Dormitul fără pernă, impact asupra organismului. Cine ar trebui să opteze pentru o astfel de noapte de odihnă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dormitul fara perna - FOTO: Freepik@mimagephotography
dormitul fara perna - FOTO: Freepik@mimagephotography

Dormitul fără pernă are o serie de avantaje, dar și dezavantaje. Ce ar trebui să știi înainte de a alege să dormi fără pernă.

Dormitul fără pernă poate aduce unele beneficii, dar trebuie să știți că există și dezavantaje. În timp ce unii oameni iubesc să doarmă pe perne mari pufoase, alții le consideră inconfortabile. S-ar putea să fii tentat să dormi fără pernă dacă te trezești adesea cu dureri de gât sau de spate.

Dormitul fără pernă, beneficii

Există unele beneficii pentru a dormi fără o pernă. Cu toate acestea, aceste avantaje nu sunt unice. Dormitul fără pernă vă poate ajuta numai dacă dormiți într-o anumită poziție.

În funcție de modul în care dormi, s-ar putea să te simți mai bine după ce ai dormit pe o suprafață plană.

Vezi și: Cum să reduci progresia bolii Alzheimer. Medic: Este o veste foarte bună. Puteți chiar să vă recuperați memoria

Dormitul fără pernă îmbunătățește postura

Pernele sunt menite să îți mențină coloana vertebrală într-o poziție neutră. Acestea aliniază gâtul cu restul corpului, ceea ce susține o postură bună.

Ca atare, cercetările s-au concentrat doar pe cel mai bun tip de pernă pentru postură. Oamenii de știință nu au studiat modul în care dormitul fără pernă afectează în mod specific coloana vertebrală.

Potrivit Centrului Medical al Universității din Rochester, dormitul pe burtă îți pune coloana vertebrală într-o poziție nefirească. Asta pentru că majoritatea greutății tale se află în mijlocul corpului tău. Acesta adaugă stres pe spate și gât, ceea ce face dificilă pentru coloana vertebrală menținerea curbei natural.

Dacă dormi pe spate sau pe o parte, dormitul fără pernă poate face mai mult rău decât bine. Cel mai bine este să folosiți o pernă pentru a vă menține coloana vertebrală neutră.

Vezi și: Pancreatită: primele simptome care apar. Semnul dat de balonare

Dormitul fără pernă și efectul asupra durerilor de gât

Dacă sunteți adeptul dormitului pe burtă, dormitul fără o pernă poate reduce, de asemenea, durerile de gât. Când dormi pe burtă, capul tău este întors în lateral. Gâtul tău este, de asemenea, extins înapoi. Acest lucru îl pune într-un unghi incomod, provocând durere și disconfort.

În această poziție, utilizarea unei perne ar crește doar unghiul incomod al gâtului. Dar dormitul fără pernă poate minimiza poziția nefirească în timp ce scade presiunea asupra coloanei vertebrale.

Dormitul fără pernă, efectul asupra părului

Nu există legături cunoscute între utilizarea unei perne și sănătatea părului. Prin urmare, cercetătorii nu au studiat modul în care dormitul fără pernă afectează părul.

Dar există unele vorbesc despre modul în care materialul de pe suprafața de somn poate afecta părul tău. Ideea este că o față de pernă din bumbac absoarbe uleiurile naturale, ceea ce îți poate face părul creț. Mătasea se presupune că este mai bună pentru părul tău.

Dormitul fără pernă, dezavantaje

În ciuda beneficiilor potențiale ale somnului fără pernă, există și dezavantaje.

Vezi și: Cum ajunge DDT în farfurie și cine contaminează alimentele. Tudor Ciuhodaru: Ar trebui să dispară două instituții. Așa ceva nu ar trebui să ai în piață!

Dormitul fără pernă duce la o postură slabă

Când dormi pe burtă, folosirea pernei poate alinia mai bine coloana vertebrală. Cu toate acestea, nu va compensa complet poziția nefirească. Va fi în continuare dificil pentru coloana vertebrală să fie neutră, deoarece cea mai mare parte a greutății este în centrul corpului.

Pentru a promova o postură mai bună în timp ce dormiți pe stomac, puneți o pernă sub stomac și pelvis. Acest lucru va ridica mijlocul corpului și va scădea presiunea asupra coloanei vertebrale, chiar dacă nu utilizați o pernă pentru cap.

În alte poziții, dormitul fără pernă nu este ideal. Îţi pune coloana vertebrală într-o postură nefirească şi îţi încordează articulaţiile şi muşchii. Cel mai bine este să folosiți o pernă dacă dormiți pe spate sau pe o parte.

Dormitul fără pernă tensionează articulațiile gâtului

Dormitul fără pernă poate tensiona articulațiile gâtului și mușchii, provocând durere. Asta pentru că dormitul pe spate sau pe o parte îți suprasolicită gâtul. Fără pernă, gâtul tău va rămâne în această poziție toată noaptea.

În plus, dacă nu folosești o pernă, presiunea asupra mușchilor gâtului va fi distribuită neuniform. Veți fi mult mai probabil să experimentați dureri de gât, rigiditate, și dureri de cap.

Vezi și: Semințele care scad rapid nivelul colesterolului. Reduc inflamația, nivelul zahărului din sânge și previn ateroscleroza

Dormitul fără pernă, ce trebuie să știi

Dacă ați dormit întotdeauna cu o pernă, va fi nevoie de timp pentru a vă obișnui să dormiți fără una. Luați în considerare aceste sfaturi dacă doriți să încercați să dormiți fără pernă:

Reduceți treptat suportul capului. În loc să scoateți imediat perna, începeți cu o pătură sau un prosop pliat. Desfaceți prosopul în timp până când sunteți gata să dormiți fără o pernă.

Susţine restul corpului cu perne. Când dormi pe burtă, pune o pernă sub stomac și pelvis pentru a ajuta coloana vertebrală să rămână neutră. Așezați o pernă sub genunchi atunci când sunteți pe spate sau între genunchi atunci când dormiți pe o parte.

Alege salteaua potrivită. Fără pernă, este și mai important să ai o saltea cu suficient suport. O saltea prea moale îţi va lăsa coloana vertebrală să se îndoaie, rezultând dureri de spate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel