COVID-19: ce să nu faci NICIODATĂ, dacă ai fost confirmat pozitiv

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Medicul Amir Zahra a explicat ce greșeală mare fac mulți dintre pacienți, în special cei care sunt testați pozitiv la noul coronavirus.

Medicul Amir Zahra spune care este pericolul automedicației, în contextul pandemiei care a obligat mulți oameni să n use prezinte la medic de teama infectării, chiar și atunci când simptomele au fost grave. Mai mult, persoane care sunt infectate cu CPVID-19, preferă să stea acasă și să ia singure medicamente, ceea ce prezintă un real pericol pentru sănătate.

”Nici nu mă așteptam să dureze atât de mult pandemia. Auzim tot mai des automedicație, pacienți care stau acasă... Din păcate, asta ne face munca mult mai grea, mai ales că o parte dintre ei ajung pe Terapie Intensivă”, susține medicul.

După un an de luptă cu virusul, Amir Zahra susține că este extrem de important ca în momentul în care bănuim că suntem infectați, să urmăm pașii corecți, astfel încât boala să fie diagnosticată timpuriu, să primim un tratament corect, iar starea noastră de sănătate să fie ținută sub control. 

”În primul rând, anunțăm medicul de familie, o monitorizare simplă cu un pulsoximetru, să urmărim saturația oxigenului din 4 în 4 ore, sau din 6 în 6 ore, mai ales dacă știm că ne aflăm într-o categorie de risc, cu o boală cronică, cu o boală autoimună, să urmărim modul cum respirăm, dacă vedem că primim aer mai greu, că devenim mai agitați... Trebuie să ne păstrăm calmul, să nu ne facem tot felul de filme, că o să ajungem intubați, că o să murim... Să rămânem optimiști!

În momentul în care consideri că ai simptome de COVID, o febră care persistă, frisoane, îți pierzi gustul, mirosul, cel mai indicat este să îți faci un test PCR, pentru că este mult mai precis și este o garanție mult mai mare decât un test rapid. După 14 zile, șansele să iasă un test negativ sunt destul de mari; sau după 20 de zile. Dar asta nu schimbă cu nimic starea pacientului, pentru că nu e vorba despre 14 zile și se încheie boala. Boala poate să dureze, sechelele durează și mai mult, sechelele pulmonare, bolile autoimune care apar, diabet decompensat, sindrom depresiv. Și, până la urmă, nu testul este cel mai important. Importante sunt simptomele, cum ne tratăm și cu ce!”, subliniază medicul. 

DE asemenea, mai spune el, automedicația trebuie evitată cu orice preț.

”De la un paracetamol poți face insuficiență hepatică, care este un tratament banal, pe care îl luăm în fiecare zi. Acesta este recomandat doar când este nevoie. Automedicația poate să fie foarte periculoasă, mai ales în COVID, având în vedere că, majoritatea care fac forme severe, au și boli preexistente. Am văzut pacienți care au luat dexametazonă, în cantități mari. Ca și efect secundar, este hipertensiunea.

Tratamentul trebuie luat după niște analize, să știm ce afectare pulmonară este, să știm markerii, analizele de sânge, o radiografie măcar, dar nu putem să încercăm să luăm un tratament. Pentru că sunt multe tratamente contraindicate, dacă ai niște analize modificate. Cel mai indicat este să se solicite ajutorul unui medic. 

Important este ca lumea să aibă mai multă încredere în sistemul medical, pentru că, în ciuda faptului că nu avem timpul suficient de a sta și a explica la familie despre stare, despre ce medicament se administrează, este doar dintr-un singur motiv. Nu avem timpul suficient, este lipsă mare de personal. În timpul acela în care nu putem vorbi, cu siguranță suntem la pacienți”, a mai spus medicul la Antena 3. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel