Chirurg: „nu există spital fără infecții intraspitalicești”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Infectii intraspitalicești sunt foarte puține la Sanador. Un reputat chirurg explică de ce. Foto: Sanador
Infectii intraspitalicești sunt foarte puține la Sanador. Un reputat chirurg explică de ce. Foto: Sanador

Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador a explicat, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical că nu există spital fără infecții intraspitalicești. Dar că poți faci anumite lucruri ca să le eviți și să nu afecteze pacienții și personalul.

Când vine vorba de sănătatea personală, reputatul chirurg Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, spune că românii se comportă precum struțul proverbial, care-și bagă capul în nisip atunci când simte un pericol.

Sănătatea e o investiție, nu mașina

„Cred că ar trebui să fie o schimbare de paradigmă în judecata noastră. Cred că ar trebui să privim starea de sănătate sau eforturile noastre financiare ca să ne aflăm și să ne îmbunătățim starea de sănătate, trebuie să le privim ca pe o investiție, nu ca pe o cheltuială. Noi ne gândim că dacă ne ducem la un spital, indiferent că este public sau privat, asta înseamnă o cheltuială. Cred că e greșit! Cred că ar trebui să ne gândim că mașina este o cheltuială, orice altceva este cheltuială, dar să-ți investighezi starea de sănătate în mod sistematic, cred că este o investiție nu o cheltuială. Dacă se investighează sistematic s-ar putea să găsești o boală într-un stadiu care să permită un tratament mai ușor și mai ieftin. Dacă nu te duci la timp, o să o descoperi într-un stadiu care s-ar putea să fie și mai scump de tratat, și s-ar putea să nu aibă același succes. (...) Și bietul struț își bagă capul în nisip și nu știe ce se întâmplă în jur, dar dacă închidem ochii nu înseamnă că problema nu există", a explicat specialistul, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.

Infecțiile intraspitalicești sunt o realitate

Mulți români, însă, nu se duc la spital de teama infecțiilor pe care cred le-ar putea dobândi de acolo.

„Este teamă justificată. Este complet eronat să credem că există spital fără infecții spitalicești. Infecția intraspitalicească există, e documentată în SUA, spre exemplu, în secțiile de terapie intensivă la undeva la 30% dintre pacienți. (...) Nu există spital fără infecții intraspitalicești. Un procent de până la 15% ar însemna o performanță deosebită pentru un spital. Sigur, nu vorbim despre puroaiele care curg din bolnav sau infecțiile de plăgi, cu plăgi deschise, că nu numai asta înseamnă infecții intraspitalicești. Și o mică infecție urinară, și o tuse post operatorie, și aia poate fi o infecție intraspitalicească. Dar cele severe, trebuie să le admitem într-un procent de până la 10% în orice spital. Din fericire în Sanador sunt extrem de puține, surprinzător de puține. Și aproape niciuna foarte gravă".

Cum te păzești de infecții intraspitalicești

Dar cum poți să eviți infecțiile intraspitalicești? Ce face diferența?

„Cred că tot sistemul de protocoale de lucru pe care-l are Sanador are meritul lui. Și sunt foarte stufoase. După părerea mea sunt prea multe. Sunt stufoase și se respectă. În sălile de operație există aer condiționat cu flux laminat cu filtre Hepa, adică nu circulă aerul vraiște ca în studio aici sau ca la noi acasă. Aerul condiționat vine prin tavan, centralizat și există niște filtre speciale care opresc bacteriile, și atunci aerul acela este curat. Și tot procesul tehnologic, care e circuitul materialelor curate, circuitul materialelor folosite, deșeurile, există circuite speciale care se și respectă. E curățenie tot timpul. Tot timpul se spală, tot timpul se dezinfectează, după fiecare pacient se dezinfectează salonul, camera în care a stat, se schimbă tot, periodic se dezinfectează, se rezugrăvesc saloanele. E o preocupare în sensul ăsta. Nu intră nimeni în blocul operator fără costum de filtru, ne schimbăm cu totul, rămânem în desuuri în momentul în care intrăm din filtru în sala de operație. Și avem costume speciale pentru blocul operator. Ca în toată lumea civilizată", a dezvăluit dr. Bogdan Marțian.

Ce tipuri de operații se pot face pentru rezolvarea obezității și care sunt riscurile chirurgiei bariatrice, vedeți în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel