Duș rece vs. duș fierbinte: care este mai benefic

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dus rece vs fierbinte Foto: Freepik @prostock-studio
Dus rece vs fierbinte Foto: Freepik @prostock-studio

Descoperă și compară beneficiile dușurilor calde vs reci și află care este potrivit pentru tine. Știai ca ambele ajută pielea dar în feluri diferite?

Atât dușurile reci, cât și cele fierbinți au avantaje și dezavantaje pentru sănătatea ta. Dușurile reci pot ajuta la prevenirea uscării pielii, în timp ce dușurile calde pot ajuta mușchii să se simtă relaxați. Indiferent ce părere aveți despre oricare dintre cele două tipuri de duș, cercetările arată că atât dușurile calde, cât și cele reci au beneficii pentru sănătate de care ar trebui să fiți conștienți.

Beneficiile unui duș rece includ:

- Ajută trezirea 

- Îmbunătățesc circulația

- Reducerea durerilor musculare de după antrenament

- Potențialul de a stimula pierderea în greutate

- Păr și piele strălucitoare

- Calmează mâncărimile pielii

Când apa rece îți lovește corpul, ai un mic șoc. Acest șoc crește aportul de oxigen, ritmul cardiac și vigilența.

Dușurile reci accelerează circulația

Creșterea circulației este unul dintre principalele motive pentru care experții recomandă dușurile reci.

Pe măsură ce apa rece vă lovește corpul și membrele externe, aceasta constrânge circulația la suprafața corpului. Acest lucru face ca sângele din țesuturile mai profunde să circule la viteze mai mari pentru a menține temperatura ideală a corpului.

În acest sens, un duș rece are efectul opus unui duș fierbinte pentru o persoană cu hipertensiune sau boli cardiovasculare, deoarece expunerea la temperaturi reci declanșează sistemul circulator pentru a reduce inflamația și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Dușurile reci ajută la reducerea durerilor musculare după antrenamente intense

Deoarece apa rece are proprietăți regenerative, mușchii se vor relaxa și se vor repara după un antrenament intens, conform Healthline.

Dușurile reci pot contribui la stimularea pierderii în greutate

Unele celule adipoase, cum ar fi grăsimea brună, pot genera căldură prin arderea grăsimilor. Ele fac acest lucru atunci când corpul dumneavoastră este expus la condiții reci, cum ar fi într-un duș.

Dușurile reci dau pielii și părului tău o strălucire sănătoasă

Deși cercetările științifice sunt limitate în ceea ce privește efectul pe care apa rece îl are asupra pielii și părului, dovezile anecdotice indică efecte pozitive. De asemenea, apa rece, spre deosebire de apa caldă, nu usucă stratul de sebum, o barieră lubrifiantă naturală care asigură protecția pielii și a părului tău. Ca urmare a efectelor apei reci, este posibil ca părul tău să aibă mai multe șanse de a deveni mai puternic și mai sănătos în timp.

Dezavantajele dușurilor reci:

Dușurile reci ar putea să nu fie o idee bună dacă sunteți deja răcit, deoarece temperatura mai scăzută nu vă va ajuta să vă încălziți în niciun fel. De fapt, ar putea să te răcească și mai tare și să crească timpul necesar pentru ca organismul tău să se încălzească din nou.

Dacă aveți probleme în a vă relaxa sau a adormi noaptea, ați putea fi tentat să faceți un duș fierbinte pentru a scăpa de stresul de peste zi.

Aceasta este o practică obișnuită pentru relaxarea musculară înainte de a merge la culcare, deoarece dușurile fierbinți activează sistemul nervos parasimpatic, care ne face să ne simțim obosiți.

Alte beneficii ale dușurilor fierbinți includ:

- Combaterea simptomelor respiratorii

- Contribuie la înlăturarea imperfecțiunilor dermatologice

- Relaxarea musculară

Dușurile fierbinți ajută pielea

Dușurile fierbinți pot ajuta la deschiderea porilor pielii, ceea ce permite înlăturarea murăriei si a uleiului.

Dușurile fierbinți sunt bune pentru relaxarea musculară

Apa caldă ajută efectiv la eliberarea tensiunii corporale și poate ajuta la calmarea oboselii musculare.

Dar, da, îndrăgitul duș fierbinte are și unele dezavantaje, acestea fiind:

- Dușurile fierbinți vă pot usca și irita pielea. Expertul în wellness Dr. Jacqueline Schaffer consideră că apa fierbinte provoacă deteriorarea celulelor de keratină care se află pe stratul cel mai exterior al pielii noastre - epiderma. Prin perturbarea acestor celule, aceasta creează piele uscată și împiedică celulele să rețină hidratarea.

De asemenea, acestea pot agrava anumite afecțiuni ale pielii. Temperaturile ridicate facilitează uscarea pielii și agravarea unor afecțiuni precum eczema.

- Dușurile fierbinți vă pot provoca mâncărimi. Căldura poate face ca mastocitele (care conțin histamină) să își elibereze conținutul în piele și să provoace mâncărimi.

- Dușurile fierbinți vă pot crește tensiunea arterială. Dacă aveți probleme cu tensiunea arterială ridicată sau cu bolile cardiovasculare, un duș prea fierbinte poate înrăutăți aceste afecțiuni.

Deci, care tip este mai bun?

Există beneficii evidente atât pentru dușurile calde, cât și pentru cele reci, deci ce ar trebui să faceți?

Ei bine, într-o lume ideală, ar trebui să faci un duș călduț - astfel încât să fie tolerabil - și să aplici o cremă hidratantă pe pielea umedă după baie.

O altă abordare de încercat este ceea a unui duș de contrast, care este o tehnică veche de când lumea, dezvoltată de Dr. Sebastian Kneipp.

Practic, se obține apă cât mai rece posibil și se stă în ea timp de un minut. Când a trecut minutul, apoi schimbi apa la cât de fierbinte poți suporta pentru încă un minut. Alternați câte un minut de apă rece și unul de apă caldă timp de trei până la cinci cicluri.

Beneficiile pentru sănătate provin din faptul că apa rece constrânge vasele de sânge. Acest lucru înseamnă că tot sângele se va duce în mijlocul corpului.

Apa caldă va deschide vasele de sânge și tot sângele iese din nou în grabă. Acest lucru poate pompa sângele complet prin mușchi și organe și este excelent pentru a ajuta la regenerare și detoxifiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel