Deficitul de potasiu, pericol pentru organism. Simptome și complicații. Lista alimentelor bogate în POTASIU

Monika Baciu |
Data publicării:
deficitul de potasiu – FOTO: Freepick@yarunivstudio
deficitul de potasiu – FOTO: Freepick@yarunivstudio

Deficitul de potasiu are efecte negative asupra organismului. Care sunt simptomele, complicațiile și ce alimente conțin potasiu.

Deficitul de potasiu este atunci când o persoană are niveluri anormal de scăzute de potasiu. Deficitul de potasiu poate afecta grav sănătatea. Potasiul este un electrolit foarte important pentru organism deoarece intervine în toate procesele metabolice ajutând corpul să funcţioneze într-un mod normal şi sănătos.

Acesta ajută foarte mult funcţionarea muşchilor mai ales a celui cardiac, reglează bătăile inimii, protejează sistemul cardiovascular şi nervos, asigură eliminarea eficientă a toxinelor dar şi ajută la refacerea organismului după efort.

Zinc: Tot ce trebuie să știi. Ce beneficii are, ce alimente conțin zinc, când și de ce trebuie să iei suplimente

Simptomele deficitului de potasiu

Dr. Cezar Amititeloaie explică pe pagina sa de Facebook care sunt semnele la care trebuie să fim atenți. Potasiul este un mineral şi electrolit esenţial pentru corpul tău. Cu ajutorul lui, funcţiile organismului sunt mai bune, iar metabolismul celular se reface fără probleme.

Spasmele, slabiciunea musculară, crampele, rigiditatea musculară, durerile musculare și tetania  reprezintă câteva dintre cele mai comune simptome ale carenței de potasiu din organism, afectând funcționarea mușchilor și conducând la o stare de oboseală și slăbiciune generală.

Un deficit sever de potasiu nu doar că afectează buna funcționare a mușchilor, dar poate conduce chiar la distrugerea țesutului muscular, determinand apariția rabdomiolizei.

”Dacă ești stresat, surmenat, ai pulsul ridicat sau extrasistole, probabil ai deficit de potasiu. Iată explicația: în celule, potasiul este în concentrație mare 140 mEq, iar în afara celulelor în concentrație mică: 4 mEq.

Când celulele sunt activate, potasiul iese ușor din celule conform gradientului, adică de la concentrație mare la mică, de la deal la vale.

Ca să fie reintrodus înapoi în celulă, de la vale la deal, este nevoie de o pompă care consumă multă energie ATP, spre exemplu în cazul neuronilor aceasta consumă cam 70% din energia lor”, explică Dr Cezar Amititeloaie.

Vezi și: Infecțiile urinare "de vară". Atenție la PISCINĂ! Dorobăț: Bacterii multirezistente, ca cele din spital

Activitatea intensă reduce potasiul din organism

Nivelul de potasiu din organism scade atunci când consumăm alcool, zahăr sau cafea în exces, pâine albă sau dulciuri rafinate. În plus, deficitul de potasiu poate apărea și atunci când avem o activitate fizică solicitantă.

”Astfel, cu cât activitatea este mai intensă și stresul este mai mare, cu atât energia ATP se epuizează, potasiul nu mai poate fi reintrodus suficient în celule, se pierde prin urină și astfel nivelul general din organism scade, iar celulele nu mai pot funcționa corespunzător.

În aceste condiții îți recomand să consumi alimente bogate în potasiu precum: roșii, sfeclă, fasole, banane, alune, migdale, semințe de dovleac, fistic, avocado, ciocolată neagră sau cartofi”, mai explică medicul.

Vezi și: Durerile dentare, cauzate de sinusuri. Care sunt simptomele. Medic: Mare atenție unde vă duceţi să vă trataţi

Test de sânge pentru a diagnostica deficitul de potasiu

Deficitul de potasiu este diagnosticat cu un test de sânge. Medicul dumneavoastră vă poate comanda un test ca parte a unui examen medical de rutină, sau pentru că aveți hipertensiune arterială sau boli de rinichi.

Complicații ale deficitului de potasiu

- scăderea funcției cerebrale

- niveluri ridicate de zahăr din sânge

- paralizie musculară

- dificultăți de respirație

- bătăi neregulate ale inimii

Vezi și: Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel