COVID-19 și gripă. Dr Sandra Alexiu: Abia acum vedem cât de important este un vaccin

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Coronavirus
Coronavirus

Dr Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a făcut o comparație între COVID-19 și gripă în cadrul dezbaterii ”Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”.

Dr Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a făcut o comparație între COVID-19 și gripă în cadrul dezbaterii ”Vaccinarea: ignorată în România, soluție pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”, eveniment organizat de DC Media Group.

”E interesant să facem un paralelism între COVID-19 și gripă, mai ales că am trecut prin pandemia din 2009. Să ne aducem aminte de impactul pe care l-a avut atunci un virus nou și foarte puțin cunoscut, dar un virus de tip gripal pentru care a apărut, totuși, un vaccin și ne-am putut descurca, chiar dacă a fost nevoie să vaccinăm a doua oară populația și am făcut-o printr-un efort de echipă. (...) Putem să ne gândim la o comparație. Inițial, părea că am putea să comparăm COVID-19 cu gripa, dar uite că trecând timpul și observând mai bine cum a evoluat din punct de vedere epidemic chestiunea am putea spune acum că nu mai seamănă așa bine. Nu mai seamănă pentru că avem un fond ceva mai mare de contagiozitate, avem o afectare profundă a persoanelor care au o patologie subsecventă și cu atât mai mult cu cât avem o mortalitate mult diferită față de gripă. Unul dintre motivele pentru care avem mortalitatea așa mare este că avem un virus nou pentru care omenirea nu este pregătită și pentru care, evident, nu avem vaccin”, afirmă dr Sandra Alexiu.

Aceasta mai spune că cercetători lucrează la un vaccin care ar fi gata într-un an, într-un an și jumătate, însă până atunci ”singura soluție pe care o avem este să aplicăm măsurile epidemiologice”.

”Abia acum se vede cât de importantă este vaccinarea contra gripei, mai ales în cazul pacienților cronici pentru că dacă vaccinăm pacienții cronici care au anumite susceptibilități și aici ne gândim la grupele de vârstă, la pacienții cu boli respiratorii cronice, la boli cardiovasculare, la pacienții cu diverse imunodeficiențe, la gravide - observăm că afectarea prin gripă a fost mult scăzută la pacienții vaccinați. Dar dacă ne gândim la situația actuală în care nu avem un vaccin putem să încercăm să facem un paralelism să vedem cât de important este să ai un vaccin pentru că neavând vaccinul, în clipa asta, singura soluție este să ne izolăm și să ne distanțăm și să ne ținem bătrânii în case”, consideră medicul de familie.

Dr Sandra Alexiu subliniază că lumea s-a transformat în câteva săptămâni adoptând măsuri fără precedent ca să se poată feri de complicații și să poată asigura supraviețuirea celor care sunt mai în vârstă. ”Și ca să se poată realiza o utilizare a capacității sistemelor de sănătate astfel încât ele să nu fie blocate printr-o avalanșă de cazuri foarte grave (…) fără să blocăm sistemul de sănătate a fost nevoie să aplicăm acest sistem de autoizolare și de distanțare socială, despre care se vorbește atât de mult acum”, încheie dr Sandra Alexiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel