Cum să tai ceapa fără să plângi. Liviu Dragnea, TRUC: Să vă uitați cu foarte mare atenție

Cum să tai ceapa fără să plângi - Foto: Youtube Liviu Dragnea
Cum să tai ceapa fără să plângi - Foto: Youtube Liviu Dragnea

Cum să tai ceapa fără să plângi. Iată 5 trucuri utile, dovedite științific.

Liviu Dragnea, fostul lider PSD s-a apucat de Youtube și a surprins pe toată lumea când a publicat, duminică seara, un videoclip intitulat "Bucataria de Acasa cu Liviu Dragnea" în care gătește mâncare de fasole galbenă păstăi.

"Nu mai folosesc demult produse cumpărate din magazin, pentru că nu mai am încredere. Asta nu înseamnă că nu trebuie să folosiți dumneavoastră, dar ar fi bine să vă uitați cu foarte mare atenție pe etichete, știu că scrie foarte mic (...). N-am văzut nicăieri în lume ca în limba țării respective să scrie atât de mic încât ai nevoie de lupă ca să citești ce scrie acolo. Asta arată respectul pe care ni-l poartă nouă și asta e din cauza celor care le permit așa ceva", a spus Liviu Dragnea.

Acum, refenind la lucruri mai serioase, ni s-a întâmplat tuturor să plângem atunci când tăiem ceapă. 

"Toate alimentele au un anumit mecanism de apărare", spune Brian Chau, cercetător în domeniul alimentar și analist de sisteme alimentare care lucrează pe cont propriu și care deține un master în sisteme și societate alimentară de la Oregon Health & Science University.

Ceapa a evoluat de-a lungul timpului pentru a deveni lacrimogenă, dar prepararea unui astfel de ingredient delicios nu trebuie să fie o poveste tristă. Odată ce ați înțeles de ce ceapa vă face să plângeți, prevenirea este relativ simplă.

"Unii oameni sunt mai sensibili la ceapă decât alții, ceea ce îi poate face să producă mai multe lacrimi", spune bucătarul Julie Andrews, MS, RDN, CD, FAND, și creatorul The Healthy Epicurean.

"Ceapa a dezvoltat o cale biochimică pentru a se proteja de prădători. Atunci când tăiați celulele unei cepe, acestea eliberează enzima alliinaza împreună cu o familie de compuși cunoscuți sub numele de cisteină sulfoxizi", spune Chau.

Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, se creează un gaz volatil numit propanethial S-oxid și se răspândește în aer.

"Reacția organismului la contactul gazului cu suprafața ochiului este de a crea lacrimi pentru a elimina gazul din ochi", spune Andrews.

Totuși, nu toate cepele sunt la fel de iritante: ceapa dulce și ceapa verde conțin mai puțin sulf decât ceapa roșie, albă și galbenă, așa că tind să determine o reacție mai mică.

5 trucuri ca să nu mai plângi când tai ceapa

Pentru a alunga sau a reduce lacrimile, va trebui să împiedici în primul rând eliberarea gazului iritant sau să previi ca acesta să ajungă la ochii tăi.

Aceste sfaturi aprobate de experți sunt clasificate de la cel mai ușor la cel mai greu, dar rețineți că, deoarece fiecare are o reacție ușor diferită la ceapă, unele tehnici pot fi mai eficiente decât altele.

1. Folosiți un cuțit ascuțit

Păstrarea cuțitelor ascuțite este în general o bună practică, dar deosebit de importantă atunci când lucrați cu ceapă. "Un cuțit ascuțit cauzează mai puține daune cărnii de ceapă, reducând cantitatea de gaz care este eliberată", spune Andrews.

Un cuțit neascuțit nu va face decât să îngreuneze felierea și tăierea în cubulețe și va crește timpul pe care îl petreceți în preajma gazului volatil, spune Chau. Investiția într-un ascuțitor de cuțite sau achiziționarea unui set nou de lame s-ar putea să nu prevină complet plânsul, dar ar putea împiedica ca acesta să devină un festin de plâns total.

2. Puneți-vă ceapa la frigider în avans

Singurul lucru pe care îl necesită acest sfat este suficientă previziune pentru a vă băga ceapa în frigider înainte de a începe să gătiți. "Aceasta este poate cea mai bună metodă de încercat", spune Andrews, iar Chau este de acord: "Reacțiile chimice încetinesc la temperaturi mai scăzute". 

Puneți ceapa în frigider timp de 30 până la 45 de minute și scoateți-o când sunteți gata să începeți să o tăiați. Încercați să lucrați rapid - pe măsură ce ceapa se încălzește, s-ar putea să simțiți că ochii încep să vă usture. Rețineți că păstrarea cepei în frigider pe termen lung poate face ca aceasta să se strice mai repede, așa că ar trebui să folosiți această metodă doar atunci când intenționați să o folosiți imediat.

3. Folosiți protecție pentru ochi

Dacă încă te chinui să te descurci cu pregătirea mesei, încearcă să creezi o barieră între gaz și ochii tăi. Ochelarii de vedere standard sau ochelarii de soare pot fi de ajutor, dar Chau spune că protecția ochilor cu sigiliu va fi cea mai eficientă pentru a ține gazul afară. Ochelarii specializați pentru ceapă sunt disponibili și ar putea merita doar pentru râs, dar ochelarii de înot sau de siguranță pot funcționa de asemenea bine.

4. Folosiți unelte de bucătărie alternative

Dacă aveți mijloacele necesare, Chau recomandă să investiți în gadgeturi de specialitate. "Cumpărați un robot de bucătărie bun care are un accesoriu pentru a tăia în cuburi sau felii", spune el.

"Reduci șansele de plâns, deoarece timpul de expunere este mai mic și, uneori, ceapa se află într-un mediu închis." O alternativă mai puțin costisitoare este un tocător de legume, pe care îl puteți folosi cu aproape orice tip de produs și care vă va economisi o tonă de timp la pregătire

5. Țineți apă în gură

"Prima dată o să tocăm ceapa. Eu iau o gură de apă ca să nu plâng în fața dumneavoastră", a spus Liviu Dragnea în vlogul său. Se pare că acesta este trucul care-l ajută cel mai mult să nu plângă... și pare că chiar a fost un truc bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel