COVID-19: Combinaţia de o doză de vaccin AstraZeneca şi un ser ARN mesager (Pfizer sau Moderna) este eficientă. STUDIU

Dana Lascu / 02 aug 2021 / 22:14
Vaccin COVID-19  FOTO: pixabay
Vaccin COVID-19 FOTO: pixabay

O schemă de vaccinare combinată, bazată pe administrarea unei prime doze de vaccin AstraZeneca urmată la rapel de o doză de vaccin de tip ARN mesager - fie cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, fie serul Moderna - oferă „o protecţie bună” împotriva noului coronavirus, a anunţat luni Institutul de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca.

Tot mai multe țări analizează posibilitatea de a folosi vaccinuri anti-COVID-19 diferite în momentul administrării celei de-a doua doze, o măsură deosebit de necesară în Danemarca după ce autoritățile sanitare din această țară au stopat inoculările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie din cauza riscului de apariție a unor efecte secundare rare, dar grave.

Peste 144.000 de danezi, cei mai mulți angajați din domeniul medical și vârstnici, au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca, dar au fost apoi inoculați în momentul administrării rapelului cu doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna.

„Studiul arată că la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% în comparație cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanții SSI.

Acest procent semnifică „o eficacitate ridicată”, au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.

Studiul, publicat săptămâna trecută, a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 și iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în Danemarca.

Noua cercetare nu a putut să stabilească dacă protecția oferită de schema de vaccinare combinată se aplică și în cazul variantei Delta, care este în prezent cea mai răspândită variantă a virusului SARS-CoV-2 în această țară.

De asemenea, studiul nu a furnizat date de eficacitate în privința numărului de decese sau de spitalizări asociate COVID-19, întrucât niciun astfel de caz nu a fost înregistrat după finalizarea schemei de vaccinare bazate pe o combinație de seruri.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy