Dr. Sandra Alexiu: Din păcate începe furtuna gripală. Avem deja 2 decese

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin
Vaccin
Gripa: Simptome, transmitere si preventie
Gripa: Simptome, transmitere si preventie
  • Vaccin
  • Gripa: Simptome, transmitere si preventie

Gripa este o boală foarte gravă, pot apărea complicații severe și chiar decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc. Afecțiunea și nu trebuie confundată cu simpla răceală de sezon, avertizează președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu. Astăzi a fost anunțat al dolilea deces din acest sezon, datorat gripei.

Nu confundați gripa cu simpla răceală de sezon. Afecțiunea poate fi gravă, pot apărea complicații severe și decesul, mai ales la persoanele aflate în categoriile de risc”, scrie medicul Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.

Cel mai bun mod de a te proteja contra gripei este să te vaccinezi, arată dr. Sandra Alexiu. Ea precizează și că există două tipuri de vaccin gripal.

Acum începe urgia

Din păcate, începe în România furtuna gripală. Cazurile se înmulțesc, avem deja un deces declarat la o persoana nevaccinată, pe un teren imunodeprimat. Atingerea unui titru protector prin vaccinare durează două - trei săptămâni, așa încât e timpul să prindeți această șansă. Anul trecut, vârful sezonului gripei a fost în februarie. Dacă ați tot amânat până acum, e bine să vă vaccinați antigripal cât mai repede. Avem la dispoziție în România două tipuri de vaccin gripal, trivalent (cu trei tipuri de virusuri gripale) și tetravalent (cu patru tipuri). Este o investiție mică, dar foarte importantă pentru oricine”, arată medicul.

Potrivit specialiștilor, principalele simptome și complicații ale gripei sunt: febră bruscă, uneori peste 40 de grade, frisoane, mialgii, conjunctivită, cefalee, dureri ale globilor oculari, lombalgii, hiperestezie cutanată, somnolență sau agitație, laringo-traheită cu tuse uscată, răgușeală, vărsături, diaree, epistaxis, bronșiolită, pneumonie, meningoencefalită, deces. Gripa se transmite prin strănut sau tuse.

Primul deces

O persoană a decedat din cauza gripei de la începutul sezonului rece, până pe 30 decembrie 2018 fiind confirmate 67 cazuri de gripă, informa pe 5 ianuarie Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Persoana decedată era un bărbat în vârstă de 53 de ani din județul Galați, care avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinat antigripal.

Al dolilea deces

Astăzi, însă, s-a anunțat al doilea deces datorat gripei. O femeie, de 51 ani, din județul Galați, a murit la Spitalul Județean de Urgență din Galați din cauza virusului gripal de tip A, subtip H 1, a anunțat, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Galați, Ani Nistor. Potrivit acesteia, femeia suferea de hipertensiune și obezitate și era nevaccinată antigripal.

Până la data de 30 decembrie 2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel