Cum ne dăm seama că legumele și fructele sunt tratate cu chimicale. Trucul unui expert: Aici e diferența!

Cătălina Burghelea / 10 iun 2021 / 10:40
Fructe de pădure
Fructe de pădure

Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi, ne dezvăluie cum putem identifica legumele și fructele tratate cu chimicale.

"Trebuie să avem înredere în toate produsele care sunt la piață și în supermarket, că așa e normal. Nu cred că cineva într-un supermarket ar putea să introducă tomate contaminate.

Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune. Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene.", a explicat expertul. 

Cum putem deosebi o legumă bună de una tratată cu chimicale

 

În cadrul unei emisiuni TV, profesorul de legumicultură a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm legume și fructe, spre exemplu roșii. 

"Foarte mulți colegi, foarte mulți prieteni mă întreabă des care sunt cele mai bune tomate. E vorba de cele care sunt produse într-un sistem pe cât posibil ecologic, sustenabil, unde se folosesc cât mai puține elemente chimice de sinteză.

Inevitabil, de la producătorii mici, datorită faptului că de foarte multe ori nu au cunoștințe specifice, le pot trata, fertiliza cu diferiți compuși care ajung în fructe și care arată destul de frumos. Deci, cred că atât tomatele autohtone, cât și cele din import, pot fi sănătoase, dar în același timp pot fi și dăunătoare organismului.

Se caută roșii care au o anumită fermitate, o anumită textură, ca să reziste foarte mult, atât la piață, cât și în supermarket. De exemplu, un fruct care este stimulat este un fruct deformat, nu este uniform, are o zonă pistilară alungită. Asta înseamnă că este un fruct care este tratat cu substanțe biostimulatoare. Dacă îl tăiem se poate observa că inima fructului este de culoare albicioasă, ceea ce înseamnă că a fost un fruct forțat, comparativ cu un fruct uniform, care să aibă aceeași culoare. Țuguiul arată că este o roșie tratată cu biostimulator.

Sunt totuși și câteva soiuri omologate, care au țugui. Dar în general, toate care nu își păstrează forma și au una alungită sunt tratate cu substanțe biostimulatoare.

Diferența dintre o roșie cu țuguri natural și una cu țugui în urma tratării nu se poate stabili decât în urma analizelor sau pe baza încrederii în producător. În momentul în care mergem la piață vedem producători cu doar câteva roșii, acela e producător, restul, cu cantități mari, sunt doar comercianți.

Un produs frumos nu neapărat este tratat. Pot fi produse frumoase, uniforme, sănătoase. În același timp, pot fi și produse care sunt obținute într-o agricultură intensivă, fără sol, în care se folosesc mulți fertilizanți.", a precizat profesorul Vasile Stoleru. 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy