EXCLUSIV Antibioticele, prescrise sub presiunea pacienților. Gindrovel Dumitra: Depinde de fiecare dintre noi să rezistăm acestor presiuni. Categoric nu este recomandat

Antibioticele sunt prescrise, în anumite cazuri, sub presiunea exercitată de pacienți. Medicii fac concesii și le prescriu pacienților acest tratament.
Antibioticele sunt medicamente folosite pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Ele sunt concepute pentru a distruge sau a împiedica creșterea bacteriilor, ajutând sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva infecției. Cu toate acestea, utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor poate avea consecințe negative și poate fi considerată nocivă.
Utilizarea excesivă a antibioticelor poate afecta sistemul imunitar. Sistemul imunitar poate deveni mai puțin eficient în lupta împotriva infecțiilor, deoarece depinde într-o oarecare măsură de expunerea la bacterii pentru a-și dezvolta și menține funcționarea.
Când un antibiotic este utilizat în mod frecvent sau incorect, bacteriile rezistente la acel antibiotic au o șansă mai mare să supraviețuiască și să se înmulțească. Astfel, se creează un mediu în care bacteriile rezistente devin predominante, ceea ce complică tratamentul ulterior al infecțiilor.
Antibioticele, prescrise sub presiunea pacienților
Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, Vicepreședinte SNMF, a subliniat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” că prescrierea antibioticelor nu poate fi o practică universală, deoarece există numeroase situații în care aceasta se face în exces, în special în cazul infecțiilor virale.
”Prescripția la antibiotice nu poate fi universal valabilă. Avem foarte multe situații în care se face exces de antibiotice, în special în infecțiile virale. Opinia mea este că medicul, de foarte multe ori, se află între ciocan și nicovală. Medicii tineri, mai ales, atunci când se află într-o situație de a convinge pacienții să sunt medici buni și să fie aleși în detrimentul altor medici cu experiență, pot să facă anumite concesii, care duc, din păcate, la această prescriere în exces a antibioticelor.
Limitarea prescripției de antibiotice este direct corelată cu nivelul de încredere al pacientului în medic. Nivelul de încredere se câștigă destul de dificil. Am avut pacienți care veneau și spuneau să le prescriu antibiotice, însă, depinde de fiecare dintre noi să rezistăm acestor presiuni astfel încât virozele respiratorii să fie tratate corect.
Tratamentul pentru aceste excese sau așteptări nerealiste din partea pacienților este reprezentat de consiliere, de o capacitate pe care o câștigăm în timp, de a explica tinerelor mămici, care sunt extrem de protectoare cu bebelușii pe care îi au că e mai bine să nu folosească antibiotic în prima etapă a unei infecții respiratorii, iar dacă nu sunt semnele clinice ale unei pneumonii sau ale unei infecții streptococice atunci, CATEGORIC nu este recomandat antibioticul”, a explicat dr. Gindrovel Gheorghe DUMITRA, Vicepreședinte SNMF, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” care este pericolul uriaș care la care ne expunem.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-