CNAS va avea sistem integrat care să analizeze datele din PIAS

Dana Lascu |
Data publicării:
Medic
Medic

Casa Națională de Asigurări de Sănătate - CNAS - a anunțat că a accesat fonduri, mare parte nerambursabile, pentru a implementa un sistem integrat care-i vor permite elaborarea de rapoarte, analize și studii pe baza datelor pe care le deține în PIAS.

CNAS a semnat un Contract de finanțare în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA), care are ca obiectiv dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de management. Acest sistem va permite elaborarea de rapoarte, analize și studii menite să optimizeze și să consolideze capacitatea decizională a CNAS, prin prelucrarea datelor specifice colectate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Mare parte din fonduri sunt nerambursabile

În baza contractului, CNAS va beneficia de finanțare nerambursabilă de la Autoritatea de Management POCA pentru implementarea proiectului cu titlul „Sistem Integrat de Management în Sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate", cod MySMIS 130048/cod SIPOCA 729.

Valoarea totală a proiectului este de 101,98 milioane lei, din care 85,64 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Autoritatea de Management POCA.

„Am reușit să obținem această finanțare cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene și îi mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru suportul acordat. Astăzi, PIAS cuprinde sisteme create la momente diferite, de echipe diferite, care nu pot fi utilizate pentru a obține o analiză integrată. Cu ajutorul acestui proiect, datele din sistem vor fi convertite, reformatate, renumerotate și sumarizate, astfel încât să obținem o imagine unică a activităților CNAS. Analizele integrate ne vor permite elaborarea de politici publice bazate pe dovezi, care să ne ajute în atingerea unor obiective reale, în interesul asiguraților", a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Sistemul va analiza datele din PIAS

Prin sistemul care va fi creat în cadrul acestui proiect, datele extrase din PIAS vor fi integrate și organizate într-un format unic de referință.

Astfel, din PIAS vor fi generate rapoarte personalizate în vederea efectuării analizelor, studiilor și statisticilor necesare la nivel intern sau la solicitările Ministerului Sănătății ori a altor instituții precum Institutul Național de Statistică și Institutul Național de Sănătate Publică.

Aceste date vor contribui la o mai bună înțelegere a nevoilor asiguraților, la reducerea riscurilor și creșterea eficienței cheltuielilor publice în sistemul de sănătate.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel