De ce ne amorțesc mâinile și ce boli putem avea. Există tratament în funcție de afecțiune

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce ne amorțesc mâinile – FOTO: Freepick
De ce ne amorțesc mâinile – FOTO: Freepick

Amorțeala mâinilor înseamnă, în general, că există compresie sau o lipsă de semnal într-unul dintre nervii care controlează mâinile.

Amorțeala mâinilor înseamnă, în general, că există compresie sau o lipsă de semnal într-unul dintre nervii care controlează mâinile. Cei trei nervi majori care duc la mână sunt nervii ulnari, mediani și radiali. Compresia acestor nervi poate provoca durere și amorțeală în una sau mai multe zone ale mâinii.

Diabetul poate fi o cauză pentru amorțirea mâinilor

Bolile care afectează nervii periferici, cum ar fi diabetul, pot provoca, de asemenea, amorțeală, deși în cazul diabetului zaharat, simptome similare apar de obicei mai întâi în picioare.

”Mai puțin frecvente, amorțeala poate fi cauzată de probleme la nivelul creierului său măduvei spinării, deși în astfel de cazuri apare și slăbiciunea brațului său a mâinii sau pierderea funcției.

Amorțeala singură nu este de obicei asociată cu tulburări care pot pune viața în pericol, cum ar fi accidente vasculare cerebrale sau tumori”, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Anca Țurcașiu, ALIMENTUL care o menține tânără la 52 de ani: Costă, dar sănătatea e mai importantă

Teste pentru a confirma cauzele pentru care amorțesc mâinile

Medicul dumneavoastră va avea nevoie de informații detaliate despre simptomele pe care le experimentați pentru a diagnostica cauza amorțelii. O varietate de teste pot fi necesare pentru a confirma cauza înainte de tratamentul adecvat poate începe.

Potrivit specialiștilor, cauzele care pot determina amorțirea mâinilor pot fi din cauza unor afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos, precum: 

- Spondiloza cervicală

- Sindromul Guillain-Barre

- Sindroame paraneoplazice ale sistemului nervos

- Neuropatie periferică

- Leziuni ale măduvei spinării

- Atac de cord

- Traumatisme sau leziuni suprasolicitate

- Leziuni ale plexului brahial

- Sindromul tunelului carpian

- Sindromul tunelului cubital

- Degerături

Afecțiunile cronice pot cauza amorțeala mâinilor.

- Consumul de alcool

- Amiloidoză

- Diabet

- Scleroza multiplă

- Boala Raynaud

- Sindromul Sjogren

Vezi și: Asistentele medicale, fără BAC. Românii, revoltați: Cum să ne dăm sănătatea pe mâna lor? Să aibă examen de BAC și de admitere SEVER!

Dormitul într-o poziție nepotrivită

Dormitul într-o poziţie care pune presiune pe mâini în timpul nopţii este un alt motiv comun pentru care dimineață ne putem trezi cu mâinile amorțite. Unele poziţii proaste de dormit care pot duce la trezirea cu mâinile amorţite includ:

- Dormitul cu capul pe un braţ

- Adormi pe spate cu unul sau ambele braţe întinse deasupra capului

- Dormi cu un braţ sub corp

- Unele dintre aceste poziţii de dormit pot duce, de asemenea, la trezirea cu un umăr dureros

Vezi și: Ceaiul din codițe de cireşe, beneficii pentru dureri, infecții, sânge și SLĂBIT. Cum îl prepari: Se bea de două ori pe zi

Tratament în funcție de afecțiuni

Pentru unele probleme, cum ar fi sindromul de tunel carpian sau artrita, exerciţiile fizice pot ajuta la întărirea muşchilor din jurul încheieturilor mâinilor, potenţial îmbunătăţind simptomele.

Exercițiile de mână și încheietura mâinii pot ajuta la întinderea și întărirea mușchilor din zonă pentru a ușura presiunea asupra articulațiilor. Persoanele cu spondiloză cervicală pot beneficia, de asemenea, de unele exerciții de postură, notează Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel