CNAS, card de sănătate: Cum poate deveni asigurată o persoană care nu este angajată

Dana Lascu |
Data publicării:
Card de sănătate
Card de sănătate

Reprezentanții CNAS epxlică cum se poate asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate o persoană care nu este angajată cu forme legale (contract de muncă/colaborare). 

Întrebare: Cum pot deveni persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă nu sunt angajat sau nu realizez venituri  asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate?

Răspuns: Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot  asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declarația unică privind impozitul pe venit  și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212). 

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declarației unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este  egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare  la data depunerii declarației. 

( Exemplu: calcul contribuție datorată, dacă D212 se depune în luna martie 2021
 Baza de calcul = 6 X 2.300 lei (valoarea salariului minim brut pe  țară) = 13.800 lei  x 10% (cota de contribuție) = 1.380 lei). 

Cum se depune declarația: 

Declarația se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: 

- prin intermediul serviciului "Spațiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro;

- prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat; 

- în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire”, arată Serviciul de Relații cu Asigurații de la CNAS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel