Consumul de ţigarete electronice nu este lipsit de riscuri pentru sistemul cardiovascular


Ţigaretele electronice ar putea avea efecte nocive asupra sistemului cardiovascular, potrivit unui studiu publicat joi, ai cărui autori afirmă că ar fi prematur ca aceste produse să fie considerate "o alternativă sigură" la ţigaretele clasice, informează AFP.

"Ţigaretele electronice conţin nicotină, particule fine, metale şi arome, nu sunt doar vapori inofensivi cu apă", a subliniat autorul principal al studiului, Loren Wold, profesor la Universitatea de Stat din Ohio, notează Agerpres. 

"Studiile despre poluarea aerului arată că particulele fine (mai mici de 2,5 microni) pătrund în circulaţia sangvină şi au efecte asupra inimii. Datele despre ţigaretele electronice indică în aceeaşi direcţie", a adăugat acelaşi medic american.

Noul studiu, care compilează mai multe cercetări anterioare pe această temă, a fost publicat de Cardiovascular Research, o revistă lunară publicată de Oxford University Press în numele Societăţii Europene de Cardiologie (ESC).

Autorii au subliniat acţiunea nicotinei, care creşte presiunea sangvină şi ritmul cardiac, dar şi acţiunea particulelor fine, care pot să provoace inflamaţii şi o rigidizare a arterelor.

Toate aceste efecte sugerează că "utilizarea cronică a e-ţigaretelor ar putea stimula dezvoltarea bolilor cardiovasculare", afirmă autorii studiului.

Ei au cerut realizarea mai multor cercetări despre aromele conţinute în lichidele utilizate în aceste produse: "Deşi majoritatea dintre ele sunt considerate sigure atunci când sunt ingerate, efectele lor sunt puţin cunoscute atunci când sunt inhalate".

În plus, autorii studiului au cerut mai multe analize despre utilizarea pe termen lung a ţigaretelor electronice, în contextul în care folosirea lor pe termen scurt este cel mai adesea studiată.
Noul studiu reprezintă încă un episod care se adaugă îndelungatelor controverse legate de consumul de ţigarete electronice.

Pe de-o parte, autorităţi sanitare precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că aceste produse nu pot fi considerate un instrument de prevenire a fumatului doar prin prisma diminuării potenţialelor efecte negative ale lor.

Această poziţie oficială i-a făcut să reacţioneze pe reprezentanţii taberei pro-fumat.

Întrucât, pentru persoanele care fumează, un consens ştiinţific ar exista deja în privinţa faptului că utilizarea de ţigarete electronice ar fi mai puţin nocivă decât fumatul de tutun clasic: nicotina rămâne şi în primele produse, dar substanţele cancerigene prezente în ţigaretele clasice nu mai sunt inhalate.

Consumul de e-ţigarete constă în inhalarea unor vapori creaţi prin încălzirea - nu prin combustia - unui lichid ce conţine în mare parte nicotină, o substanţă puternic dependentă, dar care nu este cancerigenă.

Controversa s-a inflamat şi mai mult în ultimele luni din cauza unei misterioase epidemii înregistrate în rândul consumatorilor de ţigarete electronice din Statele Unite. Ea a provocat deocamdată 37 de decese şi aproape 1.900 de maladii pulmonare severe, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

În trei sferturi din totalul cazurilor raportate, bolnavii americani au consumat ţigarete electronice conţinând THC (tetrahidrocanabinol), agentul psihoactiv din canabis, adeseori cumpărat ilegal. Însă cauzele exacte ale epidemiei au rămas deocamdată necunoscute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel