Conform documentului dat publicității de reprezentanții UKHSA (link direct document), la aproximativ șase luni după administrarea dozei a doua a oricărui vaccin anti-COVID-19, protecția împotriva riscului de deces cauzat de Omicron este de circa 60% în rândul persoanelor de peste 50 de ani. În schimb, această protecție crește până la aproximativ 95% la două săptămâni după administrarea dozei „booster” – adică doza a treia.
UKHSA a mai spus că datele medicale au continuat să arate niveluri înalte de protecție oferite de dozele „booster” și împotriva riscului de spitalizare.
Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de circa 90% pentru vaccinul COVID produs de Pfizer-BioNTech și a scăzut apoi la 75% după 10-14 săptămâni de la administrarea dozei „booster”.
În cazul vaccinului COVD produs de Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% în primele nouă săptămâni după administrarea dozei „booster”.
„Dovezile sunt clare - vaccinul contribuie la protejarea noastră a tuturor împotriva efectelor COVID-19, iar dozele 'booster' oferă niveluri ridicate de protecție împotriva riscurilor de spitalizare și de deces pentru cei mai vulnerabili membri din societatea noastră", a declarat Mary Ramsay, coordonatoarea departamentului de vaccinare din cadrul UKHSA.
„Pandemia încă nu s-a încheiat și vaccinul este cel mai bun mod de a vă spori protecția împotriva consecințelor grave ale acestui coronavirus”, a punctat specialista care-i îndeamnă pe britanici să s e programeze la vaccinare.
UKHSA a publicat, de asemenea, o analiză preliminară (link direct analiză) privind eficacitatea vaccinurilor împotriva unei sub-variante Omicron, denumită BA.2, care s-a răspândit recent în Marea Britanie și în Danemarca, descoperind un nivel similar de protecție împotriva formelor simptomatice de COVID-19.
„După două doze, eficacitatea era de 9% și 13% pentru BA.1 respectiv BA.2 la cel puțin 25 de săptămâni. Aceasta a crescut la 63% pentru BA.1 și la 70% pentru BA.2 după două săptămâni de la vaccinarea cu doza 'booster'", se arată în comunicatul UKHSA.
„Un vaccin de rapel este absolut esențial pentru a vă îmbunătăți imunitatea împotriva variantei Omicron. (...) Peste 80% dintre adulții eligibili din Anglia și-au făcut deja rapelul, iar acest lucru ne-a permis să ușurăm restricțiile legate de COVID-19”, a explicat și Maggie Throup, coordonatorul campaniei de vaccinare din Anglia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News