Colecistita, inflamația vezicii biliare, complicații. Cristian Smaranda: Provoacă suferința ficatului. Poate duce la pancreatită acută

Monika Baciu |
Data publicării:
colecistita - FOTO: Freepik@paihub
colecistita - FOTO: Freepik@paihub

Colecistita, o inflamație a vezicii biliare, un organ crucial situat în partea dreaptă a abdomenului sub ficat, este adesea asociată cu o serie de cauze și consecințe serioase.

Colecistita poate fi declanșată de calculi biliari, tumori, blocarea ductelor biliare, infecții și probleme ale vaselor. În cazurile în care inflamația persistă sau devine cronică, se impune o atenție medicală deosebită.

Colecistita, cauze

Colecistita reprezintă inflamația vezicii biliare, un organ mic, în formă de pară, situat pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară are un lichid care se eliberează în intestinul subțire (bilă) printr-un orificiu numit sfincter Oddi. În cele mai multe cazuri, calculii biliari, în cadrul unei crize, pot determina inflamarea sau infecția lui, determinând instalarea colecistitei.

"Blocarea cu calculi a unuia dintre ductele care duc bila în afara vezicii biliare duce la instalarea icterului mecanic. Acest lucru are ca rezultat o acumulare de bilă care poate provoca inclusiv suferința ficatului, iar blocarea calculului în sfincter poate duce la pancreatită acută.

Alte cauze ale colecistitei includ tulburări ale ductului biliar, tumori, afecțiuni grave și unele infecții. La pacienții vârstnici, cu imunitate mult scăzută, colecistita acută poate apărea și fără calculi.

Colecistita este așadar o inflamație a vezicii biliare. Dacă inflamația durează mai mult timp (luni de zile) sau dacă se repetă, vorbim deja despre colecistită cronică", arată dr. Cristian-Alexandru Smaranda, medic specialist chirurgie generală, cu competență în Laparoscopie și Ecografie abdominală, tiroidă, părți moi, biopsie ghidată ecografic, pe pagina sa de Facebook.

Colecistita, simptome

Simptomele colecistitei pot varia în funcție de forma bolii (acută sau cronică) și de gravitatea cazului.

Colecistită acută, simptome

- Durere abdominală: Durerea este adesea localizată în partea superioară a abdomenului, în special în partea dreaptă. Poate fi intensă și să apară brusc.

- Greață și vărsături: Aceste simptome pot însoți durerea abdominală și pot persista.

- Sensibilitate la atingere: Zona din jurul vezicii biliare poate deveni sensibilă și dureroasă la atingere.

- Febră: Uneori, colecistita acută poate fi asociată cu febră, indicând prezența unei infecții.

Calculi biliari - FOTO: Freepik@agartist

Colecistită cronică

- Durere abdominală: Durerea poate fi mai ușoară decât în colecistita acută și poate apărea după mese bogate în grăsimi.

- Disconfort abdominal: Unele persoane pot simți disconfort sau presiune în partea superioară a abdomenului.

- Indigestie: Colecistita cronică poate provoca probleme cu digestia, cum ar fi balonare, gaze și indigestie.

- Modificări ale scaunelor: Uneori, pot apărea modificări ale scaunelor sau diaree.

"Simptomele colecistitei nu trec de la sine, trebuie identificată cauza și urmat tratamentul recomandat de medicul specialist. Dacă este lăsată netratată sau dacă este tratată necorespunzător, colecistita poate duce la complicații grave care pot pune în pericol viața pacientului (ruptura vezicii biliare, hepatite, pancreatite)", mai notează dr. Cristian-Alexandru Smaranda.

Colecistita, tratament

Tratamentul depinde de severitatea și cauza colecistitei. În cazurile de colecistită acută, poate fi necesară intervenția chirurgicală de urgență pentru a îndepărta vezica biliară (colecistectomie). În cazurile mai ușoare sau în colecistita cronică, tratamentul poate implica modificări ale dietei, medicamente pentru gestionarea simptomelor și, uneori, intervenții chirurgicale planificate.

"Tratamentul pentru colecistită implică adesea îndepărtarea vezicii biliare. Colecistita apare atunci când vezica biliară se inflamează. Inflamația vezicii biliare poate fi cauzată de:

- calculi biliari: cel mai adesea, colecistita este consecința unor particule dure care se dezvoltă în vezica biliare. Pietrele biliare pot bloca canalele prin care curge bila, iar acest lucru duce la inflamații care pot deveni periculoase

- tumori: o tumoră poate împiedica evacuarea bilei din vezica biliară în mod natural, generând acumularea de bilă, ceea ce va duce, în final, la instalarea colecistitei

- blocarea ductelor biliare: prăbușirea sau cicatrizarea conductelor biliare poate provoca blocaje care duc la colecistită

- infecţie: infecțiile virale pot declanșa inflamarea vezicii biliare

- probleme ale vaselor: o afecțiune foarte severă poate deteriora vasele și poate scădea fluxul către vezica biliara, ceea ce duce, în final, la apariția colecistitei", mai explică medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel