Dr Mihai Craiu: Cum ne putem îmbolnăvi de COVID-19 într-o școală din România - scurt îndreptar bazat pe dovezi!

Dana Lascu |
Data publicării:
Copil cu mască, coronavirus. Foto: Pixabay
Copil cu mască, coronavirus. Foto: Pixabay

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a realizat un scurt îndreptar pentru părinți, dascăli și elevi în care arată ce trebuie să facem ca să NU ne îmbolnăvim de COVID-19 într-o școală din România. 

„Acesta este strict un material știintific, bazat pe literatură de specialitate publicată în reviste de prestigiu, nu este o părere personală sau un pamflet! Școala este categoric necesară. Tuturor copiilor. Nu numai din punct de vedere academic (în România încă ar fi de făcut ceva pentru a crește oferta și eficacitatea academică), dar și din punct de vedere emoțional și al sănătății generale”, arată dr Mihai Craiu, într-o postare făcută pe pagina „Spitalul virtual pentru copii”. 

„Este dovedit că lipsa școlii afectează sănătatea în mod direct, prin creșterea sedentarismului și a greutății corporeale, prin creșterea inatenției și reducerea gradului de răbdare, prin creșterea gradului de violență, prin creșterea timpului de expunere zilnică la ecrane (cu tot cortegiul de efecte asupra ochilor, timpului de somn și patternului de alimentație). 

- Un copil care stă peste 4 ore pe zi în fața unui ecran are risc crescut de obezitate – SURSA INFORMAȚIEI AICI

- Teoretic un preșcolar nu ar trebui să stea în fața unui ecran mai mult de 1 oră pe zi – SURSA INFORMAȚIEI AICI

Deci ar trebui căutate strategii eficiciente, plecând de la ce știm, prin dovezi științifice, nu de la părerile unor neavizați.

Ce știm și ce contează

Știm că PRINCIPALUL vector pentru a căra SARS-CoV-2 de la un om infectat la altă persoană îl reprezintă picaturile de salivă. Mai mici sau mai mari, în funcție de intensitatea vorbirii, de strănut sau tuse precum și de funcția respiratorie, respectiv de înălțimea persoanei infectate. (...)

Vorbirea articulată (așa cum se presupune că va fi într-o oră normală, la școală) produce particule mari, cu dimensiune peste 10 microni. Imensa majoritate a acestor particule sunt reținute de orice fel de mască, pusă la gura unui elev. Chiar și cele artizanale sunt eficiente pentru a limita răspândirea către alții, de la un infectat asimptomatic – SURSA INFORMAȚIEI AICI

Strănutul, tusea, țipatul sau cântatul accentuează transmiterea unor particule mici, prin mecanismul de vibrație laringiană (oscilația corzilor vocale) și respectiv prin modul de expulzare bruscă a fluidului bronșic (din cele mai mici căi aeriene). Dar și aceste particule pot fi „barate” parțial de o mască, eventual de o vizieră de plastic.

Dacă merg la școală copiii, aparent sănătoși, purtând orice fel de mască și dascălii ce au comorbidități purtând mască medicală și vizieră, atunci nu vor apărea noi focare COVID-19 odată cu începerea școlilor. 

Căci măștile funcționează preventiv – SURSA INFORMAȚIEI AICI

Dacă facem TOATE celelalte măsuri rezonabile de limitare a împrăștierii noului coronavirus... Adică dacă vom spăla mâinile foarte des (ar fi bune chiuvete mai multe în școli, eventual chiuvete mobile, acolo unde nu se poate altfel), dacă le vom dezinfecta cu produse alcoolizate când atingem suprafețe de uz comun, gen clanțe, mânere, toalete etc

Aerisim foarte des clasa, deoarece imensa majoritate a cazurilor inexplicabile de COVID-19 sunt generate de inhalarea aerosolilor ce conțin noul coronavirus, aerosoli produși în spații închise de cei aproximativ 40% infectați și asimptomatici. Ar trebui (în funcție de mărimea clasei și de numărul de elevi) aerisit de mai multe ori pe oră – SURSA INFORMAȚIEI AICI

Și nu ducem copiii bolnavi la școală!!! Pentru că noi românii avem o problemă cu respectarea autorităților și a regulilor a apărut ideea declarației pe proprie răspundere. Ea nu este destinată părinților complianți și responsabili, ci acelora care sunt „șmecheri” sau iresponsabili. Credeți că nu e necesară? Că sunt puțini cei potențial vizați? Înseamnă că nu ați ieșit recent din casă, pe stradă, la magazin sau în locurile de agrement. Avem o uriașă apetență pentru distracții și nicio dorință serioasă de normalizare a proceselor de școlarizare sau de muncă. Suntem într-o vacanță perpetuă de jumătate de an. Până va veni decontul economic.

MESAJ DE LUAT ACASA - școala este necesară copiilor. Lipsa ei are efecte majore pe termen lung.

Haideți să facem posibilă începerea școlilor în siguranță (acolo unde există transmitere comunitară redusă!)”, notează dr Mihai Craiu. 

 

Cum putem să ne imbolnăvim de COVID-19 într-o școală din România - scurt îndreptar pentru părinți, dascăli și...

Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Sâmbătă, 22 august 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel