Dr Bogdan Marțian: avantaje uriașe pentru pacienți, prin chirurgia minim-invazivă. „Se întorc mai repede la job”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Intervenție cu robotul cbirurgical daVinci Xi. Foto: Sanador
Intervenție cu robotul cbirurgical daVinci Xi. Foto: Sanador

Dr Bogdan Marțian, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical, ce avantaje uriașe aduce chirurgia minim-invazivă, cu cele două categorii ale sale, laparoscopică și robotică, pacienților care trebuie operați. 

Dr Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat EXCLUSIV la Interviurilor DC News și DC Medical, că avantajele chirurgiei minim-invazive sunt clare. În primul, rând, se pot face aceleași intervenții ca în chirurgia clasică, doar că pacientul nu trece prin trauma unei intervenții deschise și nici nu rămâne cu sechele aferente acesteia. 

Sanador

„Încep cu avantajele chirurgiei minim-invazive, care are două componente, din punct de vedere al chirurgiei: laparoscopia și chirurgia robotică. În ultimii 30 de ani s-au stabilit clar avantajele chirurgiei minim-invazive. Nu e vorba doar de găurile de acces, de orificiile mici de acces puse în comparație cu inciziile largi din chirurgia clasică, ci este vorba d etrauma care este mică pentru pacient, e vorba de mult mai puține consecințe parietale, adică ale peretelui abdominal ale acestor incizii. Chirurgia clasică, cu inciziile largi, aduce după sine riscurile de complicații parietale, imediate sau mai târzii, cu hernii incizionale, uneori monstruoase, ceea ce nu se întâmplă în chirurgia minim-invazivă. Păstrează în aceeași timp tot ce poate să facă chirurgia clasică, poate să facă și chirurgia minim-invazivă. Mai ales dacă este vorba despre cancere. Siguranța actului chirurgical și desăvârșirea tratamentului cancerului sunt similare, pentru chirurgia clasică și chirurgia minim-invazivă”, a spus dr Bogdan Marțian. 

Foarte important este că o intervenție minim-invazivă nu presupune pierderea de sânge caracteristică unei intervenții deschise, iar recuperarea post-operatorie este ultra-rapidă. 

„În fine, pe lângă faptul că există mai puține complicații post-operatorii, există pierderi de sânge mult mai mici în chirurgia minim-invazivă, față de cea clasică. Apoi, vindecarea este mai rapidă, reinserția socială, cum se numește, sau reinserția ocupațională de fapt, pacientul se poate duce la treaba lui, la jobul lui, mai repede după chirurgie minim-invazivă decât după cea clasică. Și, nu lipsit de importanță, din punct de vedere al costurilor în sistemele de sănătate, spitalizările sunt mai scurte și atunci costurile scad”, a explicat specialistul Sanador. 

Ce tipuri de intervenție pot fi făcute cu roboți chirurgicali, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel