Cheag de sânge în corp, ce este și cum știi dacă-l ai. "Moarte subită. 1 din 4 persoane moare fără avertisment"

Cheag de sange - Foto: Freepick @ursoialex
Cheag de sange - Foto: Freepick @ursoialex

Ce este un cheag de sânge, de ce se formează, care sunt cauzele, complicațiile, care sunt principalele semne și cum poți scăpa de el.

O medie de 900.000 de persoane pe an vor avea un cheag de sânge, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, iar acestea pot fi mortale.

CDC afirmă: "Până la 100.000 de oameni mor din cauza cheagurilor de sânge în fiecare an. EP (n.r. embolie pulmonară) este una dintre principalele cauze de deces la o femeie în timpul sarcinii sau imediat după ce a născut. Moarte subită - 1 din 4 persoane care au o EP moare fără avertisment. Cheagurile de sânge sunt principala cauză de deces la persoanele cu cancer, după cancerul propriu-zis".

Sherry Ross, expert în sănătatea femeii, spune: "Cheagurile de sânge se pot dezvolta în venele picioarelor și pot bloca fluxul sanguin în diferite părți ale corpului, în funcție de locul în care se deplasează cheagul. Cheagul se poate deplasa spre plămâni sau spre creier, provocând un accident vascular cerebral. Cheagurile de sânge sunt extrem de periculoase, chiar mortale în cazuri neobișnuite", potrivit Eatthis.

Ce este un cheag de sânge și cine riscă să-l facă

"Răspunsul este un ghem sau o aglomerare de celule sanguine care se deplasează și blochează sau obstrucționează vasele de sânge, blocând transferul de nutrienți, oxigen etc. către celulele creierului. Există multe afecțiuni sau factori care fac ca o persoană să aibă un risc mai mare de formare a cheagurilor, cei cu bătăi neregulate ale inimii, cu diabet necontrolat, obezitate morbidă, unele afecțiuni ereditare, dar mai sunt multe altele care ar fi o listă lungă de enumerat într-o propoziție sau frază scurtă", spune Dr. Ignacio Carrillo-Nunez, neurolog. 

De ce devin mortale cheagurile de sânge

"Depinde cu adevărat de mărimea cheagului și, de asemenea, de localizare un cheag mic poate să nu producă daune semnificative în comparație cu un cheag mare, localizarea la un cheag mic, dar într-o zonă critică a creierului sau a inimii poate provoca daune majore și poate fi fatală. Indiferent de dimensiune, un cheag va fi întotdeauna o afecțiune gravă care trebuie gestionată sau tratată sau îngrijită", a mai spus el.

Semne că aveți un cheag de sânge

"Semnele unui cheag de sânge includ durere, roșeață sau umflături la unul sau ambele picioare, dificultăți bruște și inexplicabile de respirație, dureri în piept, bătăi neregulate ale inimii, dificultăți de vorbire, tuse cu sânge sau pierderea coordonării.  

Dacă aveți oricare dintre aceste tipuri de simptome și luați pilula contraceptivă, consultați furnizorul de servicii medicale. Deoarece sângele este mai gros la femeile afectate de cheaguri de sânge, tratamentul implică utilizarea de medicamente pentru a subția sângele.  

Medicamentele anticoagulante sunt folosite pentru a ajuta la subțierea sângelui și pentru a împiedica cheagurile de sânge să devină mai mari", explică Dr. Ross.

"Pierderea bruscă a cunoștinței este un semn. Când apare brusc, de obicei, indică un cheag. Atunci când un cheag este localizat într-un vas cerebral sau al măduvei spinării, îl numim accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral (în realitate nu este un accident), este o denumire greșită formarea cheagurilor poate fi în multe cazuri prevenită și deci nu este chiar un accident accidentul accident vascular cerebral sau cheaguri în creier sunt mai frecvente la acei pacienți cu mai mulți factori de risc.

Alte semne includ:

- Incapabilitatea de a vorbi sau de a înțelege

- Paralizie sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului

- Pierderea vederii, vedere dublă", a completat Dr. Carrillo-Nunez.

Factori de risc - ce provoacă cheagul de sânge

"Hormonii din pilulă pot face ca sângele să fie mai gros decât de obicei, provocând hipercoagulare, care este termenul medical pentru a provoca coagularea excesivă.  Femeile care prezintă un risc ridicat de formare a cheagurilor de sânge sunt cele care folosesc un anticoncepțional care conține estrogeni, terapie de substituție hormonală, antecedente de hipertensiune arterială, tulburări de coagulare, niveluri ridicate de colesterol, fumat, sarcină, infecții sau boli inflamatorii, repaus la pat prelungit, antecedente familiale de tulburări de coagulare a sângelui moștenite, antecedente personale de cheaguri de sânge, boli de inimă și obezitate", spune Dr. Ross.

Cheagurile de sânge și afecțiunile preexistente

 

"Dacă inima nu pompează sângele în mod normal în tot corpul, sângele circulă mai lent și neregulat în tot corpul, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sânge.  

Reducerea riscului de boli de inimă începe cu o alimentație sănătoasă bazată pe plante, cu exerciții fizice regulate, cu evitarea obezității și menținerea IMC sub 25, cu menținerea LDL sau "colesterolul rău" sub 100 mg/dl, cu evitarea tensiunii arteriale ridicate și cu adăugarea de acizi grași omega-3 în alimentația dumneavoastră.

În plus, femeile cu anumite tulburări autoimune, cum ar fi Lupus și sindromul anticorpilor antifosfolipidici, sunt mai susceptibile de a avea probleme cu sângele și sistemul circulator, ceea ce le face predispuse la formarea de cheaguri de sânge.  Tulburările autoimune, în general, afectează multe dintre organele din corp, inclusiv vasele de sânge și circulația sângelui", a mai spus expertul în sănătate.

Care sunt cauzele formării cheagurilor de sânge

 

"Cauzele formării cheagurilor de sânge au legătură cu faptul că sângele se mișcă mai încet prin vasele de sânge, provocând hipercoagulare sau sânge gros.  Ca urmare a acestui fenomen, sângele poate forma cheaguri care se depun în diferite părți ale corpului, provocând consecințe periculoase. Toate cauzele enumerate mai jos pot face ca sângele să se îngroașe și să creeze cheaguri de sânge în mod neașteptat.

- Pilule contraceptive hormonale 

Hormonii din pilule pot face ca sângele să fie mai gros decât de obicei, provocând hipercoagulare, care este termenul medical pentru a provoca coagularea excesivă.  

Cheagurile de sânge sunt un efect secundar rar al administrării pilulei contraceptive.  Vestea bună este că doar 1 din 1.000 de femei în fiecare an va dezvolta un cheag de sânge.

Hormonii din pilulă, estrogenul și progesteronul, sunt responsabili pentru acest risc crescut.

Cele mai noi pilule contraceptive și plasturele transdermic vă cresc și mai mult riscul. Riscul dumneavoastră de a dezvolta un cheag de sânge cu pilula contraceptivă este rar. Dacă fumați țigări după vârsta de 35 de ani, dacă aveți trombofilie, antecedente sau antecedente familiale de cheaguri de sânge, o problemă genetică care cauzează coagularea sau dacă suferiți o intervenție chirurgicală sau orice afecțiune care vă împiedică să vă mișcați sau să vă ridicați, sunteți și mai expusă riscului și nu ar trebui să folosiți pilula ca formă de contracepție. Atunci când luați pilula, aveți un risc de 4 ori mai mare de a face un cheag de sânge în comparație cu acele femei care nu iau pilula. În general, pilula contraceptivă este sigură, foarte eficientă, iar celelalte beneficii pentru sănătate depășesc riscurile.

- Sarcina

Modificările hormonale din timpul sarcinii, în special în cazul estrogenului, pot face ca sângele să fie mai gros decât de obicei, cauzând acest efect de hipercoagulare a sângelui.

Cheagurile de sânge se pot dezvolta în venele picioarelor și pot bloca circulația sângelui în diferite părți ale corpului, în funcție de locul în care se deplasează cheagul. Cheagul poate ajunge la plămâni (embolie pulmonară sau EP) sau la creier, provocând un accident vascular cerebral și, mai rar, moartea.

Riscul de EP postpartum este mai mic de 1 % la 1000 de nașteri. Cheagurile de sânge pot apărea oricând în timpul sarcinii, dar sunt mai frecvente în al treilea trimestru sau imediat după naștere. Femeile cu alte complicații medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul gestațional, obezitatea, consumul de tutun, repausul prelungit la pat, trombofilia, bolile cardiace, bolile inflamatorii intestinale sau alte tulburări genetice legate de coagularea sângelui sunt mai susceptibile la formarea de cheaguri de sânge în timpul sarcinii.

- Fumat 

Fumatul cauzează multe probleme de sănătate în tot corpul, iar cheagurile de sânge sunt una dintre aceste probleme.

Fumatul perturbă capacitatea organismului ca sângele să se coaguleze în mod normal, făcându-l să se coaguleze mai ușor.  

Vasele de sânge din tot corpul sunt perturbate și deteriorate de substanțele chimice din țigări, ceea ce face ca riscul de coagulare a sângelui să fie mai mare.

- Intervenții chirurgicale 

Anumite intervenții chirurgicale care implică șoldul, abdomenul inferior și picioarele cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge. Intervențiile chirurgicale care vă fac mai puțin mobilă vă plasează mai mult la risc.

Faptul de a vă deplasa mai puțin sau de a provoca leziuni ale vaselor de sânge crește riscul de formare de cheaguri de sânge. purtarea de ciorapi de susținere și deplasarea la scurt timp după operație ajută la reducerea riscului de formare de cheaguri de sânge.

- Supraponderea și oobezitatea

Obezitatea încetinește fluxul de sânge în vene, ceea ce crește riscul de formare de cheaguri de sânge. Purtarea de grăsime în plus în organism face ca mișcarea sângelui să fie mai lentă în vene, ceea ce face ca formarea cheagurilor de sânge să fie mai frecventă la acest grup de persoane.

Femeile obeze sunt adesea mai puțin active, ceea ce crește și mai mult acest risc."

Tromboza venoasă profundă, provocată de un cheag de sânge

"Tromboza venoasă profundă (TVP) începe atunci când se formează un cheag de sânge, de obicei la nivelul picioarelor. Cauzele TVP includ afecțiuni care împiedică sau încetinesc mișcarea fluxului sanguin. Printre cauze se numără sarcina, intervențiile chirurgicale, odihna prelungită la pat sau stilul de viață sedentar, tulburări de coagulare a sângelui moștenite, pilule contraceptive, fumatul, obezitatea și bolile de inimă. TVP poate fi periculoasă în cazul în care un cheag de sânge se dezvoltă în picioare și se deplasează în sânge până în plămâni, ceea ce poate crea o embolie pulmonară.

Cel mai bun mod de a preveni TVP include exerciții fizice regulate, controlul creșterii în greutate și al obezității, oprirea fumatului și evitarea șederii pentru perioade prelungite de timp", potrivit lui Ross.

Cum poți scăpa de un cheag de sânge?

Potrivit Dr. Carrillo-Nunez, "odată ce s-a format un cheag cerebral, există poate doar câteva opțiuni, dacă cheagul este identificat sau se presupune că a apărut în decurs de sau mai puțin de 4 ½ ore. Există medicamente care pot fi folosite, așa că este foarte important să identificăm aceste cazuri. Unele cheaguri pot fi îndepărtate printr-o procedură mecanică numită trombectomie și sunt necesare anumite criterii, de exemplu localizarea, să vedem dacă cheagul este accesibil pentru a fi îndepărtat etc".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel