Conf. dr. Diana Loreta Păun, despre valul 4 al pandemiei: țările cu rată mare de vaccinare revin la viața normală

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook

„Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții” este tematica dezbaterii organizată de DC Media Group la care a participat Conf.dr. Diana Loreta PĂUN, Consilier de Stat Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, unde a vorbit despre importanța vaccinării împotriva Covid-19.

Conf.dr. Diana Loreta PĂUN, Consilier de Stat Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a vorbit în cadrul dezbaterii cu tema „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții”, organizată de DC Media Group, despre importanța vaccinării și posibilitatea de a ne apropia de finalul pandemiei, prin vaccinare. 

”Țările au început să raporteze deja cifre favorabile, Germania a anunțat că și-a schimbat total strategia de impunere a restricțiilor, tocmai analizând acest raport al incidenței, raportat la gradul de severitate al bolii. Dar să nu uităm că Germania are o rată foarte bună de vaccinare și multe țări europene, Danemarca, Norvegia și, în curând, Portugalia, o să treacă, practic la viață normală; vor ridica toate restricțiile, tocmai pentru că au ajuns la niște rate de vaccinare pe care, de altfel, și le-au propus ca țintă.

România este unul din statele cu grad foarte mic de vaccinare și din acest motiv suntem și mai agresiv expuși acestui val patru.

La nivelul Bucureștiului nu mai există paturi ATI, vedem cu pacienții care se îmbolnăvesc ajung în UPU, rămân acolo o perioadă destul de îndelungată și nu pot beneficia de serviciile colegilor din ATI, din motivele pe care deja le cunoaștem”, a spus ea.

Sezonul gripal, factor de risc

Apropierea sezonului gripal înrăutățește situația, mai spune ea, iar gradul scăzut al vaccinării ne expune și mai agresiv în fața acestui val patru al pandemiei.

„Grad scăzut al vaccinării înseamnă control dificil al pandemiei, pentru că replicarea permite ca pandemia să revină cu noi și noi tulpini și probabil că acesta va fi viitorul. În plus, nu trebuie să uităm că ne apropiem de sezonul de iarnă și apare riscul suprapunerii infecției gripale peste infecția Covid și acest lucru va agrava evoluția bolii. Deci, aduc în discuție și vaccinare antigripală care, la rândul ei, a creat multe probleme în ultimii ani din punct de vedere al acceptabilității.

Continui să cred că imunizarea unui număr cât mai mare de persoane, pe lângă comportamentul preventiv și respectarea măsurilor sanitare sunt soluțiile pentru a depăși această nouă perioadă (...).

(...) Vedeți modelul Danemarcei. Atâta timp cât rata de vaccinare a depășit 70% din populația Danemarcei, oamenii sunt liberi să se întoarcă la viața normală. Cred că este cel mai ferm argument pe care românii trebuie să-l ia în considerare atunci când decid dacă vor să se vaccineze sau nu.

Nu este suficient ca doar 30% din populație să se vaccineze. Este necesar să atingem și noi rata de vaccinare care să ne permită să renunțăm la mască, să ne întoarcem la uzualele noastre obiceiuri, de a merge la restaurante, la evenimente, de a organiza nunți și așa mai departe.”

A început vaccinarea cu a treia doză

„Vestea bună este că de astăzi începe vaccinarea cu doza a treia, pentru cei care au mai mult de șase luni de la prima vaccinare. Mă bucur că beneficiază în primul rând personalul medical, pentru că cunosc foarte mulți colegi care abia au așteptat acest anunț și sunt convinsă că deja sunt la centrele de vaccinare și practic își fac a treia doză, pentru că ei au înțeles că numai fiind sănătoși pot susține sistemul medical și pot ajuta pacienți care, din păcate, nu au înțeles că vaccinarea este singura lor șansă.

Dacă ne uităm la cifre, peste 90% dintre pacienții cu Covid care decedează, care mor, sunt nevaccinați. Dezinformarea trebuie contracarată și cred că în egală măsură este obligația noastră și aici vorbesc despre autorități, dar și de comunitatea academică, științifică, despre societatea civilă și, nu în ultimul rând, despre media, să devină vector de încredere pentru populație”.

„Medicii care nu vor să se vaccineze nu sunt colegii mei”

Ea a folosit termeni duri pentru medicii care, nu doar că nu vor să se vaccineze, dar îndeamnă și pe alții să refuze imunizarea.

„Nu poți să practici această meserie nobilă, fără să crezi cu tărie în puterea, beneficiul pe care îl aduce știința și tot ce ține de cercetarea științifică. Eu sunt absolut convinsă că vaccinul este singura noastră șansă de a ieși din pandemie.

Dacă există vreun medic care nu are această convingere, nu este colegul meu. Eu nu pot crede că există medici – nu vorbesc despre cei care au contraindicații clare și care nu pot să se vaccineze din motiv medicale, justificate și argumentate – dar un medic care nu numai că nu dorește să se vaccineze, dar îi îndeamnă pe alții să nu o facă, din punctul meu de vedere nu este medic și nu are ce căuta în această meserie.”

Găsiți detalii pe acest subiect în materialul video atașat

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel