COVID-19: persoanele bolnave își pot infecta animalele de companie

Adisa Codruț |
Data publicării:
Boala se poate transmite la animalele de companie
Boala se poate transmite la animalele de companie

Persoanele infectate cu COVID-19 pot transmite boala animalelor de companie, pisici sau câini alături de care locuiesc, susţine un studiu.

Noul coronavirus este o zoonoză, o boală infecţioasă transmisă de la animal la om. Deşi pare că animalele domestice nu joacă un rol important în propagarea sa, din ce în ce mai multe date arată că pisicile, câinii şi chiar tigrii pot contracta virusul. În cadrul unui nou studiu, care va fi prezentat cu prilejul unui congres ştiinţific, dar care nu a fost publicat într-o revistă cu un comitet de lectură, cercetători canadieni în ştiinţe veterinare au testat animalele domestice ale persoanelor infectate cu noul coronavirus sau care au prezentat simptome asociate cu COVID-19. Într-un prim grup, pentru care diagnosticul nu era mai vechi de două săptămâni, au cercetat prezenţa virusului (printr-un test PCR) la 17 pisici, 18 câini şi un dihor. Toate testele au ieşit negative, cu excepţia unuia singur, care a fost neconcludent.
În schimb, într-un al doilea grup de opt pisici şi zece câini, unde diagnosticul proprietarilor era mai vechi, testele serologice au pus în evidenţă prezenţa anticorpilor IgG (indici ai unei infecţii mai vechi) la patru pisici şi doi câini şi a anticorpilor IgM (marca unei infecţii mai recente) la trei pisici.
Toate pisicile purtătoare de anticorpi precum şi unul dintre câini prezentaseră simptome ale bolii, în special respiratorii, în aceeaşi perioadă cu proprietarii, notează agerpres.ro.
„Chiar dacă numărul participanţilor a fost limitat (...), aceste rezultate preliminarii sugerează că o proporţie importantă de animale domestice care trăiesc împreună cu persoane afectate de COVID-19 dezvoltă anticorpi”, a explicat Dorothee Bienzle, profesoară la Universitatea Guelph (Ontario).

Eşantionul este cu toate acestea prea redus pentru a trage o concluzie, iar proprietarii de animale domestice nu trebuie să-şi facă griji, estimează experţi care nu au luat parte la studiu. Cercetarea va fi prezentată săptămâna care urmează în cadrul conferinţei pe tema COVID-19, organizată de Societatea europeană pentru microbiologie clinică şi boli infecţioase (ESCMID).


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel