Oamenii de știință spun că, la fel ca gripa, noul coronavirus - Covid-19 - pare să fie mai puternic atunci când aerul este rece și uscat - deoarece temperaturile mai reci permit virusului să se înmulțească mai ușor și să răspândească.
În special, specialiștii spun că Covid-19 s-ar putea răspândi mai repede în această perioadă a anului, deoarece virusurile au, de obicei, un timp mai mare de supraviețuire și de a se reproduce la temperaturi mai joase notează thesun.co.uk.
Multe virusuri respiratorii stau în fosele nazale și în căile respiratorii ale plămânului și există dovezi din ce în ce mai consistente că atunci când inspirăm un aer mai rece, apărărea naturală ale organismului împotriva virusurilor are de suferit. Pe lângă asta, virusurile prosperă și fără umiditate.
Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea din Arizona, a declarat pentru HuffPost că „iarna, umiditatea scade din cauza încălzirii din case, astfel că virusul supraviețuiește mai mult.”
În plus, oamenii tind să stea mai mult în interior atunci când este frig afară, astfel încât crește riscul de a fi expus la boli ale altor persoane.
Și sistemele noastre imunitare suferă din cauza frigului - lipsa razelor solare declanșând o scădere a nivelului de vitamina D, care este esențială în gestionarea capacității noastre de a combate infecțiile.
Vremea a afectat alte coronavirusuri
Înainte de apariția Covid-19, alți coronaviruși au produs epidemii - sindromul respirator acut sever (SARS) în 2003 și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2012.
Deși acești viruși nu sunt identici cu Covid-19, deși împărtășesc o serie de similitudini cu noul virus, în proporție de 79% pentru SARS și în proporție de 50% pentru MERS.
În special în ce privește SARS - un studiu a constatat o creștere de 18 ori a infecțiilor pe vreme mai rece comparativ cu zilele mai calde. Și un alt raport a arătat că viabilitatea sa scade rapid la temperaturi mai ridicate.
O variație sezonieră puternică
În mod similar, MERS - care a fost răspândit în cea mai mare parte de la animale la oameni - părea să fie și mai puternic pe vreme rece și uscată.
Cercetătorii dintr-un studiu au remarcat: „S-a demonstrat că coronavirusurile prezintă o variație sezonieră puternică în gazdele naturale.” Ei au descoperit că în condițiile mai reci și mai uscate a crescut riscul transmiterii MERS de la cămile la oameni.
Patru coronavirusuri circulă în întreaga lume în fiecare an, provocând răceli obișnuite. Studiile au arătat că sunt mai frecvente și în lunile de toamnă și de iarnă, comparativ cu vara. Dr. Gerba a afirmat că noul coronavirus - Covid-19 - este probabil să se extindă în mod similar. Cu toate acestea, spune experții, nu există nicio garanție că noul Covid-19 va fi mai puțin prevalent atunci când vremea se va încălzi.
"S-a mai ridicat problema că o să vină căldura și o să se limiteze circulația acestui virus. Vă anunț, cu regret, că e destul de cald afară și asta nu împiedică virusul să facă ceea ce face în Italia. Deci nu trebuie să ne culcăm pe ureche că vine căldura. Măsurile care sunt luate în calcul trebuie aplicate cu foarte mare strictețe" a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, conform DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.