Doi bărbați, infectați HIV, pozitivi la Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Ultimul caz a fost în 1989

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
doi barbati foto:freepik@peenat
doi barbati foto:freepik@peenat

Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Ultimul caz a fost în 1989.

Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă.

Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.

foto:freepik@dcstudio

Corynebacterium diphtheriae este, în principal, un organism prezent universal în sol, plante și animale, inclusiv în corpul uman. Cu toate acestea, C. diphtheriae este prezent aproape exclusiv în corpul uman, deși alte animale, inclusiv pisici, câini, cai și alte animale domestice, ar putea fi, de asemenea, purtători potențiali ai acestui organism.

Modul de transmitere este prin picături respiratorii sau transmitere prin contact de la o gazdă infectată sau purtătorul acesteia. Poate fi, de asemenea, transmis prin contact direct cu obiecte sau secreții care au fost în contact anterior cu persoana infectată sau purtătorul său. După ce câștigă acces în organismul gazdă, bacteriile se localizează de obicei în tractul respirator superior. De obicei, ele nu invadează țesuturile pentru a cauza bacteriemie diseminată, potrivit NIH.

Corynebacterium diphtheriae non-toxigenic este o formă a bacteriei Corynebacterium diphtheriae, care nu produce toxina difterică, principala substanță responsabilă de boala difteriei. Această bacterie poate fi întâlnită în mod obișnuit în mediu și în gâtul unor persoane sănătoase, fără să provoace boala difteriei.

Difteria este o boală infecțioasă gravă cauzată de toxina produsă de anumite tulpini ale bacteriei Corynebacterium diphtheriae. Toxina difterică poate afecta sistemul respirator, mucoasa și alte organe, provocând simptome severe.

Corynebacterium diphtheriae non-toxigenic nu produce această toxină și, prin urmare, nu este capabilă să cauzeze difterie. Studiile și cercetările continuă să investigheze aceste tipuri non-toxigene și rolul lor în microbiomul uman și în evoluția bolilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel