sănătate au plecat peste hotare, fondurile la dispoziția sistemului sanitar s-au diminuat, nu sunt bani pentru a asigura condiții optime în spitalele, nici pentru pacienți, nici pentru cadrele medicale, așa că medicii și asistenții emigrează și ei. Situația poate fi rezolvată prin revizuirea principiului subsidiarității, atrage atenția Federația „Solidaritatea Sanitară”.

De la Revoluție încoace, milioane de români au plecat la muncă peste hotare. Nu e o situație particulară României, e adevărat, dar migrația masivă, combinată cu principiul subsidiarității sistemelor de asigurare socială, are un impact dramatic asupra țărilor de plecare.

Forța de muncă pierdută însemană venituri mai mici

Asta pentru că, de obicei, persoanele care migrează pentru muncă sunt, în marea majoritate a cazurilor, cetățeni de vârstă activă, iar odată cu plecarea forței de muncă România pierde contribuțiile pe care acești cetățeni le-ar fi făcut la sistemele sociale (inclusiv la cel de sănătate).

Fenomenul afectează toate țările sursă pentru migrație din Uniunea Europeană, iar drept rezultat sistemele sociale din aceste state riscă să devină nesustenabile din cauza migrației, notează reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară.

Cu alte cuvinte, sporul de sustenabilitate pentru sistemele sociale din țările de destinație pe care-l aduc migranții devine un cost cu un impact major în țările de plecare ale acestora. Libertatea de care se bucură cetățenii și oportunitățile de care profită țările de destinație aduc cu ele un cost imens pentru cetățenii țărilor de plecare, arată sursa citată.

Cercul vicios care distruge sistemul

În condițiile în care rezultatele studiului „Impactul migrației asupra salariaților din sănătate", dat publicității în aceste zile, au indicat condițiile de muncă drept principala cauză în determinarea migrației salariaților din sănătate, ele fiind afectate atât de cadrul deficitar de desfășurare a activității profesionale cât și de absența resurselor necesare pentru tratarea pacienților, este evident că România se află într-un cerc vicios:

- Sistemul de sănătate din România este deja afectat de migrația specialiștilor din sănătate prin reducerea posibilității de-a acorda îngrijiri medicale specializate și de calitate.

- Migrația unui număr mare de cetățeni reduce continuu resursele financiare necesare pentru sănătate, lipsind Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de o parte semnificativă a contribuțiilor.

- Scăderea capacității financiare a FNUASS determină la rându-i alterarea continuă a condițiilor de muncă din sănătate.

- Alterarea continuă a condițiilor de muncă determină migrația specialiștilor din sănătate.

Cum se poate rupe aceste cerc vicios

Principala ieșire din acest cerc vicios o constituie revizuirea principiului subsidiarității cel puțin în privința sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Federația Solidaritatea Sanitară cere Guvernului României să sprijine solicitarea adresată UE pentru revizuirea principiului subsidiarității, pentru a contracara efectele migrației asupra țărilor sursă, trecând această temă pe agenda acțiunilor publice din perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară" au prezentat deja această solicitare partenerilor europeni în cadrul seminarului internațional Three years after the migration and security agendas: "Where does the public sector stand?"/ Trei ani după agendele privitoare la migrație și securitate: "Unde se află sectorul public?" (care s-a desfășurat zilele trecute la București, n.r.) împreună cu argumentele în favoarea acestui demers”, se mai arată într-un comunicat al alianței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel