Ciocolata, nerecomandată în gută. Ce efect are asupra organismului

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ciocolata – FOTO: Pexels@ Anete Lusina
Ciocolata – FOTO: Pexels@ Anete Lusina

Ciocolata nu este recomandată persoanelor care suferă de gută.

Ciocolata este benefică pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți. Cu toate acestea, ciocolata crește, de asemenea, cantitatea de acid uric din organism, ceea ce crește riscul de gută. Astfel, cercetătorii nu recomandă consumul de ciocolată persoanelor care au gută.

Ce este guta

Guta este o formă de artrită care duce la durere, căldură, umflare și roșeață. Cantitatea prea mare de acid uric în organism provoacă guta.

Alimentele bogate în purine cresc riscul apariției gutei. Alimentele bogate în purine pot crește riscul de gută.

Alimentele bogate în purine includ carnea roșie și unele tipuri de fructe de mare, cum ar fi sardinele, tonul, păstrăvul și hamsiile. Consumul de alcool și fructoză, de asemenea, cresc riscul apariției gutei.

Vezi și: Părinții beneficiază de sprijin pentru îngrijirea copiilor cu cancer. Ciuhodaru: Oncologia pediatrică a fost și este întotdeauna o prioritate pentru mine

Ciocolata crește riscul de a dezvolta gută

Ciocolata nu este un aliment cu purină ridicată. Cu toate acestea, unele dintre ingredientele din ciocolată, în special ciocolata albă și cu lapte, pot crește acidul uric și riscul unei persoane de a dezvolta gută, potrivit Medical News Today.

Un studiu din 2018 a constatat că, dacă o persoană a inclus o cantitate mică de ciocolată neagră sau pudră de ciocolată în dieta sa, acest lucru ar putea ajuta la reducerea producției de acid uric.

O persoană cu gută poate avea o dietă echilibrată, cum ar fi dieta mediteraneană, iar aceasta ameliorează simptomele acestei afecțiuni.

Oamenii pot mânca batoane de ciocolată ca parte a unei diete variate și sănătoase. Cu toate acestea, batoanele de ciocolată sunt bogate în grăsimi saturate și zahăr, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

În plus, cu cât o persoană mănâncă mai multe batoane de ciocolată, cu atât mai mult acid uric va produce organismul. Atât creșterea în greutate, cât și creșterea nivelului de acid uric cresc riscul de gută.

Ciocolata albă conține untul sau grăsimea din boabele de cacao. Producătorii fac ciocolată albă din lapte condensat sau pudră și conține până la 55% zahăr. Datorită conținutului ridicat de grăsimi și zahăr, ciocolata albă este cea mai bogată în calorii.

Vezi și: Cancerul, a doua cauză a mortalității în România. Baciu: Cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte

Zahărul poate declanșa guta

Alimentele bogate în zahăr pot fi un declanșator pentru gută.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), ciocolata cu lapte poate conține nu mai puțin de:

10% din lichiorul de ciocolată

3,39% grăsime din lapte

12% lapte solid

Producătorii pot adăuga alte ingrediente opționale la ciocolata cu lapte, inclusiv zahărul.

Ciocolata neagră conține polifenoli din boabe de cacao, care pot avea un efect benefic asupra organismului. Multe fructe, legume și cereale sunt surse bune de polifenoli dietetici.

Un studiu din 2017 a constatat că polifenolii de ciocolată neagră au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor de gută. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că cacaoa și ciocolata neagră pot aduce beneficii sistemului vascular și sistemului nervos central.

Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor ciocolatei, ciocolata neagră poate fi bogată în zahăr.

O revizuire din 2017 raportează că beneficiile ciocolatei pentru gută pot include:

- creșterea circulației și oferirea unei anumite protecții împotriva bolilor de inimă care se adaugă riscului de gută

- reducerea hipertensiunii arteriale, care este un factor de risc pentru gută

- reducerea inflamației în intestin, care are legături cu guta

O revizuire mai veche din 2013 sugerează că polifenolii de cacao au un efect asupra obezității, care este un factor de risc pentru gută.

Un studiu mai mic din 2018 pe 20 de voluntari sugerează că consumul de produse derivate din cacao poate inhiba cristalizarea acidului uric, ceea ce contribuie la gută.

Ciocolata neagra sau pudra de cacao pot oferi unele beneficii pentru gută. Cu toate acestea, o persoană ar trebui să verifice întotdeauna eticheta faptelor nutriționale înainte de a cumpăra ciocolată, deoarece zaharurile ridicate pot declanșa această afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel