Conf Diana Păun: populația României are încredere în farmaciști. Rezultatele unui STUDIU

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook

Conf. dr. Diana Păun de la Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale a prezentat concluziile unui barometru de sănătate publică în cadrul dezbaterii "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave". 

La dezbaterea online, organizată de DC Media Group, "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave", consilierul prezidențial Diana Păun a declarat că farmaciștii joacă un rol foarte important în oferirea de servicii medicale oamenilor. 

”În această perioadă, în care teama noastră de infectare și discontinuitatea serviciilor adresate pacienților cronici au pus presiune suplimentară asupra îngrijirii, cred că farmaciștii au avut un rol deosebit de important pentru că au continuat să furnizeze acele soluții terapeutice care să răspundă nevoilor și așteptărilor pacienților”, a afirmat Conf dr Diana Păun.

Potrivit acesteia, românii au din ce în ce mai multă încredere în medici și farmaciști. O confirmă rezultatele Barometrului de Sănătate Publică, prezentat ieri la Academia Română, realizat de către Centrul de Cercetări Sociologice Larix și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale.

”În primul rând, românii sunt foarte preocupați de sănătate. Sănătatea reprezintă o prioritate pentru o cotă importantă de români, fiind temă preferată altor teme de dezbatere publică cum ar fi educația, economia sau cultura. În al doilea rând, se pare că a crescut în ultimul rând încrederea populației în medici, în medici de familie, în medici specialiști pentru că cea mai mare parte a informațiilor se pare că populația preferă să și-o ia de la profesioniști, ceea ce e un lucru extrem de bun. Pe locul doi se află sursele media și pe locul trei farmaciștii, un loc mai mult decât salutar și mă bucur că populația României are încredere în farmaciști. 

În al treilea rând, populația României pare că cel puțin în ultimul an a devenit destul de interesată de posibilitatea accesului la tehnică de înaltă performanță în domeniul medical și de programele de screening. Este realmente o schimbare a paradigmei: românii sunt dispuși să participe la programe de prevenție, ceea ce arată o modificare radicală a percepției asupra propriei sănătăți, lucru care este extrem de benefic  și cred că, întradevăr, farmaciștii pot să contribuie la acest demers”, a precizat Diana Păun.

Consilieurl prezidnețial mai subliniază că ”farmaciile și farmaciștii, datorită proximității față de mediul de confort al pacientului - pentru că și acest aspect este un lucru extrem de important și datorită încrederii de care beneficiază în comunitate - , pot să joace un rol major în promovarea și susținerea eforturilor autorităților și profesioniștilor pentru educația în sănătate și pentru prevenție”.

”Pentru prevenția primară și secundară și, de ce nu, pentru monitorizarea specifică a pacientului cu diverse afecțiuni. Dacă este să ne gândim la testare - nu doar la testarea COVID, ci și la testarea glicemiei, la monitorizarea tensiunii, la acte medicale care sunt desosebit de importante pentru o monitorizare a pacientului și care implică perspectiva posibilității unei competențe pe care farmaciștii o au și o pot căpăta prin pregătire, așa cum zicea și domnul farmacist Prisada ceva mai devreme și știu eforturile pe care universitatea le-a făcut cel puțin în ultimii doi ani pentru a dezvolta curricula de pregătire atât a farmaciștilor, cât și a asistenților medicali de farmacie pentru a căpăta aceste abilități deosebit de utile și care vin în ajutorul pacienților și al corpului medical.

Dar pentru ca acest demers să fie unul sustenabil, cred că investiția în resursa umană este critică și trebuie să continuăm aceste demersuri de pregătire, de training, în paralele cu creșterea încrederii populației în serviciu medical furnizat în energie”, a adăugat conf dr Diana Păun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel