”Clienții fideli” de la Urgențe care consumă timpul și nervii medicilor

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Spitalul Clinic de Urgență Universitar București (SUUB)
Spitalul Clinic de Urgență Universitar București (SUUB)

La Urgențele Spitalului Universitar București trec într-un an circa 130.000-140.000 de pacienți, cât populația unor orașe ca Buzău sau Baia Mare. Însă, o parte dintre aceștia se prezintă pentru motive care nu constituie o urgență. Tot ei, spun medicii, sunt și cei mai vocali și vin la spital cu ambulanța.

Clienții fideli, Urgențe. Medicul Silvia Nica, șefa Secției Primiri Urgențe a vorbit exclusiv la DC Medical și despre un obicei care există în fiecare spital din România: acei pacienți care vin la Urgențe cu ambulanța sau SMURD pentru motive care nu constituie o urgență. Unii sunt vocali, îi iau la rost pe medici. Doctorii de la Urgențele Spitalului Universitar (SUUB) din București aud zilnic expresia "noi vă plătim pe voi", afirmă șefa Secției Primiri Urgențe la SUUB.

"Din păcate, abuzurile de acest gen sunt destul de multe și ele se reflectă la pacienții gravi până la urmă", adaugă aceasta subliniind că acest tip de comportament din partea acelor pacienți vocali, care nu au o problemă urgentă, afectează personalul medical care nu are cum să fie "la fel de calm și cu mintea limpede în fața unui pacient care chiar are nevoie de îngrijiri" urgente.

"Ești om, nu ești perete. Și te afectează acestea mai ales că vin din partea unor oameni care chiar nu trebuiau să vină aici. Acești oameni folosesc, din păcate, mijloacele medicale pre-spitalicești", adaugă Silvia Nica.

Clienții fideli, Urgențe: exemple

Dintr-una dintre gărzile sale, doctorița povestește cazul unui tânăr de 21 de ani, adus la spital cu ambulanța, la miezul nopții, pentru dureri în zona gâtului și capului.

"Pe la miezul nopții a venit un echipaj SMURD cu paramedici care a adus un tânăr de 21 de ani. L-am întrebat ce s-a întâmplat, nefiind dat jos de pe targa SMURD-ului. "Mă doare în gât și mă doare capul", a zis el. Acest tânăr domn care a venit la miezul nopții, cu SMURD-ul la spital, avea amigdalele inflamate și, într-adevăr, pe o amigdală avea două mici depozite de puroi. Pentru asta a venit el, la 21 de ani, îmbrăcat în pantaloni scurți și în tricou cu SMURD-ul, ceea ce nu este normal", afirmă Silvia Nica.

Un alt exemplu dat este cel al unei femei în vârstă de vreo 50 de ani: "Am văzut-o foarte vioaie, într-o dimineață, sprintenă, adusă de un echipaj SMURD. "Ce-ați pățit, doamnă?", am întrebat-o. "Mă doare burta de 3 zile", a zis. "Dar de ce ați venit cu SMURD-ul?", am întrebat-o. "Aaa, păi, dacă mă luați așa", (n. r. a zis femeia). S-a luat și a plecat, dar a plecat aproape alergând. Echipajul de paramedici era foarte nedumerit, le era frică să nu pățească ei ceva. I-am asigurat că e pe răspunderea mea, iar ceea ce a zis și ceea ce a făcut doamna e pe răspunderea dumneaei”.

La Urgență, pacienții sunt investigați gratuit fie că așteaptă o oră, fie 3-4. "Nu poți să-ți permiți ca medic de urgență dacă tu consideri că pacientul ar avea nevoie de o analiză de sânge, o electrocardigramă să nu o faci", adaugă șefa Secției Primiri Urgențe de la SUUB.

O altă situație exemplificată e a unei doamne, care din 2003 și până acum, a venit la Urgență de 90 de ori. Vreo 70-80 de prezentări sunt în anii 2018 și 2019. "Avem mulți clienți fideli. Unul este o doamnă care are deja 90 de prezentări – din 2003. (...) Are o vârstă, o mai doare câte una, câte alta. Au fost zile în care a venit de 3 ori în aceeași zi. Vine cu ambulanța și pleacă tot cu ambulanța pentru că nu se poate deplasa singură. O singură dată a necesitat spitalizare. Și nu e singura", adaugă medicul Silvia Nica.

Clienții fideli, Urgențe: au învățat ce să spună la 112

Acești "clienți fideli" au învățat să spună la 112 că au anumite simptome, iar operatorii cred că ar fi ceva grav și trimit ambulanța.

"Astfel de oameni sună la 112 și vin cu ambulanțele la spital, ceea ce este anormal. (...) Merg la Triaj și acuză diverse simptome care au debutat azi sau acum câteva ore, brusc, când, de fapt, situația este așa de un an de zile. Aceștia sunt acei pacienți care nu ar trebui să ajungă la Unitatea de Primiri Urgențe, ci să apeleze la rețeaua primară de medicină, respectiv la medicii de familie sau să meargă la policlinica de care aparțin", consideră medicul Silvia Nica.

Clienții fideli, Urgențe: cei care vin la spital pe propriile picioare, deși sunt grav

"Se mai întâmplă să mai vină și pacienți cu infarct miocardic pe picioare fără să realizeze cât de periculos e. (...) E adevărat, există, rar, un segment foarte îngust al pacienților care nu doresc să apeleze la serviciile de ambulanță pentru că ei consideră că alții au nevoie, dar ei sunt, de fapt, foarte grav. Aceștia se străduiesc să ajungă la spital cum pot, dar fără ambulanță. (...) La Triaj, pacienții sunt preluați în funcție de gravitatea cazului", continuă șefa UPU de la SUUB.

Potrivit acesteia, în ultimii doi ani asistă la o creștere a procentului pacienților care vin la Urgențe și care au o reală nevoie de Urgență. "Dacă în urmă cu mai mulți ani spuneam că doar 35% sunt urgențe, acum procentul este mult mai mare. Peste jumătate", afirmă Silvia Nica.

Un medic de la Urgență, la SUUB, vede zilnic, în zilele obișnuite, circa 10-12 pacienți, iar într-o gardă – 30-50, câți vin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel