Cum să-ți alegi corect salteaua de pat ca să nu te doară spatele sau gâtul. Ce să știi despre salteaua cu arcuri și cu spumă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum sa-ti alegi corect salteaua de pat - Foto: Freepick
Cum sa-ti alegi corect salteaua de pat - Foto: Freepick

Ce trebuie să știi înainte să-ți cumperi o saltea. Cum să eviți problemele de sănătate și în special durerile de spate.

Alegerea saltelei de pat este foarte importantă, mai ales dacă te confrunți cu dureri de spate, dar și dacă vrei să ai un somn foarte odihnitor.

Din păcate, dacă ai o saltea veche sau incomodă, aceasta îți poate provoca dureri serioase de spate și de gât sau îți poate afecta serios odihna. De aceea, este important să iei în calcul trei detalii importante atunci când îți cumperi o saltea.

Dacă vă treziți în mod regulat cu dureri în partea inferioară a spatelui sau a gâtului, este posibil ca salteaua să-și fi pierdut capacitatea de a vă susține corpul și de a vă menține coloana vertebrală într-o poziție neutră.

Furnizorii de servicii medicale încurajează în mod tradițional persoanele cu dureri de spate persistente să doarmă pe saltele foarte ferme, dar cercetările sugerează acum că saltelele cu o fermitate medie pot fi cele mai benefice pentru reducerea durerii și îmbunătățirea calității generale a somnului.

Dacă aveți dureri la nivelul mușchilor, articulațiilor sau în punctele cheie de presiune, cum ar fi umerii și șoldurile, o saltea de spumă cu o fermitate medie poate funcționa bine pentru nevoile dumneavoastră de somn. Potrivit unui studiu din 2015 efectuat pe 40 de adulți în vârstă care se confruntă cu diverse tipuri de dureri musculo-scheletice, saltelele din spumă cu fermitate medie pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea timpului necesar pentru a adormi.

1. Ține cont de materialul saltelei de pat

Când vine vorba de materialul pe care îl alegi, cele mai bune materiale în cazul în care te confrunți cu dureri de spate sunt: spuma cu memorie, polispuma și latexul, deoarece acestea susțin poziția dreaptă a coloanei vertebrale. 

Dacă optezi pentru salteaua de pat confecționată din spumă de memorie, reține că spuma densă oferă suportul necesar și te va ajuta mai mult.

De asemenea, latexul și polispuma se mulează pe corpul tău și eliberează presiunea. Alegerea îți aparține, însă cel mai important este să eviți saltelele sau topperele confecționate din pene și puf, deoarece îți pot agrava durerea!

2. Ia în calcul înălțimea saltelei de pat

Un alt criteru de bază pe care trebuie să îl iei în considerare este înălțimea saltelei de pat.

În timp ce unele saltele de buget pot măsura 9 inci (sau mai puțin), 10 inci este o înălțime destul de standard a saltelei. Saltelele sub 10 inci nu vor oferi atât de mult suport sau durabilitate.

Veți găsi unele saltele de mijloc și de lux care măsoară 13 sau 14 inci în înălțime, dar mai înaltă nu este întotdeauna mai bună. Dacă aveți o greutate corporală mai mică, este posibil să nu aveți nevoie de suportul suplimentar, astfel încât salteaua să vă pară prea fermă.

Saltelele mai înalte pot face, de asemenea, mai dificilă intrarea și ieșirea din pat. Acesta este un lucru de luat în considerare dacă aveți o gamă limitată de mișcări sau un cadru de pat care este deja înalt.

De asemenea, este posibil să aveți nevoie de cearceafuri noi pentru o saltea înaltă. Cele mai multe cearceafuri standard se potrivesc doar la paturi de până la aproximativ 14 inci.

3. Fermitatea, un criteriu de luat în calcul 

Trecerea de la o saltea moale la una fermă poate să se simtă inițial inconfortabil, însă această opțiune este mult mai bună atât pentru cei cu dureri de spate, cât și pentru cei care dorm pe burtă.

Fermitatea saltelei descrie modul în care o saltea se simte sub corpul dumneavoastră. Fermitatea variază de obicei pe o scară de la 1 la 10, 10 fiind cel mai ferm pat pe care îl puteți găsi.

În general, saltelele cu o fermitate medie (care se situează adesea între 5 și 7 pe scală) oferă un amestec bun de susținere și confort pentru majoritatea celor care dorm. Un mic studiu din 2010 sugerează că dormitul pe o saltea cu o fermitate medie poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea calității somnului.

Desigur, fermitatea este o măsură subiectivă. O saltea care pare tare pentru o persoană poate părea prea moale pentru altcineva.

Fermitatea poate varia, de asemenea, în funcție de construcția și marca saltelei. Un 6 al unei mărci poate părea ca un 5 al altei mărci, iar o saltea hibridă cu fermitate medie poate părea mai dură decât o saltea din spumă cu fermitate medie. De aceea, este întotdeauna important să încercați noua saltea și să vă asigurați că vă oferă suportul potrivit.

Rețineți, totuși, că este posibil ca organismul dumneavoastră să aibă nevoie de ceva timp pentru a se obișnui cu o saltea nouă, în special dacă este mai fermă decât cea veche. Această perioadă de acomodare poate dura 3-4 săptămâni, așa că acordați-i timp. Reține că salteaua trebuie să fie suficient de fermă, însă nu tare! 

4. Poziția de dormit

Poziția ta preferată de dormit poate juca un rol în alegerea saltelei potrivite. Dormitul pe o saltea care nu oferă suportul potrivit pentru poziți obișnuită poate contribui la dureri și la un somn prost.

- Cei care dorm pe spate

Dacă dormiți în cea mai mare parte pe spate, saltelele mai moi probabil că nu vă vor oferi suficient sprijin pentru a vă menține coloana vertebrală corect aliniată în timp ce dormiți. O saltea din spumă mai fermă sau o saltea hibridă, care combină spirale și spumă, vă poate ajuta să vă odihniți mai bine.

- Persoanele care dorm pe o parte

Dormitul pe o parte pune presiune pe umeri și șolduri, așa că veți dori să căutați o saltea mai moale care să vă amortizeze corpul și să vă ajute să ușurați presiunea în aceste puncte cheie. Mulți dormind pe o parte găsesc că saltelele din spumă cu memorie sau cele cu pernă oferă un amestec ideal de confort și susținere.

- Persoanele care dorm pe burtă

Furnizorii de servicii medicale recomandă, în general, ca cei care dorm pe burtă să treacă la o poziție de dormit care oferă beneficii mai bune pentru sănătate. Potrivit lui Michael J. A. Longo, DC, chiropractician la Renaissance Chiropractic Center din Washington, dormitul pe burtă pune presiune asupra coloanei vertebrale. Pe măsură ce trece timpul, acest lucru poate duce la dureri de spate și de gât.

Acestea fiind spuse, dacă nu puteți dormi bine decât dacă dormiți pe burtă, veți dori să vă asigurați că dormiți pe salteaua potrivită.

O saltea ideală pentru cei care dorm pe burtă ar trebui să susțină ferm coloana vertebrală. Dacă salteaua dvs. este suficient de moale pentru a vă scufunda în ea, s-ar putea să vă treziți cu dureri și rigiditate. O saltea fermă hibridă sau din spumă funcționează de obicei cel mai bine.

- Dormitori combinat

Persoanele care își schimbă poziția pe parcursul nopții sunt considerate persoane care dorm în combinație. Dacă vă întoarceți frecvent, veți dori să vă asigurați că vă puteți simți confortabil pe salteaua dvs. în orice poziție. O saltea cu o fermitate medie poate oferi exact combinația potrivită de confort și susținere.

Este posibil să doriți să săriți peste saltelele din spumă cu memorie, deoarece beneficiile de conturare a corpului care funcționează atât de bine pentru cei care dorm pe o parte pot face dificilă schimbarea poziției și vă pot lăsa să vă simțiți blocat.

Alternativele de luat în considerare includ latexul și alte tipuri de spumă care răspund bine la mișcare. Hibrizii tind, de asemenea, să facă paturi mai receptive, deoarece combină suportul cu arcuri interioare cu straturi de confort din spumă.

Saltea cu arcuri, spumă sau latex

 

Alegerea unui tip de saltea vă poate ajuta să începeți să vă restrângeți căutarea. Aveți mai multe opțiuni diferite de luat în considerare:

- Saltea cu arcuri interioare

Sunt șanse să fi crescut dormind pe o saltea cu arcuri interioare. Cândva o opțiune populară și ieftină, salteaua cu arcuri interioare este mai greu de găsit în zilele noastre.

O adevărată saltea cu arcuri interioare conține arcuri din oțel, fie într-o singură spirală continuă, fie bobine împachetate individual în țesătură. Un strat subțire de căptușeală se așează deasupra bobinelor pentru a le împiedica să iasă în afară.

Majoritatea saltelelor "cu arcuri interioare" mai noi au suficiente straturi de confort deasupra arcurilor pentru a le împinge în categoria "hibrid". Aceste saltele se simt, de obicei, mai consistente și mai tari decât paturile din spumă.

Sistemele cu spire continue nu sunt, în general, în măsură să prevină transferul de mișcare între persoanele care dorm, deoarece toate sunt conectate. Deci, dacă dormiți cu un partener, veți dori să căutați o saltea cu bobine înfășurate individual.

- Spumă

Probabil că ați auzit de spuma cu memorie, dar saltelele din spumă există și în alte varietăți.

Veți găsi adesea spumă poliuretanică folosită ca strat inferior în multe saltele din spumă. Unele saltele mai ieftine sunt fabricate în întregime din această spumă, ceea ce le conferă o senzație mai fermă.

Spuma cu celule deschise tinde să fie mai respirabilă și mai puțin densă decât spuma cu memorie. S-ar putea să vi se pară mai răcoroasă și mai receptivă la presiunea corpului dumneavoastră.

Spuma cu memorie amortizează și se mulează pe corpul dumneavoastră pentru a ușura durerea și presiunea. Cu toate acestea, este cunoscută pentru faptul că reține căldura, lăsând multe persoane care dorm inconfortabil de calde.

Multe companii de saltele creează propriile amestecuri de spumă prin adăugarea de gel sau perforații pentru a ajuta la îmbunătățirea fluxului de aer și la reglarea temperaturii saltelei.

- Spumă de latex

Dacă aveți o alergie la latex, veți dori să evitați saltelele din latex. Cu toate acestea, alți dormitori le pot găsi mai răcoroase și mai receptive decât spuma cu memorie.

Persoanele care dorm la cald sau care își schimbă frecvent poziția de dormit ar putea dori să ia în considerare paturile din latex. Acestea sunt cunoscute pentru că oferă confortul spumei fără a-i face pe cei care dorm să se simtă prinși într-un singur loc.

Dacă doriți o saltea din spumă, dar preferați să cumpărați produse organice, veți dori să căutați opțiuni din latex, deoarece saltelele organice din spumă cu memorie nu există. Multe saltele din latex sunt naturale sau organice, deoarece acestea pot fi fabricate cu materiale pe bază de plante.

Spuma de latex este, de asemenea, adesea mai durabilă decât spuma cu memorie, un beneficiu care îi crește ușor prețul.

- Hibridă

Saltelele hibride au o bază de arcuri spiralate sub straturi de latex sau spumă. Acest lucru creează un amestec de susținere fermă și confort pe care mulți oameni îl consideră ideal.

În timp ce hibrizii pot să nu fie cea mai bună opțiune pentru persoanele care au nevoie de paturi foarte moi, acestea funcționează bine pentru multe tipuri de corp și poziții de dormit. Construcția lor permite, de asemenea, o mai mare circulație a aerului decât saltelele realizate în întregime din spumă, astfel încât saltelele hibride mențin adesea o temperatură de somn mai confortabilă.

Bobinele de arc din saltelele hibride le fac, de asemenea, mai durabile decât saltelele din spumă. De asemenea, acestea sunt de obicei mai scumpe.

- Pat cu aer

Sigur, puteți lua cu dumneavoastră un pat gonflabil atunci când mergeți cu cortul, dar puteți achiziționa și o versiune ușor superioară pentru o utilizare obișnuită. Paturile gonflabile destinate utilizării pe timp de noapte au, în general, spumă sau alte căptușeli pe partea superioară pentru un plus de confort.

Saltelele gonflabile care vă permit să personalizați fermitatea pot funcționa bine pentru persoanele cu nevoi de sprijin în schimbare. Reglarea saltelei la nivelul dorit de fermitate în fiecare noapte ar putea ajuta la îmbunătățirea alinierii coloanei vertebrale și ar putea duce la reducerea durerii. Doar asigurați-vă că căutați o opțiune de calitate cu o garanție bună.

- Pat cu apă

Într-un pat cu apă, "salteaua" dumneavoastră umplută cu apă se sprijină în interiorul unui cadru robust din spumă sau lemn. Aceste paturi vă pot permite să încălziți sau să răciți apa la temperatura dorită și se simt mai moi și mai pline de viață decât o saltea obișnuită. Cu toate acestea, nu oferă la fel de mult sprijin.

Unele cercetări sugerează că paturile cu apă ar putea avea mai multe beneficii pozitive pentru durerile de spate decât o saltea tare - dar nu mai mult decât ar avea o saltea de spumă.

De asemenea, rețineți că paturile cu apă necesită o întreținere regulată și cârpeli ocazionale, deoarece pot avea cu ușurință o scurgere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel