ECDC: Administrare celei de-a treia doze de vaccin COVID-19 nu este o nevoie urgentă, ci vaccinarea celor eligibili

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinare
Vaccinare

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a arătat că prioritatea trebuie să fie vaccinarea cât mai multor persoane eligibile și că „nu există o nevoie urgentă” de administrare a unei doze „booster” de vaccin în populația deja vaccinată, în contextul în care Franța, Germania și Austria au pornit campaniile pentru imunizarea cu a treia doză.

„În stadiul actual al cunoștințelor, nu există o nevoie urgentă de a administra doze „booster” pentru persoanele vaccinate integral, în populația generală”, arată Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) într-un comunicat.

ECDC recomandă, însă, în linie cu poziția OMS, ca aceste doze suplimentare să fie făcute persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

„Prioritatea trebuie să fie de a vaccina persoanele eligibile care nu și-au terminat încă vaccinarea. (...) doze suplimentare trebuie deja să fie avute în vedere pentru persoane cu un răspuns limitat la prima serie de vaccinare, precum unele categorii de indivizi cu sistem imunitar compromis (spre exemplu, cei care au primit un transplant de organ)”, adaugă agenția cu sediul la Stockholm.

OMS a denunțat pe 18 august graba statelor bogate, precum Israel, Franța, Germania și Austria, de a administra o a treia doză de vaccin, subliniind că datele științifice nu au demonstrat necesitatea acesteia în stadiul actual.

Inocularea unei a treia doze echivalează cu „distribuirea de veste de salvare suplimentare unor persoane care au deja una, în timp ce lăsăm alte persoane să se înece fără nicio vestă de salvare”, a subliniat directorul programului pentru urgențe sanitare al OMS, dr Mike Ryan, într-o conferință de presă.

Potrivit ECDC, „toate vaccinurile autorizate în UE sunt actualmente înalt protectoare împotriva spitalizării și a formelor grave legate de COVID-19, în vreme ce un adult din trei nu este încă vaccinat integral”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel