COVID: Doza booster asigură o protecție de 95% la persoanele de peste 50 de ani împotriva deceselor cauzate de Omicron

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinul COVID produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul COVID produs de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech

Doza booster (sau doza a treia) a vaccinurilor COVID-19 crește până la 95% protecția împotriva riscului de deces cauzat de varianta Omicron pentru persoanele cu vârste de peste 50 de ani, arată Agenția pentru Siguranță Sanitară din Marea Britanie (UKHSA), într-un nou raport.

Conform documentului dat publicității de reprezentanții UKHSA (link direct document), la aproximativ șase luni după administrarea dozei a doua a oricărui vaccin anti-COVID-19, protecția împotriva riscului de deces cauzat de Omicron este de circa 60% în rândul persoanelor de peste 50 de ani. În schimb, această protecție crește până la aproximativ 95% la două săptămâni după administrarea dozei „booster” – adică doza a treia.

UKHSA a mai spus că datele medicale au continuat să arate niveluri înalte de protecție oferite de dozele „booster” și împotriva riscului de spitalizare.

Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de circa 90% pentru vaccinul COVID produs de Pfizer-BioNTech și a scăzut apoi la 75% după 10-14 săptămâni de la administrarea dozei „booster”.

În cazul vaccinului COVD produs de Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% în primele nouă săptămâni după administrarea dozei „booster”.

„Dovezile sunt clare - vaccinul contribuie la protejarea noastră a tuturor împotriva efectelor COVID-19, iar dozele 'booster' oferă niveluri ridicate de protecție împotriva riscurilor de spitalizare și de deces pentru cei mai vulnerabili membri din societatea noastră", a declarat Mary Ramsay, coordonatoarea departamentului de vaccinare din cadrul UKHSA.

„Pandemia încă nu s-a încheiat și vaccinul este cel mai bun mod de a vă spori protecția împotriva consecințelor grave ale acestui coronavirus”, a punctat specialista care-i îndeamnă pe britanici să s e programeze la vaccinare. 

UKHSA a publicat, de asemenea, o analiză preliminară (link direct analiză) privind eficacitatea vaccinurilor împotriva unei sub-variante Omicron, denumită BA.2, care s-a răspândit recent în Marea Britanie și în Danemarca, descoperind un nivel similar de protecție împotriva formelor simptomatice de COVID-19.

„După două doze, eficacitatea era de 9% și 13% pentru BA.1 respectiv BA.2 la cel puțin 25 de săptămâni. Aceasta a crescut la 63% pentru BA.1 și la 70% pentru BA.2 după două săptămâni de la vaccinarea cu doza 'booster'", se arată în comunicatul UKHSA.

„Un vaccin de rapel este absolut esențial pentru a vă îmbunătăți imunitatea împotriva variantei Omicron. (...) Peste 80% dintre adulții eligibili din Anglia și-au făcut deja rapelul, iar acest lucru ne-a permis să ușurăm restricțiile legate de COVID-19”, a explicat și Maggie Throup, coordonatorul campaniei de vaccinare din Anglia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel