Costache: 25.000 de medici au plecat din România, ca să se întoarcă au nevoie de condiții

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Victor Costache, ministrul Sănătății, a declarat la un post TV că majorarea salariilor nu-i va face pe cei 25.000 de medici plecați din țară să revină acasă și că pentru ei și pentru pacienții români vor fi îmbunătățite condițiile din spitale. 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că peste 25.000 de medici au părăsit, în ultimii zece ani, sistemul de sănătate din România, alegând să profeseze în străinătate. Soluția majorării salariilor nu a fost cea mai bună pentru readucerea acestora în țară. Ministrul a spus, la Digi24, că principala modalitate de a-i determina să revină în spitalele românești este îmbunătățire a condițiilor de muncă.

„În ultimii zece ani, aproximativ 25.000 de medici au plecat din România, cu diverse grade de pregătire și, după cum ați putut vedea, clar, simpla mărire a salariilor nu a fost soluția care să ne aducă medicii înapoi și astfel trebuie să lucrăm, în primul rând, la condițiile de lucru în spitale. Trebuie să ne ridicăm infrastructura la un nivel european, în special pentru pacienții noștri. Sunt foarte multe unități sanitare care știți foarte bine cât de mult suferă la condițiile ...", a afirmat Costache.

Victor Costache a anunțat că Ministerul Sănătății are proiecte pe termen scurt, mediu și lung pentru îmbunătățirea condițiilor din spitale, și că vor fi cheltuiți 170 de milioane de euro pentru asta.

„Pe termen lung este proiectul spitalelor regionale pe care îl susținem și pe care îl ținem în linie dreaptă, dar știți foarte bine că am fost printre primii care am spus realitatea și am spus că aceste spitale se vor construi, dacă toate termenele se respectă, în 2026 - 2027. (...) Pe termen scurt și mediu, am identificat 170 de milioane de euro care trebuie cheltuiți imediat până în luna iunie", a explicat ministrul.

Dintre spitalele regionale, primul la care se va începe lucrul este cel din Iași, iar ultimul care va fi finalizat va fi cel din Craiova. Costache a vorbit și despre o strategie pentru ca medicii tineri să nu mai plece din sistem, referindu-se în principal la reforma Rezidențiatului, unde anul acesta s-au găsit locuri în spitalele județene, militare și private pentru instruirea miilor de tineri care au luat examenul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel