Chirurgia bariatrică ar scădea riscurile cancerului de piele

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alunițele trebuie supravegheate
Alunițele trebuie supravegheate

Cercetătorii au urmărit efectele unui studiu de acum 15 ani asupra oamenilor, toți suferind intervenții bariatrice. Au analizat asocierea cu cancerul de piele.

Chirurgie bariatrică, cancer. În 2009, cercetători din Suedia au descoperit că femeile cu obezitate care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică au un risc redus de cancer. Însă, rezultatele studiului nu au fost suficiente pentru a evalua dacă operația de pierdere în greutate a avut un risc de cancer de piele, în special. Cercetătorii au urmărit participanții la studiul inițial, iar o echipă a revizuit recent studiul inițial analizând „asocierea dintre chirurgia bariatrică și cancerul de piele, inclusiv melanomul".

Noua analiză a inclus date de la 2.007 de persoane cu obezitate care au fost supuse unei intervenții chirurgicale bariatrice și 2.040 de participanți la control, care au avut obezitate, dar care au primit doar tratament convențional, cum ar fi sfaturile legate de viață, la centrele de asistență primară.

După 15 ani, participanții la studiu din grupul de chirurgie bariatrică au pierdut în medie 47,6 pounds (21,6 kilograme), cei din grupul de control – au păstrat o greutate relativ constantă, cu o pierdere sau câștig mediu care nu a depășit niciodată 6,6 kilograme (3 kilograme). Iar 23 de persoane din grupul chirurgical au dezvoltat cancer de piele malign - carcinom cu celule scuamoase sau melanom malign. În grupul de control - 45 de indivizi au dezvoltat acest tip de boală. Cercetătorii au descoperit că cea mai mare diferență între cele două grupuri se referea la melanom malign. În grupul de control, au existat 29 de cazuri de boală, în timp ce în grupul chirurgical, au fost doar 12 cazuri. Aceasta echivalează cu o reducere de 57% a riscului de melanom malign.

Chirurgie bariatrică, cancer. Factorii

Cercetătorii s-au întrebat de ce obezitatea crește riscul. Câteva răspunsuri s-au conturat. Unul ar fi legat de inflamație deoarece, zic cercetătorii, "obezitatea duce la inflamații cronice sistemice, care ar putea oferi un mediu permisiv pentru creșterea tumorii". Apoi ar fi stilul de viață - modificările la dietă după operație, ar putea explica această legătură.

"Obezitatea este asociată cu un stil de viață sedentar - legat de el însuși cu incidența și mortalitatea crescută a cancerului. După operația bariatrică, indivizii își pot crește nivelul de activitate fizică, reducând astfel riscul de cancer", potrivit medicalnewstoday.
Deși studiul actual are o serie de puncte forte - durata lungă de urmărire și controalele potrivite - , există limitări: nu s-a folosit în cercetarea randomizarea. Concluzia cercetătorilor: „Aceste descoperiri sugerează că incidența melanomului este redusă semnificativ la pacienții cu obezitate după o intervenție chirurgicală bariatrică și poate duce la o mai bună înțelegere a melanomului și a factorilor de risc prevenibili".

Studiul a fost publicat în revista JAMA Dermatology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel