Coronavirus, China: Carantina impusă prea târziu, virusul se răspândise deja. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus,
Coronavirus,

Noul coronavirus din China s-a răspândit cu mult înainte să se fi impusă carantina, arată un studiu care a analizat tiparele de călătorie și de trafic din regiunea-sursă Wuhan.

Cercetătorii în boli infecțioase de la Universitatea Texas din Austin și alte instituții similare din Hong Kong, China continentală și Franța au ajuns la concluzia că există o mare probabilitate ca noul coronavirus mortal să se fi răspândit dincolo de granițele orașului Wuhan și ale orașelor învecinate înainte ca oficialii chinezi să fi instaurant carantină. Cel puțin 128 de orașe din afara zonei de carantină, inclusiv orașele care nu au raportat niciun caz până acum, aveau un risc mai mare decât chiar de expunere, conform unui studiu publicat în jurnalul „Boli infecțioase emergente" (Emerging Infectious Diseases), al Centrelor americane pentru Controlul Bolilor și Prevenire (CDC).

Pe baza datelor cuprinzătoare despre călătorii ale serviciilor locale și pe baza modelării de extindere a bolii efectuată la Texas Advanced Computer Computing UT Austin, 128 de orașe din China aveau o probabilitate de 50% sau mai mare ca cineva expus la virus să călătorească acolo înainte de începerea carantinei. Oamenii de știință au estimat, de asemenea, că au existat 11.213 cazuri de coronavirus în Wuhan până la impunerea carantinei, în 22 ianuarie, ceea ce înseamnă de 10 ori mai mult decât cazurile raportate.

„Această evaluare a riscurilor a identificat mai multe orașe din China care ar putea adăuga cazuri încă nedetectate de (coronavirus din Wuhan, n.r.) și sugerează că la începutul anului 2020 călătoriile pe șosele și pe cale ferată au însemnat răspândirea cazurilor dincolo de carantina din regiunea Wuhan", scriu autorii.

În 4 februarie, oficialii au confirmat 427 de decese cauzate de virus, în afară de 2, restul fiind toate în China continentală și peste 20.700 de cazuri de infecție confirmate răspândite în întreaga lume.

Zeci de orașe infectate înainte de carantină

Studiul arată că există o probabilitate de 99% ca cel puțin un pacient care transporta virusul să fi călătorit în orașele Beijing, Guangzhou, Shenzhen și Shanghai până la impunerea carantinei pentru Wuhan, pe 23 ianuarie. Carantina a fost extinsă, de atunci, pentru a include orașe cu populații care însumeaă peste 60 de milioane de oameni. Beijingul a raportat primâul său deces cauzat de virus pe 27 ianuarie.

Echipa a estimat că noile cazuri de virus s-au dublat aproximativ în fiecare săptămână și, în medie, fiecare persoană infectată a transmis boala la alte două persoane.

Lauren Ancel Meyers, epidemiolog matematician și profesor de biologie integrativă, statistici și științe ale datelor la UT Austin, și Zhanwei Du, un informatician care lucrează la UT Austin, împreună cu o echipă de oameni de știință din Franța, China și Hong Kong, au folosit date istorice despre călătorii pentru sezonul aglomerat al Festivalului de primăvară pentru a mapa mișcările umane între 371 orașe din China. Echipa a utilizat datele de călătorie, tren și zboruri aeriene pentru a obține rezultate mai exacte decât cele ale altor modele.

„Având în vedere că 98% din toate călătoriile din această perioadă sunt efectuate cu trenul sau cu mașina, analiza datelor noastre privind transportul aerian, feroviar și rutier produce mai multe estimări de risc granulare decât este posibil, doar cu datele pasagerilor aerieni", a spus Meyers, care este specializată în modelarea răspândiirii bolilor infecțioase.

„Carantina va preveni probabil transmisia viitoare din Wuhan. Cu toate acestea, introducerile noului coronavirus au avut loc deja în China și în lume până la începerea carantinei."

Modelul ține cont și de cazurile raportate de infecții din afara Chinei pentru a estima ratele de creștere a epidemiei.

Pe baza estimărilor echipei, există cel puțin 128 de orașe și cel mult 186 orașe din China care au cel puțin 50% risc ca un vizitator infectat de la Wuhan să fi ajuns cândva, în cele trei săptămâni de dinaintea introducerii carantinei. Mai multe orașe care nu au raportat cazuri aveau de fapt probabilitatea de 99% de a fi vizitate de o persoană infectată în acel interval. Aceste orașe - fiecare cu o populație de peste 2 milioane de oameni - includ Fushun, Laibin și Chuxiong.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel