Clorpirifos. Prezent în casă și școli, distruge creierul copiilor (VIDEO)

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

O clasă de pesticide numită organofosfați (OP) a fost descoperită că prezintă riscuri mari pentru sănătate. Mai exact distruge creierul - cum ar fi atenția și memoria, provoacă autism și reduce IQ-urile copiilor.

O meta-analiză a datelor despre OP din 71 de țări sugerează că aceste substanțe chimice ar trebui să fie interzise din cauza amenințării semnificative la adresa sănătății copiilor și femeilor însărcinate.

Regulamentele privind pesticidele variază în întreaga lume și nu sunt întotdeauna bine aplicate; produsele chimice interzise într-o țară pot fi exportate în altă parte.

În SUA, siguranța unui OP numit clorpirifos, produs de Dow Chemical Company, este dezbătută, chiar dacă se știe că este foarte toxic.

Deși există multe surse de expunere la substanțe chimice toxice, utilizarea organofosfaților (OP) provoacă dispute aprinse, din cauza daunelor asupra creierului copiilor.

Un grup de cercetători din domeniul sănătății publice și de mediu din SUA și Canada sugerează că expunerea prenatală la astfel de substanțe toxice pune copiii în pericol, existând riscul de deficite comportamentale și cognitive. Din acest motiv, solicită o eliminare globală a acestor substanțe chimice toxice, printre alte măsuri.

 OP - risc semnificativ pentru copii și femei însărcinate

În ceea ce privește constatările, Irva Hertz-Picciotto, epidemiolog de mediu și director al Centrului de Mediu din cadrul Universității din California, a alertat Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), spunând:

"Avem dovezi convingătoare din zeci de studii pe oameni că expunerile femeilor însărcinate la niveluri foarte scăzute de pesticide organofosfate pun copiii și fetușii în pericol, probleme de sănătate care pot dura toată viața. Prin lege, EPA nu poate ignora astfel de constatări clare: Este timpul pentru interzicerea nu numai a clorpirifosului, ci a tuturor pesticidelor organofosfatice".

Compușii OP au fost inițial dezvoltați în anii 1930 și 1940 pentru a fi utilizați ca agenți ai centrilor nervoși umani; unii au fost adaptați ulterior la doze mai mici pentru a fi utilizați ca insecticide.

Oamenii sunt în mod obișnuit expuși la pesticidele OP din cauza utilizării lor largi în agricultură, terenuri de golf și în case, parcuri, școli și nenumărate spații publice.

Peste 40 de pesticide, inclusiv cel mai frecvent utilizate, sunt acum considerate de către APE, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) ca fiind moderate sau foarte periculoase pentru sănătatea umană.

Până în prezent, autoritățile de reglementare din SUA au interzis deja 26 dintre cele 40 de pesticide ale OP, considerate a fi periculoase pentru sănătatea umană, în timp ce Uniunea Europeană a interzis 33 din 39.

Pericolele clorpirifosului, unul dintre pesticidele cel mai frecvent utilizate

Deși probabil că nu ai auzit de clorpirifos, oamenii de știință de la Universitatea Harvard afirmă că este foarte probabil să se găsească în interiorul corpului uman pe baza faptului că este cel mai utilizat pesticid în fermele americane. După ce a fost inventat ca alternativă la diclordifeniltricloretanul caustic (DDT) - care a fost un înlocuitor pentru arsenatul de plumb toxic - clorpirifosul se spune ca este ultimul dintr-un grup de "substituții regretabile".

Dincolo de aceasta, clorpirifosul:

1. A fost interzis în uz casnic de către EPA în 2000
2. Continuă să fie pulverizat pe culturi agricole și se aplică în mod curent terenurilor de golf și spațiilor publice
3. Ucide dăunătorii de insecte atacându-le sistemul nervos; impactul său asupra omului este oarecum similar
4. Când este pulverizat pe culturile alimentare, fermierii pot prezenta confuzie, amețeli și greață

Impactul pesticidului asupra creierului copiilor

Copiii se confruntă adesea cu o expunere mai mare la clorpirifos și alte pesticide, deoarece își pun frecvent mâinile în gură și, în raport cu adulții, mănâncă mai multe fructe și legume și beau mai multă apă și suc.

Robin Whyatt, director adjunct al Centrului pentru sănătatea copiilor din Columbia, de la Universitatea Columbia din New York a declarat, pentru The Guardian, că impactul programelor operaționale asupra creierului copiilor, ar putea duce la schimbări societale negative pe termen lung.

Potrivit lui Whyatt, o bună parte din daunele neurologice legate de utilizarea OP influențează memoria. Ca atare, creierul unui copil care a fost afectat de OP poate fi capabil să păstreze doar o mică parte dintr-o instrucțiune, cum ar fi "deschideți manualele de știință la pagina 37".

Recomandări pentru protejarea copiilor împotriva pesticidelor

Grupul autorilor studiului a oferit o serie de recomandări specifice pentru a ajuta la protejarea copiilor, inclusiv eliminarea treptată a clorpirifosului și a altor pesticide OP din întreaga lume.

1. Asigură siguranța lucrătorilor prin instruire adecvată și folosirea echipamentului de protecție

2. Punere în aplicare supravegherea obligatorie a bolilor legate de pesticide

3. Monitorizează bazinele hidrografice și alte surse de expunere umană la PO-uri

4. Promovează dezvoltarea abordărilor netoxice privind controlul dăunătorilor prin IPM

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel