Alexandru Rafila: Rezidenţiatul pe post ar trebui să devină prioritar

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că ar fi înţelept să se revină la rezidenţiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate...
"Cred că un lucru înţelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităţilor de medicină şi farmacie, în care rezidenţiatul pe post să devină majoritar, să devină prioritar. Până la urmă, nu calificăm medici de dragul calificării, ci calificăm medici pentru a deservi comunităţile. Această posibilitate de a dezvolta rezidenţiatul pe post este modalitatea corectă care să aducă în toate comunităţile, alături de efortul pe care trebuie să îl facă, sigur, autorităţile locale, tinerii medici care, la rândul lor, vor atrage şi alte resurse în sistemul de sănătate local", a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.
Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a lansat marţi Ghidul pentru acţiuni locale: Soluţii pentru Resursa Umană în Sănătate, realizat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Potrivit ministrului, o problemă importantă nu o reprezintă numărul de medici, ci distribuţia acestora la nivelul ţării.
"Dacă din punct de vedere al numărului total de medici nu stăm tocmai rău la nivel european, în ceea ce priveşte distribuţia, sigur, lucrurile sunt nu numai perfectibile, ci necesar a fi modificate în sensul găsirii unor pârghii de atragere şi de stabilizare a personalului medical, în general, şi, mai ales, a medicilor. Avem o problemă legată de medicii de familie - majoritatea lor au peste 50 de ani, chiar peste 55 de ani, 40% dintre ei", a explicat Alexandru Rafila.
În opinia sa, atragerea personalului medical în zonele defavorizate s-ar putea face printr-o colaborare foarte bună autorităţilor locale cu universităţile şi facultăţile de medicină.
Alexandru Rafila a spus că dezvoltarea regională este direct legată şi de modul de furnizare a serviciilor medicale.
"Lucrurile sunt interconectate şi nu trebuie să discutăm niciodată doar despre asistenţa medicală, doar despre dezvoltarea economică, doar despre îmbătrânirea populaţiei. Lucrurile astea sunt interconectate. Eu vă asigur că într-un oraş în care ar fi o infuzie de medici tineri care pot să deservească comunitatea respectivă foarte bine, atractivitatea acelui oraş pentru dezvoltarea unor activităţi economice devine mai mare", a afirmat ministrul.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-