Coronavirus: Primul vaccin testat pe animale care „generează suficienți anticorpi pentru combaterea virusului”. Studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Noul vaccin
Noul vaccin
Vaccin COVID ca un plasture. Foto: UPMC / nih.gov
Vaccin COVID ca un plasture. Foto: UPMC / nih.gov
  • Noul vaccin
  • Vaccin COVID ca un plasture. Foto: UPMC / nih.gov

Un prim vaccin, realizat în SUA, generează la animale „suficienți anticorpi pentru combaterea virusului” arată un studiu publicat în The Lancet!

Un potențial vaccin contra noului coronavirus, dezvoltat de oamenii de știință din SUA, produce anticorpi capabili să combată Covid-19 în primul studiu de acest gen revizuit de la egal la egal și publicat în The Lancet (link studiu)!

Rezultate remarcabile pe cobai

Vaccinul, care a fost testat deocamdată pe șoareci, de către cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, a generat anticorpii în cantități considerate suficiente pentru a „neutraliza" virusul în două săptămâni de la injecție.

Autorii studiului urmează să se adreseze Administrației din SUA pentru alimente și medicamente (FDA) pentru aprobarea necesară ca vaccinul să intre în studiile clinice umane de fază 1, planificate să înceapă în următoarele luni.

Oamenii de știință de pe întregul glob sunt într-o luptă contra cronometru pentru a dezvolta un vaccin pentru protejarea contra noului coronavirus, care a infectat mai mult aproape un milion de oameni, la nivel mondial și au luat viața a circa 50.000.

Primul studiu uman cu un vaccin contra noului coronavirus a început într-un laborator din Seattle, luna trecută, după ce o echipă de cercetători americani a „sărit" peste etapa de testare pe animale, care este folosită pentru a stabili eficacitatea și siguranța unui produs farmaceutic. Zeci de alte echipe din întreaga lume au potențiale vaccinuri în dezvoltare.

Dar studiul de la Pittsburgh este primul de acest gen asupra unui candidat la vaccinul Covid-19 care a fost publicat după ce a fost analizat de alți oameni de știință, independenți față de cei implicați.

Un plasture cu 400 de micro-ace

Oamenii de știință au reușit să acționeze rapid, deoarece au pus deja bazele unui astfel de produs în timpul epidemiilor anterioare de coronavirus: SARS în 2003 și MERS în 2014.

„Aceste două virusuri, care sunt strâns legate [de Covid-19], ne învață că o anumită proteină, numită proteină spike, este importantă pentru inducerea imunității împotriva virusului. Știam exact unde să luptăm cu acest nou virus ", a spus Andrea Gambotto, profesor asociat de chirurgie la Școala de Medicină din Pittsburgh.

Candidatul pentru vaccin, pe care autorii îl numesc PittCoVacc, folosește bucăți de proteine virale fabricate în laborator pentru a construi imunitatea în același mod ca și un vaccin gripal.

Pentru a crește potența, cercetătorii au folosit, de asemenea, o nouă tehnică de administrare a medicamentului, care implică un plasture de dimensiunea buricului unui deget, cu 400 de micro-ace minuscule care injectează bucățile de proteine în piele, unde reacția imună este cea mai puternică. Plasturele este lipit ca o adeziv și ace - care sunt făcute în întregime din zahăr și bucăți de proteine - și care se dizolvă pur și simplu în piele.

„Am dezvoltat acest model mergând pe ideea primului vaccin făcut pentru variolă, care se baza pe o zgârietură făcută pe piele pentru a livra vaccinul, dar l-am construit ca o versiune de înaltă tehnologie, care este mai eficientă și mai reproductibilă, pentru pacient", a declarat co-autorul studiului, Louis Falo, profesor la catedră de dermatologie. „Și este de fapt destul de nedureros - seamănă cu Velcro", a arătat acesta.

Cercetătorii au spus că sistemul lor poate fi extins pentru a produce proteine la scară industrială. Sute de milioane de doze de vaccin Covid-19 vor trebui produse în întreaga lume.

Nu va trebui ținut la rece

Odată fabricat, PittCoVacc poate sta la temperatura camerei până când este nevoie de el, eliminând nevoia de refrigerare în timpul transportului sau a depozitării, au spus cercetătorii.

„Pentru majoritatea vaccinurilor, nu trebuie să abordați scalabilitatea pentru a începe", a spus prof. Gambotto, pentru The Independent. „Dar când încercați să dezvoltați rapid un vaccin împotriva unei pandemii, aceasta este prima cerință."

Când a fost testat la șoareci, PittCoVacc a generat o creștere a anticorpilor împotriva Covid-19 în termen de două săptămâni de la înțeparea pielii.

Rezultatele nu au fost încă urmărite pe termen lung, dar șoarecii cărora li s-a administrat vaccinul contra MERS au dezvoltat suficienți anticorpi pentru a neutraliza virusul timp de cel puțin un an. Nivelurile de anticorpi ale rozătoarelor vaccinate împotriva Covid-19 „par să urmeze aceeași tendință", potrivit cercetătorilor.

Echipa a constatat că vaccinul contra Covid-19 și-a menținut potențialul chiar și după ce a fost sterilizat cu radiații gamma, un pas important în a face medicamentul potrivit pentru utilizare la om.

Profesorul Falo a spus că testarea pe pacienți ar necesita de obicei cel puțin un an, probabil chiar mai mult timp. Dar el a adăugat că „această situație particulară este diferită de ceea ce am văzut vreodată, așa că nu știm cât va dura procesul de dezvoltare clinică. Revizuirile recent anunțate asupra proceselor normale sugerează că putem fi în măsură să avansăm mai repede". 

Australienii și englezii testează și ei un vaccin

Oamenii de știință din Australia au anunțat joi că au început să testeze și ei un alt vaccin potențial contra Covid-19 pe dihori, iar o echipă de la Universitatea din Oxford va încerca același medicament la oameni în următoarele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel