Cristian Bușoi: acest sistem populist al prețului cel mai mic a făcut mult rău

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cristian Bușoi  FOTO: Cristian Bușoi
Cristian Bușoi FOTO: Cristian Bușoi

Principiul celui mai mic preț din Uniunea Europeană la medicamente a făcut mai mult rău decât bine, este concluzia medicului și europarlamentarului Cristian Bușoi, invitat la dezbaterea online "Pregătirea pentru valul doi începe acum!", partea a II-a, organizată de grupul de presă DC Media Group.

Criza medicamentelor din farmacii ș,i mai ales, cauza care a dus la crearea acesteia a fost unul din subiectele discutate la dezbaterea online "Pregătirea pentru valul doi începe acum!", partea a II-a.

Invitatul în emisiune, medicul și europarlamentarul Cristian Bușoi, a precizat că actualul sistem de prețuri cauzează crize în farmacii, respectiv unele medicamente pur și simplu dispar de pe piața românească.  

„Eu, în calitate de europarlamentar, dar și de vicepreședinte al unui partid de centru dreapta, responsabil cu probleme de sănătate, cu sistemul sanitar, am spus că acest sistem populist al prețului cel mai mic a făcut mult rău - pacienților în primul rând - fără a aduce neapărat beneficii, pentru că oricum bugetul era protejat de taxa clawback. Dar tocmai medicamentele cele mai ieftine, salvatoare de vieți, sau medicamentele inovatoare care se întârzie a fi aduse în România, pentru că nu sunt de folos aceste prețuri - cele mai mici - le pot strica profitabilitatea și prețurile în alte țări europene, datorită sistemului de referențiere reciprocă. Deci tocmai lipsa acestor medicamente duce la pierdere de vieți omenești sau probleme grave de sănătate. Guvernul a făcut un pas înainte prin modificarea taxei clawback. Următorul pas trebuie să fie o filosofie mai inteligentă și mai suplă de stabilire a prețurilor. Trebuie o decizie politică, voință și un oarecare acord în parlament.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel