De ce purtăm peste tot marele nostru bagaj emoțional?

Dana Lascu |
Data publicării:
Bagaj emotional. Foto: Pixabay
Bagaj emotional. Foto: Pixabay

Educația formală, de stat sau privată, se ocupă, în principal, de dezvoltarea aptitudinilor de comunicare socială, abilități tehnice și conduită productivă în relație cu exteriorul. Pentru cine are înclinația de lucru cu interiorul, oamenii sunt ajutați și direcționați spre preot, duhovnic, preaînalți ai religiilor sau alți oameni purtători de sclipiri Divine, arată psihologul Alexandru Pleșea.

În opinia psihologului Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții, educația socială îl împinge încet și sigur pe om pentru a se descurca cu lucrurile sociale, pentru a servi societății, însă aceasta, din cauza naturii ei constante de acțiune, îl împinge pe om să ajungă la ceea ce se numește: îngrijorare excesivă pentru tot și toate, de parcă toate depind de el.

„Din acest punct, omul este împins spre cea de a doua educație, una spiritual religioasă, care pătrunde la un nivel superficial în natura lui și îl ajută să mai stea pe la biserică; iar din acest punct, începe un echilibru să apară în condiția lui. Totuși, cei care vor mai departe să se angajeze pe calea sănătății și naturalului lor intern, încep să le stea în cale, după cum Cicero a spus, cei cu autoritate. Cicero: „Doritorilor de învățătură le stă în cale autoritatea celor care predau”. Iar aici mulți se opresc din cauza modului în care ceva mai sacru, înalt și cu potențial Divin ar putea ajunge în om. Din cauza felului în care aceste lucruri sunt predate, ele ajung doar ca simple obligații, crezuri, legi sau direcții pentru cei care vor să le urmeze. În acest caz, liberul arbitru al omului, adică puterea lui intrinsecă de manifestare, nu mai este dezvoltată pentru că peste tot din jur i se spune cum și în ce fel, iar căutarea spre manifestare se oprește. Cel mai natural exemplu apare în cazul copiilor, nefiind lăsați să aleagă naturalul lor, din cauza autorității părinților, care știu ei mai bine”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Purtăm un uriaș bagaj … inutil

Mai mult decât atât, specialistul este de părere că aceste procese de educație au o lipsă pe care, după sute, poate chiar mii de discuții și studii cu oameni din lumea religioasă, de toate tradițiile lumii, a reușit să o observe: poartă un imens bagaj emoțional de care se poate lipsi oricând pentru a putea fi liber și fericit. Bagajul conține: îngrijorarea, iluzia, negativitatea, ego, mândria, lipsa voinței, deznădejdea, lipsa de inițiativă, lipsa de remușcare, apatia, lenea etc.

„Cărțile sacre vorbesc despre faptul că omul se poate elibera de aceste manifestări pe care până și omul însuși le vede ca fiind obstacole în calea lui spre Divinitate. Modalitate în care, în afara pildelor cu context aparte și a mesajelor directe precum: Eliberați-vă, Scăpați, Mergeți, Faceți, Rugați-vă sau alte directive asemănătoare, nu găsim o abordare științifică reală la ceea ce este omul cu toate funcțiile și procesele sale, iar în acest punct se încheie căutarea celor mai mulți oameni. Însă tocmai de aici începe, prin celebrul ¨Cere și ți se va da¨ munca interioară care i-ar deschide omului drumul către eliberarea de bagajele inutile care i-au fost oferite omului să le care”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel