COVID la gravide: Infecția cu coronavirus provoacă un răspuns imun în placentă, dar fără a o infecta sau a contagia fătul. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Gravida
Gravida

COVID la gravide: În timpul sarcinii, infectarea cu SARS-CoV-2 provoacă un răspuns imunitar la nivelul placentei care implică celulele materne și cele ale fătului, dar fără să ducă la infectarea țesutului placentar, arată un nou studiu.

COVID la gravide: Femeile însărcinate reprezintă o populație cu risc ridicat pentru COVID-19 sever/critic și deces. Cu toate acestea, răspunsurile imune materno-fetale provocate de infecția cu SARS-CoV-2 și dacă acest virus este detectabil în placentă, nu se știa cu exactitate. Într-un nou studiu, publicat în jurnalul Nature Communications (link direct studiu), cercetătorii americani de la National Institutes of Health (NIH) din SUA și de la Universitatea din Michigan arată că infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii induce în primul rând răspunsuri inflamatorii unice la interfața materno-fetală, care sunt în mare măsură guvernate de celulele T materne și celulele stromale fetale.

Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii este, de asemenea, asociată cu răspunsuri imune umorale și celulare în sângele matern, precum și cu un răspuns ușor de citokine în circulația neonatală (adică sângele din cordonul ombilical), fără a compromite însă repertoriul celulelor T sau inițierea răspunsurilor IgM. Foarte important este și faptul că cercetătorii au constatat că SARS-CoV-2 nu este detectat în țesuturile placentare și nici sterilitatea placentei nu este compromisă de infecția virală a mamei. Acest studiu oferă o perspectivă asupra răspunsurilor imune materno-fetale declanșate de infecția cu SARS-CoV-2 și subliniază raritatea infecției placentare.

Oamenii de știință arată că placenta, de fapt, protejează fătul de o infecție și că o transmiterea pe verticală, de la mamă la făt, ar putea fi puțin probabilă.

Deși majoritatea femeilor însărcinate și infectate cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatice, sau prezintă simptome ușoare, unele studii au demonstrat că aceste femei prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă mai gravă a bolii COVID-9.

Pentru a determina impactul infectării cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii, asupra mamei și a fătului, echipa medicului ginecolog Nardhy Gómez-López a selectat 23 de femei, dintre care 12 gravide care s-au infectat cu coronavirus în timpul sarcinii și 11 femei gravide sănătoase (acesta fiind grupul de control).

Dintre cele testate pozitiv, opt au dezvoltat o infecție asimptomatică, doar una a avut simptome ușoare, iar trei au dezvoltat forma gravă de COVID-19 pentru care au avut nevoie de oxigen suplimentar.

Nu afectează sterilitatea placentei și nu infectează automat fătul

În urma analizelor, cercetătorii au confirmat că expunerea la coronavirus provoacă un răspuns imunitar inflamator atât în placentă, cât și în sângele mamei și în cel al fătului ei.

Dar ei au descoperit că, deși anticorpii materni împotriva SARS-CoV-2 treceau prin placentă, de la mamă la făt, nu au fost găsiți anticorpi nici la fetus nici în placentă, ceea ce demonstrează că acest țesut protejează pruncul de infecție.

„În rezumat, prin acest studiu am arătat că infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii induce în primul rând răspunsuri inflamatorii unice la interfața materno-fetală, care sunt în mare măsură guvernate de celulele T materne și celulele stromale fetale. Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii a fost, de asemenea, asociată cu răspunsuri imune umorale și celulare în sângele matern, precum și cu un răspuns ușor de citokine în circulația neonatală (adică sângele din cordonul ombilical, n.r.) fără a compromite repertoriul celulelor T sau a iniția răspunsuri IgM. Important, SARS-CoV-2 nu a fost detectat în placentele femeilor infectate și nici sterilitatea placentei nu a fost compromisă de acest virus. Acest studiu oferă o perspectivă asupra răspunsurilor imune materno-fetale declanșate de SARS-CoV-2 și subliniază și mai mult raritatea infecției placentare”, au notat autorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel