Vlad Ciurea atrage atenția: Pacienții nu ar trebui să știe câte luni mai au de trăit! Ce ești? Ești Dumnezeu? Îi pui o cruce omului?

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vlad ciurea - FOTO: Captură YouTube@Fain&Simplu cu Mihai Morar@Freepik@outkastdesign
vlad ciurea - FOTO: Captură YouTube@Fain&Simplu cu Mihai Morar@Freepik@outkastdesign

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat de ce nu trebuie să i se spună unui pacient oncologic cât mai are de trăit. 

Dar ce ești? Ești Dumnezeu să hotărâști ca doctor? Îi pui o cruce omului?

 

Reputatul medic neurochirurg a subliniat că medicul nu ar trebui să asume rolul de arbitru al vieții și morții. El a argumentat că transmiterea unei astfel de informații poate distruge orice punte de speranță și poate alimenta doar gânduri negative.

"Pentru un pacient vârstnic, cel mai bine e să nu știe dacă are cancer. Dacă vrem să obținem un rezultat, psihicul, credința, puterea, creierul trebuie să meargă pe calea vindecării. Dacă îi spui în față că "mai aveți de trăit 3 luni"…., dar ce ești? Ești Dumnezeu să hotărâști ca doctor? Îi pui o cruce la om? Îl pui pe cruce? Cum îndrăznești? Indiferent de vârstă, nu ai voie să îi spui așa ceva.

Aveți o anumită boală, încercăm… Poți să spui familiei, aparținătorilor, copiilor, în niciun caz pacientului. I-ai tăiat orice punte de legătură și numai gânduri negre va avea. Nu îl ajută cu nimic acest adevăr!

În America este real. Unui pacient i s-a spus verde în față că are cancer și că mai are de trăit 3 luni. Trăiește de aproape 30 de ani, în Blue Zone din Grecia. Are 90 de ani și niciun fel de cancer", a spus acad. prof. univ. dr. Vlad Ciurea în cadrul podcastului Fain și Simplu, moderat de Mihai Morar.

Vezi și: Semnul de avertizare al cancerului pulmonar. Apare la nefumători. Medic: Este numărul unu

De ce un pacient nu trebuie să știe câte luni mai are de trăit

Un studiu condus de Dr. Debbie Selby și colegii săi de la Centrul de Științe de la Sunnybrook Health Sciences a evidențiat dificultatea medicilor de a face predicții precise privind supraviețuirea pacienților cu boli incurabile. Evaluările medicilor au indicat o inexactitate semnificativă, chiar și în cazurile în care pacienții au avut mai puțin de o lună sau mai mult de un an de viață rămasă.

Estimările pentru perioada cuprinsă între o lună și un an au fost și mai puțin precise, medicii având o rată de corectitudine de doar o treime. Această incertitudine se datorează tranziției imprevizibile a stării de sănătate a pacienților și a evenimentelor neașteptate care pot accelera procesul de degradare.

Dr. Selby consideră că, deși există metode statistice pentru estimarea supraviețuirii, acestea sunt la fel de inexacte ca și predicțiile medicilor. Ea subliniază importanța discuțiilor deschise între medici și pacienți pentru a identifica ce este cu adevărat important pentru fiecare în timpul rămas și pentru a permite pacienților să-și trăiască viețile într-un mod care să corespundă cu valorile și dorințele lor personale.

Vezi și: Amidonul: beneficii și riscuri. Alimentele cu cel mai mare conținut de amidon

Ce impact are o asemenea informație

Acest tip de informație poate avea un impact profund emoțional asupra pacientului și asupra familiilor acestuia. Cunoașterea faptului că timpul lor este limitat poate declanșa anxietate, depresie și alte reacții emoționale negative care pot afecta calitatea vieții lor rămase.

Nu se știe niciodată cu certitudine cât de precise sunt estimările medicale în ceea ce privește speranța de viață. Deci, în unele cazuri, medicul poate alege să nu comunice acest lucru pacientului pentru a păstra speranța și optimismul în ciuda prognosticului.

Când un pacient știe că timpul său este limitat, există riscul ca ei să renunțe la tratamente sau să își petreacă timpul într-o stare de anxietate și frică, pierzând din vedere calitatea vieții rămase.

Estimările despre cât timp mai are un pacient de trăit pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv de progresul medical și de modul în care pacientul răspunde la tratament. Astfel, aceste estimări pot fi schimbate în timp și pot crea confuzie și anxietate în cazul în care pacientul primește informații contradictorii sau schimbări frecvente ale prognosticului său.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel